Poznato je da u bespućima interneta postoji određeni broj malwarea namjenjenog Android platformi u obliku virusa, trojanaca i ine gamadi. Ta digitalna gamad svakog je dana sve pametnija i iznalaze sve lukavije načine kako da se multiplicira i raširi. UpdtBot je najnoviji smrad s misijom da vam napakosti.

UpdtBot je aktualni malware koji se pametno širi putem SMS- a u kojemu vas obavješćuje da je za vaš uređaj dostupna bitna i od životne važnosti ključna nadogradnja te da ju preuzmete na praktično dostupnom linku. U aktualnom trenutku kad svi čekaju nadogradnje na ICS, većina klika bez čitanja i irazmišljanja. Yes, I agree, instaliraj mi sve da, da, da. Sprži mi telefon. 

Budete li naivni i kliknete na link vaš će web preglednik omogućiti instalaciju navedenog digitalnog uljeza, Taj će pak spajanjem na udaljeni server biti u mogućnosti slati daljnje SMS-ove, obavljati “jeftine” tipa točno vrijeme u Bogoti svakih dvije minute ili preuzimati i instalirati aplikacije s interneta. Sve to bez vašeg znanja, naravno. Smatra se da je oko 160 000 uređaja već zaraženo UpdtBotom.

Kako se zaštititi od ovakvih prijetnji? Možete vi instalirati neke od anti-virus odnosno anti-malware aplikacija ali osnova svega ste vi korisnici Android uređaja. Ne preuzimajte aplikacije i druge sadržaje od neprovjerenih izvora. Kad preuzimate aplikacije iz Google Play Stora, pročitajte recenzije i ocjene aplikacija prije no što ih instalirate i usosite se. Tu i tamo u recenzijama uistinu ima pametnih informacija.

guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments