Huawei svoj najnoviji i najnapredniji pametni sat dosad Watch Ultimate cijeni čak 900 eura. Čini se jako puno, no ovaj je pametni sat kao istovremeno za u divljinu, dubinu i kazalište.  

Robustan, a elegantan, najbolji materijali dosad  

Huawei Watch Ultimate je veliki sat. Kapula rekli bi u Dalmaciji. S 48,5 mm mogao bi biti prevelik za neke ljude s manjim zapešćima uključujući i mene. Ipak, ova veličina ima prednosti, a većina ih ide ruku pod ruku sa svrhom sata – da bude robustan, avanturistički stroj. 

HUAWEI WATCH ULTIMATE
HUAWEI WATCH ULTIMATE

Kućište sata sada je izrađeno od posebne slitinecirkonija koju Huawei naziva Liquid Metal, a čvršće je i izdržljivije od titana. Vodootporan je do dubine od čak 100m gdje može provesti 24 sata bez posljedica, a nosi i posebne certifikate kakve imaju profesionalni ronilački satovi.  

Uz zakretnu krunu i gumb na desnoj strani Huawei je sad dodao i treći gumb s lijeve strane, a pokreće poseban Expedition režim rada. 

Podrobnom inspekcijom bridova uočit ćete i zvučnik i mikrofon, koje koristi za Bluetooth telefoniranje. 

S donje strane je glatki hipoalergenski sloj keramike pa ne bi trebao izazivati nikakve iritacije ni kod onih s osjetljivom kožom.

Postoje dvije varijante Watch Ultimate sata – Voyage Blue i Expedition Black. Ja sam nosio ovaj prvi koji se ističe ronilački plavim nano keramičkim prstenom oko velikog 1.5-inčnog zaslona.

Na satu je fensi šmensi titanski remen s dodatnim karikama za one s debljim zapešćem, a lako se i bez posebnih alata da i skratiti. Uz njega u paketu se nudi i silikonski remen plave boje, prikladniji za aktivnosti poput ronjenja, plivanja i znojenja u prirodi dok istražujete i bavite se sportom. 

HUAWEI WATCH ULTIMATE RECENZIJA
HUAWEI WATCH ULTIMATE

Meni osobno ovaj silikonski je draži jer je elastičan i udoban, sat čvršće drži na mjestu i ne čupa moje dlakavo zapešće.

Fantastičan zaslon

Zaslon od 1,5 inča (rezolucije 466×466) po meni je uz autonomiju najveći adut Watch Ultimate sata. Ovo je prvi LTPO zaslon u Huawei satu s osvježenjem u rasponu od 1-60Hz pa i njegov AlwaysON troši manje energije.

HUAWEI WATCH ULTIMATE
HUAWEI WATCH ULTIMATE

Također je vrlo svijetao, može ići do 1000 nita, pa je lijepo čitljiv pod jakim suncem na planini ili na 100 metara morske dubine

Zaslon štiti safirno staklo, što znači da će ostati bez ogrebotina. Kao i obično, zapinjao sam za dovratke bez ikakvih tragova.

Ako vas brine težina, 76 grama može zvučati puno na papiru, ali u stvarnosti Huawei Watch Ultimate na ruci nije opterećenje, valjda i zato što je ta njegova masa ravnomjerno raspoređena. 

Sve u svemu, Huawei Watch izgleda vrlo elegantno, a istovremeno avanturistički izdržljivo i robusno. Opremite li ga titanskim remenom spremni ste za kazalište, operu i poslovni sastanak. Opremljen silikonskim remenom spremni ste za divljine i dubine i sportske pothvate. Svestran je.

Harmony OS 

Ovaj sat radi na Harmony OS 3.0, a iskustvo i softver vrlo su slični onome što imamo u GT 3 Pro seriji. Navigacija sučeljem je identična. Satom upravljate putem zaslona osjetljivog na dodir i tipkama na bokovima. Tipke su ključne za upravljanje satom pod vodom. 

HUAWEI WATCH ULTIMATE
HUAWEI WATCH ULTIMATE

Kao i na ranijim Huawei satovima klizanjem prsta s vrha zaslona prema dolje otvaraju se brze Postavke, a ista gesta u suprotnom smjeru pristupa obavijestima. Klizanjem ulijevo listaju se postavljeni widgeti vremenske prognoze, pregleda dnevne aktivnosti, otkucaja srca, oksigenacije i slični. 

