Naslovnica Android Recenzija: Asus Transformer Pad TF300T

Recenzija: Asus Transformer Pad TF300T

20
10


Asus Transformer Pad TF300T imali smo užitak i čast testirati zahvaljujući našim prijateljima iz HGSpota, koji ovaj solidan hibrid tableta i netbooka imaju u svojoj ponudi. Transformer Pad TF300T je vrlo uspješan nastavak originalnog Asusuova Transformera od prije goddinu dana, a doživjeli smo ga kao razblaženu verziju  flagship modela Transformer Prime-a. Svi oni koji razmišljaju o tome da tablet koriste i za ozbiljnije stvari od surfanja, svakako nastavite čitati i saznajte sve o Asus Transformer Pad-u TF300T.

Specifikacije

  • Dimenzije: 263 x 180.8 x 9.9 mm i 635 g (1.2kg s dockom)
  • Zaslon: 10.1” IPS LCD 1280 x 800; 149 ppi
  • CPU: quad core Tegra 3 T30L 1.2GHz
  • RAM: 1GB
  • Podatkovni prostor: 16/32GB + microSD
  • Kamera: 8MP;  1080p video i 1.2MP sprijeda
  • Povezivost: WiFi, Bluetooth 3.0, USB 2.0, HDMI
  • Baterija: Li-Po Wh + 16Wh u docku
  • OS: Jelly Bean 4.1

Dizajn i ergonomija

Tablet

Svojim vanjskim dizajnom, Transformer Pad TF300T je vrlo sličan Transformer Prime-u ali je nešto veći, deblji, a fancy aluminij je zamijenjen kvalitetnom plastikom. Svejedno je to jedan od ljepše dizajniranih hibridnih tableta na tržištu.

Kao što to obično biva, prednja strana uređaja najvećim dijelom otpada na zaslon, u ovom slučaju IPS LCD zaslon dijagonale 10.1”, o kojemu ću nešto kasnije više reći. U gornjem desnom kutu prednje strane tableta je Asuslogo, a negdje po sredini iznad zaslona nalazi se prednja 1.2MP kamera za videopozive. Nema nikakvih fizičkih ni kapacitivnih tipki, one su zamijenjene virtualnim na zaslonu.

Donji brid tableta nosi apple-oidni konektor za punjenje, sinkronizaciju te spajanje na dock. Osim toga sa svake strane konektora su dva otvora, gdje se tablet kači za šarku docka tipkovnice. Lijevi brid nosi tipku kontrole glasnoće, microHDMI konektor, utor za microSD karticu te rupicu mikrofona. Desni brid tableta, gore pri vrhu nosi 3.5mm ulaz za slušalice. Gornji brid nosi samo Power tipku mudro smještenu na samom lijevom rubu pa je lako dostupna i kad je tablet spojen na dock. Leđa uređaja, osim fancy poklopca s koncentričnim kružnicama, koje se šire oko sjajnog ASUS loga, nosi i veliku leću 8MP kamere te rešetkicu glavnog zvučnika uz lijevi rub.

[photomosaic nggid=94 padding=”5″ columns=”4″]

Dock tipkovnica

Dock s tipkovnicom i touchpadom izgleda doslovno kao da ste dekapitirali nekakav netbook. Iako je također najvećim dijelom izrađen od plastike, na prvu ruku se čini da se radi o aluminiju i odlično izgleda, a na opip je također OK. Definitivno metalna je šarka s kliznim lokotom, koja sigurno drži priključeni tablet i sve skupa izgleda vrlo dobro, a nestručno oko bi pomislilo da se radi o pravom netbooku. Diskretni trokutić na rubu ispod zaslona, poravnate s istim takvim na docku i laganim pritskom prema dolje uz ugodan zvučni signal spajate zaslon (tablet) s dockom. Preklapanjem zaslona kao na laptopu, zaslon se isključuje. Apsolutno sam oduševljen ovim Asusovim  rješenjima i iskreno ne znam kako bi se to moglo izvesti bolje.

Tipke QWERTZ tipkovnice s hrvatskim znakovima su dosta duboko uronjene u dock da bi bilo mjesta za zaslon, kad se preklopi. Unatoč tome meni je osobno iskustvo tipkanja sasvim zadovoljavajuće i definitvno je bolje od tipkanja po zaslonu. Tipkovnica je osim standardnih tipki opremljena i nekim specijalnim tipkama poput Home i Back tipki, a tu su i tipke za kontrolu sistemskih funkcija poput WiFi-a, razine svjetline zaslona, pokretanja kamere i slično. Touchpad s jednom velikom tipkom, koja sadrži lijevu, srednju i desnu tipku miša, funkcionira odlično. Podržava multitouch, a dvoprstno scrollanje funkcionira savršeno, bolje no na mom laptopu.  Šteta što ne podržava štipanje za zoom i slično.

