Recenzija: Samsung Galaxy Note 10.1

 

Samsung-Galaxy-Note-10.1

 

Samsung zna napraviti vrhunski smartphone, to zna svatko. Galaxy S3, suvereno vlada tržištem smartphona, a Galaxy Note 2 u zadnje vrijeme žari i pali i jednom nogom kroči tržištem smartphona, a drugom tržištem tableta. Galaxy Note 10.1 zna što je  – najjači Android tablet, trenutno bez premca. Posljednjih smo se tjedan dana, zahvaljujući našim prijateljima iz HGSpot-a, poigrali Note-om 10.1 pa pročitajte što smo naučili o njemu.

Specifikacije

  • Dimenzije: 262 x 180 x 8.9 mm i 600g
  • Zaslon: 10.1” PLS TFT  1280 x 800; 150ppi
  • CPU: quad core 1.4 GHZ; GPU: Mali 400MP
  • RAM: 2GB
  • Podatkovni prostor: 16/32/64GB + microSD do 64GB
  • Kamera: 5MP; LED bljeskalica;auto fokus; 720p video i 1.9MP sprijeda
  • Povezivost: HSDPA, 21 Mbps; HSUPA, 5.76 Mbps; WiFi, Bluetooth 4.0, DLNA, Wi-Fi Direct, Wi-Fi hotspot; NFC nema!
  • Baterija: Li-Ion 7000 mAh
  • OS: Ice Cream Sandwich 4.0.4 + Touchwiz Nature UX

Dizajn i ergonomija

Baš kao i Galaxy Note 2 smartphone, Note 10.1 je prava mrcina od uređaja. Cijelu tu veličinu i masu Samsung je uspio u pakirati u skladan profesionalan izgled, koji možda još i važnije ne sliči na Apple-ov iPad. Ono gdje je Samsung podbacio je kvaliteta izrade. Zapravo je šteta kad proizvođač napravi solidan posao u estetskom i ergonomskom smislu, a poprilično loš u odabiru materijala. Plastika, koji je Samsung odabrao za kućište Note-a 10.1 i nije neka sreća pa ćete zbog povećih dimenzija uređaja često posvjedočiti nekakvom škripkanju ili krckanju. Naročito je to prisutno u trenutku kad ga jednom rukom podižete sa stola. Stražnji poklopac se pod najmanjim pritiskom prsta ulupljuje. Nasreću to nije hauba fiće pa se plastika odmah vraća u originalno stanje.

[photomosaic nggid=87 padding=”5″ columns=”4″]

Jedan od ljepših detalja su rešetke zvučnika na prednjoj strani uređaja, a dobro izgleda i obrub od falšeg metala, koji obilazi cijeli tablet. Prednja strana je najvećim dijelom zauzeta velikim 10.1-inčnim PLS TFT zaslonom ispod kojega je Samsung logo, a iznad je leća prednje kamere te senzor rasvjete i prema položaju zvučnika i kamere jasno je da je Note 10.1 namijenjen korištenju u pejzažnoj orijentaciji premda se može koristiti i držeći ga uspravno.

Lijeva i desna strana tableta su slobodne za čvrst grip rukama. Donji brid ima široki apple-oidni dock konektor za punjenje i sinkronizaciju, rupicu mikrofona te u samom desnom kutu utoku za S Pen. Gornji je brid zato napučen do besvijesti pa s lijeva nadesno stoje Power tipka, tipke kontrolu glasnoću, pokriveni utor za microSD kartice, IR lampu, 3.5mm izlaz sa slušalice te isto pokriveni utor za SIM karticu standardne veličine. Iznenadit ćete se kad shvatite da možete i telefonirati 🙂 Straga je 5MP kamera s LED bljeskalicom, a ostatak je veliki plastični poklopac, koji na mjestima zvuči šuplje i ne odvaja se.