Zakretna kruna postavljena na 2 sata ima i jasan haptički odziv dok je okrećete, a služi zumiranju izbornika s aplikacijama i listanju kroz sadržaje sučelja. 

Tipka na 4 sata da se programirati, a zadano otvara listu sportskih aktivnosti, a prati ih preko stotinu. 

Jedina velika razlika je spomenuta treća tipka na lijevom boku, koja vas vodi Expedition režim rada  

Način ekspedicije 

Huawei je odlučio da će avanturistima diljem svijeta biti lakše pratiti svoje avanture pritiskom na gumb, umjesto listanjem kroz neke izbornike.

HUAWEI WATCH ULTIMATE EXPEDITON MODE

Kad ga uključite na glavnom zaslonu vidite udaljenost, svoju prosječnu brzinu, sate izlaska i zalaska sunca, trenutno vrijeme i svoje oznake. Možete ih postaviti tako da dodirnete Mark na zaslonu. Putem tih GPS koordinata kasnije ćete se istim putem vratiti na polazišnu točku.  

Klizanjem prema dolje prikazuje se drugi zaslon s trajanjem vaše avanture, nadmorskom visinom, otkucajima srca, ukupnom udaljenošću međutočke i prosječnom brzinom. Još jedan potez otvara kompas, a posljednji vas vodi do nekih korisnih alata kao što su SpO2 monitor, visinomjer i svjetiljka. 

Ako još jednom pritisnete gumb Ekspedicija dok ste u ovom načinu rada, zaslon postaje narančast (noćni način) kako bi vam bio lakši za oči tijekom noćnih trčanja džunglom.

Realno, ovaj način rada ne nudi ništa specijalno.

Fitness, zdravlje i ronjenje 

Među sportovima je i nekoliko tipova ronjenja pa i ono ozbiljno s bocama i odijelom sve do dubine od 100m. Tu će Watch Ultimate pružati sve bitne informacije o vašem zaronu, trajanju, dubini, temperaturi vode, a pratit će i brzinu izranjanja kako ne bi došlo do dekompresijske bolesti.  

HUAWEI WATCH ULTIMATE
HUAWEI WATCH ULTIMATE FITNESS

Super je to sve, no ne vidim baš da će profesionalni ronioci odabrati ovaj sat pored profi ronilačkih satova, a mi svi ostali ćemo te funkcionalnosti koristiti vrlo rijetko ili realnije, nikad.

HUAWEI WATCH ULTIMATE EKG
HUAWEI WATCH ULTIMATE EKG

Huawei Watch Ultimate je opremljen hrpom najnaprednijih zdravstvenih senzora i može kontinuirano mjeriti otkucaje vašeg srca i oksigenaciju krvi, snimati EKG, procijeniti vašu arterijsku krutost, pratiti razinu stresa, tjelesnu temperaturu i kvalitetu sna. Watch Ultimate može otkriti preuranjene otkucaje srca i upozoriti vas na moguća srčana oboljenja.

HUAWEI WATCH ULTIMATE

Iz mojih iskustava svi ti senzori i Huaweievi algoritmi rade dobro. Sve se sinkronizira s uparenim telefonom unutar aplikacije Huawei Health. 

Kompatibilnost i pametne značajke 

Adut ovog sata je i kompatibilnost s Android telefonima i iPhoneima. Uparivanje s Huawei satom nudi još i korištenje virtualnog asistenta Celia, no nije nešto za čime trebate žaliti.

Za uparivanje i postavljanje će vam u svakom slučaju trebati aplikacija Huawei Health, Nju više nećete pronaći u Trg. Play pa je treba potražiti u Huawei App Gallery trgovini dok je u Apple App Storeu dostupna. 

HUAWEI HEALTH

Kroz nju ćete upravljati postavkama sata, skidati dodatne watchfaceve, postavljati widgete, uključivati obavijesti, ažurirati firmware pa i pregledavati sinkronizirane fitness i zdravstvene zapise na velikom zaslonu.  

Pametne značajke još uvijek su prilično osnovne na Huawei Watch Ultimate kao i na ranijim Huawei satovima. Dobivate obavijesti iz aplikacija na svom telefonu. Kad vas netko odluči smetati, obavijestit će vas jasnom vibracijim, a može i zvukom. Taj je njegov zvučnik prilično glasan.

I dalje je moguće koristiti samo unaprijed definirane odgovore. Pomalo je frustrirajuće ne moći čitati svoju e-poštu, pogotovo na tako velikom i svijetlom ekranu, ali tako je. Ako vam je to bitno Samsungovi Wear OS satovi i Apple Watch su i dalje bolja opcija. 

HUAWEI WATCH ULTIMATE
HUAWEI WATCH ULTIMATE OBAVIJESTI

Sat možete koristiti za primanje i upućivanje poziva (putem Bluetootha). Možete učitati glazbu na sat i upariti slušalice da je slušate. Tu su i neke male aplikacije u Harmony OS ekosustavu, ali ništa radikalno novo, u usporedbi s GT3 Pro. 

Od tako naprednog pametnog sata očekujemo i mogućnost beskontaktnog plaćanja. Huawei Wallet međutim kod nas to nije podržan. 

Odlična autonomija i brzo punjenje

Huawei pametni satovi oduvijek su imali odlično trajanje baterije i ne bi imalo smisla očekivati ništa manje od sata nazvanog “Ultimate”. Watch Ultimate dolazi s ugrađenom baterijom od 510 mAh, koja bi trebala trajati do 14 dana uz umjerenu upotrebu i do 8 dana ako sat stvarno iskusite. 

HUAWEI WATCH ULTIMATE PUNJENJE

Moja iskustva nakon gotovo mjesec dana korištenja je da uz uključene obavijesti i kontinuirano praćenje otkucaja srca s tri treninga tjedno možete računati na do 10 dana autonomije. Uključite li AlwaysON zaslon skratit ćete to na 5-6 dana. To je i dalje odlična autonomija u usporedbi sa Samsung satovima koji traju 2-3 dana maksimalno ili Apple Watchem koji traje jedan dan. 

Bateriju puni bežično, a na priloženom punjaču traje sat vremena. Dobro je što je podržano punjenje i na drugim Qi punjačima pa i na poleđini telefona koji podržavaju reverzibilno punjenje. 

Huawei Watch Ultimate procesor i memorija 

Huawei je u posljednje vrijeme bio prilično tajnovit o siliciju u svojim nosivim uređajima; nismo uspjeli pronaći nikakve informacije o čipsetu unutar Watch Ultimatea i možemo samo pretpostaviti da se radi o dotjeranoj verziji Kirin A1 čipa koji se koristi u GT liniji. 

Situacija s RAM-om i ugrađenom pohranom je ista; nije nigdje navedeno, ali moramo pretpostaviti da je barem na razini onoga što ima GT3, točnije – 4 GB za glazbu i aplikacije.

Performanse Huawei Watch Ultimate u stvarnom životu identične su modelima iz GT3 Pro linije, što opet ukazuje na sličan hardver. Sučelje sata je glatko i responzivno. Sat ne zastajkuje i radi lijepo.

HUAWEI WATCH ULTIMATE OCJENA 

Huawei svoj Watch Ultimate naziva tehnološkim je remek-djelom. Sad baš da je remek-djelo ne znam ali njegovo Liquid Metal kućište je jače od titana, njegov zaslon je velik, oštar i svijetao, a njegova baterija dugotrajna. 

Znači li to je je Huawei Watch Ultimate vrijedan tih 900 eura koliko košta? 

Ovisi. Ovisi o tome što želite i što vam se više sviđa. I dalje je jeftiniji od Apple Watch Ultra ali i dvostruko skuplji od Huawei Watch GT 3 Pro, koji ima tipku manje i nešto manji zaslon, ne izgleda baš ovako fensi ali je i manje glomazan. 

Ako želite najbolje materijale u pametnom satu, snažnu bateriju, a pritom ste i ronilac, onda – u svakom slučaju, samo naprijed. Bit ćete više nego zadovoljni s Huawei Watch Ultimate. 

Za sve ostale, ipak, bolja bi ideja bila držati se Huawei GT3 Pro jer ćete dobiti gotovo isto iskustvo pametnog sata za upola nižu cijenu. 

Huawei Watch Ultimate cijene – Voyage Blue ~ 899 eura, Expedition Black ~ 749 eura. 

