Ice Cream Sandwich napokon na više od 10% uređaja

 

Više je od šest mjeseci od pojave Android 4.0 Ice Cream Sandwicha na tržištu mobilnih platformi. od prije 10tak dana je i Jelly Bean vani, a ICS je tek sad dosegao granicu od 10% svih prodanih Android uređaja. Što nam to govori?

Ako ti mobilna platforma, koja je inače znatan korak naprijed u odnosu na prethodnu verziju, u 6 mjeseci jedva stigla na 10% uređaja moraš se zapitati u čemu je problem. Više je razloga takvoj slaboj raširenosti najispeglanije verzije Androida dosad.

Prva slaba karika u tom lancu su proizvođači uređaja, koji očito ne ulažu dovoljne napore i nije ih briga za već prodane uređaje pa se čeka cijela vječnost da ICS prilagode svojim uređajima. Renomirani proizvođači poput HTC-a i Sony-a tek sada, praktički prekasno u opticaj stidljivo puštaju nadogradnje svojih uređaja na ICS, a Jelly Bean je već vani.

Mobilni operateri su slaba karika broj dva, koji također ležerno razvlače nadogradnje brendiranih uređaja iz svoje ponude i po par mjeseci nakon što proizvođači uređaja prilagode novu verziju Androida svojim uređajima. Da nije roota još bi manje Androida bilo na ICS-u.

Treća slaba karika i uzrok lošoj raširenosti ICS-a je sam Galaxy Nexus, Google-ov ogledni pametni telefon, koji se očito gadno loše prodaje. Možda slijedeći put u Google-u budu pametniji pa ne lažu ljude kako će napraviti uređaj s različitim veličinama interne memorije, u više boja te uključe podršku za memorijske kartice.

Što vi mislite? Tko je kriv?

Imaš nešto za reći?

avatar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.