Zaslon

Zaslon Galaxy Note-a 10.1 je PLS TFT zaslon dijagonale 10.1”, razlućivosti 1280 x 800, gustoće piksela 170 ppi. Iako na tržišti postoje već tableti s 1080p razlučivostima, zaslon Note-a 10.1 je solidan i rekao bih sasvim dovoljan. Odlikuje se dobrim prikazom boja, pristojnim kontrastom i zadovoljavajućom čitljivošću na otvorenome. Prikaz teksta je dosta dobar i nećete baš primijetiti nazubljenost  i pikselizaciju, čemu dopridonosi i veličina zaslona, zbog kojega tablet ipak držimo na znatno većoj udaljenosti od očiju, za razliku od jednog smartphona. Ukratko, zaslon nije spektakularan ali je sasvim OK.

Kamere

Samsung Galaxy Note 10.1 ima dvije kamere. Sttražnju 5MP s LED bljeskalicom, auto-fokus funkcijom i klasičnim setom postavki. Njome ćete postići pristojne fotografije i videozapise u 720p kvaliteti. Za kameru jednog tableta to je i više no dovoljno jer ga sigurno nećete koristiti kao zamjenu za fotoaparat/kameru. Prednja kamera je 1.9MP i služi videopozivima bilo GTalk-om ili još bolje Skype-om ili nekom drugom aplikacijom za video komunikaciju.

[photomosaic nggid=89 padding=”5″ columns=”4″]

kao što iz priložene galerije fotki možete vidjeti, fotke nastale kamerom Note-a10.1 nisu loše ali nisu ni nešto što biste vješali po zidu. Slična je situacija s nastalim videozapisima u 720p kvaliteti. Za snimanje vaših obiteljskih video uradaka ipak ćete, nadam se odabrati nešto kompaktniji uređaj s boljim mogućnostima.

Softver

Naš testni Note 10.1 vrti Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich iako znamo da je negdje u svijetu dostupna nadogradnja na Jelly Bean verziju Androida pa se i kod nas očekuje vrlo skoro. Preko golog Androida Samsung instalira Touchwiz Nature UX sučelje poznato s Galaxy-a S3 i Note-a 2. Touchwiz za tablet je manje više slično iskustvo s nekim poboljšanjima uglavnom vezanima uz dimenzije zaslona i S Pen olovku,

Lockscreen je je isti onaj viđen na gore spomenutim smartphonima, a povlačenjem prsta ili S Pena po zaslonu uz zvuk žuborenja vode otključavate uređaj i skačete na početni zaslon ili ako ste povukli neki od prečaca, skačete direktno u dotičnu aplikaciju.

Početni zaslon, koji se rotira pri zakretanju tableta, ima maksimalno 7 stranica i može se po želji uređivati prečacima, widgetima i mapama. U docku stoji maksimalno 8 prečaca ili mapa. Ispod docka se nalazi statusna traka s četiri ikone u lijevom kutu. Pored tri standardne Android virtualne tipke, Samsung je dodao i četvrtu za brzo okidanje screenshota, što je ok ali ponekad ćete greškom okinuti screenshot u potrazi za Home tipkom. Posred statusne trake je strelica koja otvara meni s Mini aplikacijama, o kojima ću nešto kasnije. Desni kut statusne trake, rezerviran je za sat, indikator baterije i mreže te zavjesu s obavijestima u kojoj su i sklopke za najupotrebljavanije sistemske funkcije te prečac za Postavke. U gornjem desnom kutu početnog zaslona nalazi se fiksiran prečac za pristup ladici s aplikacijama.

Mini aplikacije su praktična stvar i pokreću se iz menija skrivenog ispod statusne trake na dnu zaslona. Omogućuju pokretanje više aplikacija odjednom, koje u manjim prozorima razbacate po zaslonu i multitaskate. Od mini aplikacija dostupne su alarm, kalkulator, email, sms, glazbeni reproduktor, telefon, S Note, S planner, Task Manager i World Clock. Ako se niste pogubili u popisu primijetili ste da nedostaju neki logičniji izbori poput Gmaila, GTalka, Twittera ili Facebooka. Šteta. Ono što je pozitivno je da zahvaljujući optimizaciji i moćnom hardveru Mini aplikacije rad bez štucanja.