PLUS 

 • odlična autonomija
 • lijepi veliki i svijetli LTPO AMOLED zaslon
 • kvaliteta izrade (vrhunski materijali)
 • titanski i silikonski remen u paketu
 • prati rad srca, oksigenaciju, EKG, kvalitetu sna, razine stresa
 • glasan zvučnik
 • bluetooth telefonija
 • brzo punjenje

MINUS 

 • visoka cijena 
 • način Ekspedicije realno ne nudi ništa posebno
 • značajke za ronjenje će rijetko tko koristiti
 • sustav obavijesti i smart funkcije zaostaju za konkurencijom

Usporedi cijene mobitela Nabava.net

Svi mobiteli na jednom mjestu.

Nabava.net ti omogućava pretragu i usporedbu cjelokupne ponude mobitela na hrvatskom tržištu.

VIDEO RECENZIJA

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

19 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Perica Bukic

Mahhh. Probao većinu satova pa i Huawei. Daleko je od Samsunga i iPhonea. Šteta što ima ograničenja jer sa tim ograničenjima, nije 100 % smart watch.
Samsungu mi pak baterija preslaba i ne izgleda fency poput iPhone watch ultre.
iPhone Ultra watch je top topova. Nadam se da će Samsung napraviti ove godine sličan.

Zasada imam Garmin Epic 2 i zadovoljan

Kiki

Pa da…daleko je od sata koji kosta milion eura i traje jedan dan baterija…..Hvala huaweiu sto je daleko…

Antiprotivan

Koji kič, strašno!

Nikos

Odkad to da kineska marka bude duplo skuplja od brand name Samsunga…

Ado

od kada kinezi jedu lude sismise

Vepar

Vrhunski sat. Skup, ali mislim da opravdava…I drugi se razmeću cijenama, zašto ne bi i Huawei. Imaju što pokazati.

Ado

poluproizvod, koji izgleda kao djecija igracka

Kiki

Doslovno jedini watch koji izgleda ozbiljno a ne djeciji ahahahah koji fan applea i samsunga moras bit da ovo izjavis….Dal si nekad vidio one pokusaje satova kod konkurencije….eee …

Vepar

Imam Huawei Watch 3 Pro. Prije toga Galaxy Watch i Amazfit. Huawei je za mene skroz zreo proizvod bez nekih mušica. Kvalitetno naporavljen i odlično rade svi senzori. Zasad ostajem na Huaweiju.

Last edited 1 year ago by Vepar
Kik

Huawei i samo Huawei❤️

Ado

kič, ti sta mislis tvoj problem, apple nebih nikada kupio, imam samsung koji sam dobio, imao huawei gt jedino mu baterija valjala, sve drugo sece, generalno ne patim od satova, i bacati na ovo pare je idiotizam

Marko

Toni zamolio bih te da ne radiš recenzije mobitela i gadgeta ako nisu barem godinu dana stari,hehe.Huawei je zakon za sve iako imam samo band 6 koji je zbilja dobar ali sad skuplja prašinu zbog Ticwatch kojem baterija traje 2 dana a 3 kad je isključen.Nisam razočaran jer nisam puno ni očekivao a pogotovo ovaj update na WO3.Neće mi više u kuću a za Samsung i Aple još nisam spreman a očito nisu ni oni jer struje će nestati dok njima baterija bude trajati 7 dana ili čak 5 osim kad su,možda isključeni.

Oldy

E, pa kad su satovi 900€ onda cijene mobitela stvarno nikoga više ne bi trebale čuditi. Inače sat mi izgleda kao iz nekadašnjeg Posrednika znat će malo stariji zagrepčani na što mislim.

Ado

Kmece kada je mobitel 1200e, a sat od 900e im ko biva normalno, sve puklo ko petarda

Neven

Nije mi jasno da taj novi Huawei sat sa 510 mah baterijom ima vecu autonomiju od galaxy Watch 5 pro sa 590 mah, pa sta samsung ima u njemu da toliko trosi bateriju

Ado

puno naprednije funkcije, ovo je pametna narukvica upakovana kao sat

Uros

Ozbiljan sat…
Imam vec godinu dana Galaxy watch 4, obican sat, sa uzasnom baterijom.
Samung je jedini ozbiljan brend koji ima uzasno trajanje baterije i jos goru duzinu punjenja.
Posle s21 fe nikada vise Samsung.

Ado

pa sto si kupovao s21fe a ne s21fe 5g, koliko para toliko muzike,

Kris

Oni su skroz pukli, za ovakav staromodni “Casio” hoće 899€. Haha teško budu to prodali.