Internetom se danas prolomila vijest da je američko Ministarstvo pravosuđa podiglo optužnicu protiv kompanije Apple u kojoj ih se tereti za monopol nad tržištem pametnih telefona. Dobro su im ga nabrojali.

Priča o taktici “ograđenog vrta” kompanije Apple, stara je valjda koliko i sama tvrtka. Već neko vrijeme pokojni Steve Jobs je svakako jedan od ako ne i glavni začetnik takvog načina zaključavanja korisnika u vlastiti ekosustav.

Mali milijun ograničenja

Oni koji koriste jedan od Appleovih proizvoda u kombinaciji s proizvodima drugih proizvođača dobro znaju o čemu je tu riječ. Korisnici Mac računala itekako su svjesni, koliko je lakše povezati ga s iPhoneom nego s Android telefonom.

iPhone 14 Pro Max Always ON

Tko želi Apple Watch, uz njega mu ne gine iPhone jer nije kompatibilan s nijednim Androidom. Apple AirPods slušalice će se povezati i s drugim uređajima ali iskustvo korištenja nikad neće biti tako dobro kao kad ih uparite s nečim što na sebi ima jabučicu. A gdje su tek peripetije oko dodatne opreme i rezervnih dijelova!

Mogli bismo ovako nabrajati do sutra.

EU je u zadnje vrijeme jedina Apple uspjela najtjerati na neke ustupke. Tako sad imamo iPhone s USB C portom i iPhone na kojeg se mogu instalirati aplikacije i mimo App Store trgovine.

Valjda nisu očekivali

Apple se sad našao u problemima i na domaćem terenu, gdje su valjda mislili da im nitko ništa ne može. Američko Ministarstvo pravosuđa podiglo je optužnicu protiv Applea, u kojem ih se optužuje za monopol.

U optužnici se navodi kako ih se tereti na nabijanje cijena za korisnike i razvojne programere. Sve to je kako bi se korisnike učinilo ovisnijim o njihovim iPhoneima. Nadalje, tereti ih se za selektivne ugovorne restrikcije prema developerima i ograničavanje pristupa telefonima kako sprječili konkurenciju da napreduje.

Terete ih za namjerno ograničavanje kvalitete razmjene poruka s uređajima na Android platformi kao i selektivno blokiranje streaming aplikacija poput video igara, koje bi smanjile potrebu za kupovinom skupljih telefona.

Na teret im se stavlja i to da su namjerno ograničavali funkcije pametnih satova drugih proizvođača. Isto vrijedi i za nekompatibilnost Apple Watcha s drugim uređajima.

Zamjera im se i blokiranje razvojnih programera u kreiranju aplikacija za beskontaktno plaćanje.

Ni to nije sve pa možemo zaključiti da su ih izgleda odlučili dobro nagaziti i doma.

Optužnica je podignuta na Okružnom sudu države New Jersey, a pridružuju se Državni tužitelji saveznih država New Jersey, Arizona, California, Connecticut, Maine, Michigan, Minnesota, New Hampshire, New York, North Dakota, Oklahoma, Oregon, Tennessee, Vermont, Wisconsin i District of Columbia.

Svakako ćemo pratiti razvoj događaja.

Via

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Antiprotivan

Neki bi rekli da jesu, a drugi da nisu.

Dan Cooper

Ne mora ih tužit, samo neka skine ban Huaweiu

, samac

Veoma zanimljiva/slozena situacija. Da napomenem, sredinom 1970-tih, Amerika je tuzila takodjer IBM zbog monopola. Dakle, nije nesto sto se nije i ranije desavalo, iako je naravno obicnom covjeku nerazumljivo kako to da drzava tuzi kompaniju koja je u toj istoj drzavi registrovana, placa porez, daje doprinos razvoju, utice na globalne trendove smart biznisa, a ne tako davno su uveli sankcije azijskom konkurentu. Odgovor se krije u zajednickom nastupu microsofta, meta, X i matcha, protiv appla zbog nekompaktibilnosti sa proizvodima i uslugama navedenih tvrtki. Iz ovog proizilazi da je tuzen jer je postao zrtva svoje lokalno-globalne pozicije i autokratsko/fanaticne stege, a… Read more »