Multiscreen je opcija koja omogućuje rad u dvije aplikacije odjednom na podijeljenom zaslonu, a popis aplikacija koje se mogu koristiti u ovom nčinu rada opet je relativno ograničen. Multiscreen se uključuje pritiskom na virtualnu tipku, koja se gore desno pojavljuje u aplikacijama, koje podržavaju Multiscreen. Razočarava činjenica što je prijelaz iz jedne aplikacije u drugu relativno trom i zna proći i po dvije sekunde pogotovo ako recimo kopirate screenshot iz jednog prozora u drugi. Zaista čudno s obzirom na procesorske moći. Jelly Bean nadogradnja i Premium Suite navodno donosi podršku za čak 16 prozora.

Od predinstaliranih aplikacija, koje ćete pronaći na Note-u 10.1 pronaći ćete neke koje će vam stvarno biti od koristi. Tako će vam sad već standardni Polaris Office biti koristan za otvaranje, editiranje i kreiranje popularnih Office datoteka poput Worda, Excella i Powerpointa. S obzirom da je porais office podržan u Multiscreen načinu rada, praktično ćete s jedne strane zaslona raditi u Wordu, a desno ćete recimo pregledavati internet i S Pen-om iz njega izrezivati stvari i lijepiti u Word. Tu su još S PlannerPS Touch (Photoshop), Video Maker, Smart Remote, kojim vaš Note 10.1 lako pretvarate u univerzalni daljinac te naravno S Note i još par aplikacija namijenjenim radu s S Pen digitalnom olovkom.

[photomosaic nggid=88 padding=”5″ columns=”5″]

Virtualna tipkovnica je stvar za sebe i u principu dobijate tri tipkovnice u jednoj. Ukoliko vam je standardna virtualna tipkovnica cijelom širinom zaslona prevelika, jednostavnim štipanjem tipkovnice nudi vam se izbornik kojim birate izgled tipkovnice. Osim standarda cijelom širinom, možete ju podijeliti po pola za svaki palac ili smanjiti ju za plutanje po središnjem dijelu zaslona.

Surfanje internetom, bilo putem standardnog web preglednika bilo putem Google Chrome-a je fantastično iskustvo. Zaslon je velik i čitak, a zahvaljujući četverojezgrenom čipsetu i 2 gige RAM-a internet leti. Sve se otvara brzo i radi bez štekanja. Prilagođavati prikaz stranice možete štipanjem zaslona ili dvostrukim dodirom zaslona. YouTube je također milina, a poseban ugođaj daju i zvučnici, koji vas gađaju direktno u čelo pa imate osjećaj da ste na koncertu.

Multimedijalno je Note 10.1 moćan uređaj. bilo da namjeravate slušati glazbu, a zahvaljujući zvučnicima možete i bez slušalica, bilo da gledate filmove. Note 10.1 sve formate žvače ko od šale pa uživajte u HD filmovima, u mp4 ili mkv formatima uz podržan prikaz podnapisa.

Telefon, da Note 10.1 podržava i funkcionalnost telefona. Iako smiješno izgleda, njime možete i telefonirati te slati i primati SMS poruke. Praktično je utoliko što vam za mobilno surfanje ne treba poseban pretplatnički račun. Ugurate unutra SIM iz svog telefona i u Note-u 10.1 imate mobilni pristup internetu i telefon.

S Pen

Kao i na manjem Note-u 2, Note 10.1 raspolaže S Pen digitalnom olovkom prikladno smještenom u svom “krevetiću” u donjem desnom kutu uređaja. Note 10.1 zahvaljujući senzorima zna kad S Pen izvlačite van i automatski priprema uređaj za korištenje njime. Ovisno o vašem odabiru pokrenut će se alatna traka s prečacima za S Pen aplikacije na desnom rubu zaslona ili će se jednostavno automatski pokrenuti jedna aplikacija koju sami odaberete.

Kao takav, S Pen funkcionira uistinu vrlo dobro. Odziv zaslona je trenutan i nakon kratkog privikavanja shvaćate da je pisanje praktički kao pisanje pravom olovkom na pravom papiru. Podržana je i značajka prepoznavanja rukopisa i dok baš ne švrljate već odvajate znakove i pišete ih s lijeva na desno jednog pored drugoga možete dosta brzo pisati, a Note 10.1 će prepoznati rukopis i pretvoriti ga u tipkani tekst. S Pen bi uskoro s Jelly Bean i Premium Suite nadogradnjom trebao biti još funkcionalniji i imati sve ono što ima i Note 2, a i više.