Na lijevom boku docka tipkovnice se nalazi konektor za punjenje baterije, a s desne standardni USB 2.0 port, koji prihvaća sve što u njega ubodete (bez prostih aluzija) te utor za SD kartice standardne veličine.

Dock osim ovih vanjskih karakteristika u dubini svoje utrobe nosi nešto još važnije, a to je velika 16Wh baterija, koja spojeni tablet konstanto napaja strujom i puni ga. Savršeno!

Transformer Pad TF300T se nudi u tri vrlo atraktivne boje crvenoj, plavoj i bjeloj.

Zaslon

Zaslon našeg Transformera je 10.1” IPS LCD zaslon razlučivosti 1280 x 800 i gustoćom puksela od 149 ppi. Radi se o jednom vrlo solidnom zaslonu, kojeg odlikuje živi prikaz boja, zadovoljavajuće oštar tekst i solidna čitljivost iz kosih kuteva. Ono gdje biste primijetili razliku u usporedbi s Prime modelom je čitljivost na otvorenom, gdje Prime briljira zahvaljujući IPS+ tehnologiji zaslona, koja nudi još jače svijetlo.Sve u svemu radi se o dosta dobrom zaslonu i pri korištenju u interijerima nećete imati zamjerki osim možda nešto jače refleksivnosti.

Kamere

Transforem Pad TF300T opremljen je dvjema kamerama. 8MP kamera na leđima uređaja fotka i snima videozapise u 1080p kvaliteti. Za razliku od jačeg Prime-a, ovaj Transformer nema bljeskalicu ali i dalje podržava fokusiranje dodirom i hrpu preddefiniranih postavki, koje će biti dostatne svima. Sučelje kamere je maksimalno jednostavno i podsjeća na ono viđeno na Nexusima, a sve najvažnije tipke i sklopke su nadohvat prsta. Nastale fotke i videozapisi su OK, ovisno o uvjetima. Pogledajte galeriju i priloženi 1080p video.

[photomosaic nggid=96 padding=”5″ columns=”4″]

Klikni ovdje za fotke u punoj rezoluciji (ImageShack)

Softver

Softverski Transformer TF300T jednostavno obara s nogu. Vrti Jelly Bean 4.1.1, kojeg ostatak tržišta nije još ni primirisao. Project Butter se defnitivno osjeti u navigaciji sučeljem i svakodnevnim zadaćama pa sve radi poprilično glatko i fluidno. Asus je bio milostiv pa je korisničko sučelje gotovo pa čisti i netaknuti stock Android Jelly Bean. Osim par zahvata u pogledu vlastitih widgeta i preinaka u Postavkama, ostatak sučelja je vrlo nexusoidan.

Lockscreen je klasičan Jelly Bean lockscreen sa satom i datumom, a  povlačenjem kruga otključavate, pokrećete kameru ili skačete u Google Now. Početni zaslon je koncipiran u maksimalno pet stranica, koje uređujete prečacima, widgetima i mapama po vlastitu guštu. Dolje je dock s 8 prečaca i na svakoj stranici možete imati druge, a u gornjem desnom kutu je prečac za otvaranje ladice sa svim aplikacijama. Donji dio rezerviran je za statusnu traku s trima Android tipkama u lijevom kutu te satom, obavijestima i Android zavjesi s obavijestima u desnom kutu. Tu ćete pronaći i sklopke za neke sistemske funkcije te odabirom obavijesti skačete direktno u prikladnu aplikaciju, a Asus nudi i tri postavke performansi koje undeclockiraju odnosno overclockiraju procesor u rasponu od 600MHz do 1.3GHz. Sučelje se naravno rotira ovisno o orijentaciji zaslona.

Stvar s aplikacijama za Android tablete i dalje je work in progress, što bi rekli. U Play Trgovini jednostavno nema dovoljno aplikacija namijenjenih baš tabletima, nego je većina njih samo prilagođena velikim zaslonima pa neke izgledaju dobro, a mnoge baš i ne. To nema veze s Asusom i Transformerom, to je jednostavno tako. Obratite se Google-u.

Za kreiranje, editiranje i otvaranje popularnih Office datoteka na raspolaganju vam je Polaris Office, o kojemu smo već bezbroj puta pisali pa neću opet. U svakom slučaju rad u Office-u s pravom fizičkom tipkovnicom i touchpadom je puno ugodnije i dosta sliči radu na pravom laptopu ili netbooku. Isprva ćete se boriti s željom za pritiskanjem desne tipke miša, kao da ste na Windowsima 🙂

Svijetli primjer aplikacije je  SuperNote, koja fantastično kombinira bilješke, tekst, crteže i fotke u jednu virtualnu bilježnicu, a nastale črčkarije, kolaže i spomenare možete exportirati i dijeliti s drugima. Cool.

[photomosaic nggid=95 padding=”5″ columns=”4″]

Asus je priložio vrhunski File Explorer, koji na jednom mjestu omogućuje pregledavanje i manipulaciju svim vašim datotekama. Ekspresno prepoznaje priključene vanjske memorije bilo da se radi o SD karticama, USB stickovima pa čak i eksternom hard disku.