Performanse i baterija

Samsung Galaxy Note 10.1 je bez daljnjega vrlo moćna mašina. Antutu benchmark rezultat ga smješta na 3. mjesto iza Note-a 2 i HTC One X+, što znači da je najjači tablet na tržištu. Zahvaljujući procesorskoj snazi četverojezgrenog  Exynos 4412 čipseta i 2GB RAM memorije, Note 10.1 je sposoban puno toga i to istovremeno. Opet u nekim segmentima rada, poput tog Multiscreen načina rada osjetit ćete tromost. Uvjeren sam da je krivica u softveru, koji će se vjerojatno nekom budućom nadogradnjom i konačnim prelaskom na Jelly Bean ispeglati pa će i to biti stvar prošlosti. Sve ostale zadaće Note 10.1 izvršava bez pogovora i bez zadrške bilo da se radi o brzom surfanju, streamanju YouTube klipova, reprodukciji HD filmova ili pak slušanju glazbe. Kao što smo rekli, Note-om 10.1 možete i telelfonirati te slati SMS poruke.

Naš model je imao 16GB interne memorije za pohranu podataka uz podršku za microSD kartice. Nabavite li model s 64GB interne memorije uz microSD možete nagurati do teoretski 128GB, što je i više no dovoljno.

Ugrađena baterija kapaciteta 7 000 mAh je i više no dovoljna te stvarno traje i to doslovno danima. Čak i kad vas uređaj upozori da je razina baterije dosegla 15% znate da imate još dovoljno. Recimo da možete očekivati oko 8 sati intenzivna korištenja dakle gledanja videa ili surfanja, pritom će 3G surfanje trošiti znatno više od WiFi surfanja. Realno je za očekivati 3 dana prosječnog korištenja. Ako ste freak i ne ispuštate ga iz ruku trajat će 8 sati 🙂

 Zaključak

Samsung Galaxy Note 10.1 je vrhunski 10.1 inčni Android tablet nakrcan funkcijama i opcijama. Upravo o tome ovisi je li Note 10.1 vrijedan vaše teško zarađene love. Ovako velikih i moćnih tableta na tržištu ima još. Neki od njih imaju i još bolje full HD zaslone, koji su svakako dodatni plus. Dobar dio cijene Note-a 10.1 (4 699kn) otpada na funkcije S Pen-a pa ukoliko vam to nije nimalo zanimljivo svakako pogledajte i druge opcije poput

Plus: performanse, baterija, S Pen, 3G povezivost, telefon i SMS

Minus: kvaliteta izrade, nedostatak NFC čipa, nestandardan USB konektor

Samsung Galaxy Note 10.1 na testiranje je ustupio HGSpot, a na njihovom službenom HGSHOP-u saznajte detaljnije o cijenama i uvjetima kupnje.

najbolji izbor mobitela mobis.hr

Video recenzija

4
Imaš nešto za reći?

avatar
3 Broj komentara
1 Broj odgovora na komentar
0 Broj pratitelja
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
vladoJosipToni JerkovićMaleni Recent comment authors

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

najnoviji starosti najviše glasova
Maleni
Gost
Maleni

Recenzija je dobra, mada sam malo vise ocekivao o S Pen-u. Vidim da ti nisi sarao po pdf dokumentima, a kako je to bilo prikazano na promo videu, sad ili to ne funkcionira ili se jednostavno preskocio. A nisi ni komentarisao kako radi raspoznavanje teksta napisanog na “nasim jezicima” 🙂 . Volio bih da si tome malo vecu paznju posvetio. Ali kako i na pocetku rekoh, ostatak recenzije je dobar. Hvala

Josip
Gost
Josip

Moram to i ovdje istaknuti, ovo sto je toni napisao sve stoji osim onog krckanja od iza na uredjaju. Toga nema uopce!! Inace uredjaj bolesno dobar .

vlado
Gost
vlado

Ja ga vec imam 3 mjeseca i mogu vam rec da je fenomenalan.Uz njega imam i s3 ali je note po pitanju skidanja i otvaranja aplikacija ipak brzi te doslovno vrti sve igrice bez problema