Multimedijalno je TF300T prava makina i omogućuje preslušavanje vaših omiljenih glazbenih datoteka ili gledanje filmova i serija u full HD kvaliteti pa čak i s podnapisima. Ako inegrirana Galerija ne vrti neki od formata po vašem guštu, MXPlayer iz Play Trgovine hoće. Dock i ovdje odlično posluži jer zaslon drži u  idealnom položaju za gledanje.

Virtualna tipkovnica u pejzažnoj orijentaciji je podosta zbrčkana taman kao da vas tjera da spojite dock i tipkate kao čovjek. U portret orijentaciji može proći.

Ako ste knjiški moljac ali onaj digitalni, bit ćete zadovoljni Asusovim My Books readerom, koji na jednom mjestu prikazuje sve vaše e-knjige i pdf datoteke, a Apple-oidna animacija okretanja stranica je hvalevrijedan kozmetički dodatak.

Surfati internetom možete standardnim web preglednikom ili Google Chrome-om ili pal nekim trećim iz Play Trgovine. Stranice se renderiraju brzo, a kad je tablet na docku i uključen je desktop pregled web stranica, totalno zaboravite da je riječ o tabletu.

Tegra optimizirane igrice su priča za sebe. Svi oni, koji dok čekaju plombiranje zuba u zubarskoj čekaonici vole ubiti vrijeme cmekajući gnjusne negativce u nekoj od FPS igara, doći će na svoje. Isprobali smo Shadow Gun i osjećaj je vrhunski, a Transformer radi bestrzno.

Performanse

Transformer Pad TF300T pokreće moćna Tegra 3 s četverojezgrenim procesorom takta 1.2GHz i 1GB RAM-a, što je sasvim dovoljno za fluidan i brz rad tableta. Aplikacije se pokreću brzo, internet stranice se renderiraju brzo, a igrice rade bez greške. Ugrađenih 16 ili 32GB interne memorije po želji ćete proširiti na tri načina: putem microSD kartica na tabletu, SD kartica na docku ili pak priključivanjem USB memorije putem standardnog USB 2.0 porta na docku. Dakle i više no dovoljno te vrlo praktično.

Kao što rekoh u uvodu, na raspolaganju su vam i dvije baterije, ona ugrađena u tablet i ona druga ugrađena u dock. To osigurava uistinu zavidnu autonomiju od ukupno oko 12 sati rada. Dok god je tablet spojen s dockom, baterija tableta se puni bez obzira jeli dock spojen na punjač ili ne.

Zaključak

Znam da je prva stvar koja vam pada napamet kad je riječ o Transformerima. Može li on zamijeniti laptop. Odgovor je ipak negativan. Zašto? Samo zato što se radi o Android platformi, koja je u principu super ali da ćete baš tipkati na njemu seminarske radove i kreirati Powerpoint prezentacije i nećete. Da je cijela priča na Windows platformi bila bi to sasvim druga priča. Zato s nestrpljenjem na test čekamo Windows verziju Asusova Transformera, pokretanog Intel Atom procesorom, kojeg HGSpot također ima u ponudi.

Odlučite li se za Asus Tranfrormer Pad TF300T, pronađite ga službenom HGSHOP-u po cijeni od oko 3 700 kuna ovisno o modelu i boji.

PLUS: Dizajn, zaslon, dock tipkovnica, performanse, baterija, Jelly Bean

MINUS: ne može u potpunosti zamijeniti Windows laptop

najbolji izbor mobitela mobis.hr

Usporedi cijene mobitela Nabava.net

Svi mobiteli na jednom mjestu.

Nabava.net ti omogućava pretragu i usporedbu cjelokupne ponude mobitela na hrvatskom tržištu.

Video Recenzija

guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

10 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
tvrtko

Zanima me da li je moguće raditi word dokumente?
Znam da nemože u potpunosti zamijeniti office ali
može li ga zamijeniti za “ljutu potrebu” ?

Leo

Hoće biti uskoro recenzija ASUS tableta pokretanim W8? Upravo s njim bih zamjenio svoj laptop 🙂

Leo

Ajajaj sad sam na još više muka koji tablet odabrati 🙂

Davorin

Poštovanje g.Toni,
zahvaljujući Vašoj recenziji prošli sam tjedan kupio Asus TF300T(sa tipkovnicom) i oduševljen sam ovim tabletom. Možete li mi reci jeli moguće na njega spojiti neki od 3G stikova naših operatera i ako je moguće na koji način. Kolege mi predlažu da kupim mobitel sa wifi hotspot funkcijom ali ja bi rađe ako se može spojiti 3Gusb stik.
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Davorin

Hvala Toni na brzom odgovoru. Pošto vidim da si ekpert u tom području, možeš li mi preporučiti neki mobitel u rangu cijene 1500kn( 100-200kn više manje ne igra ulogu), jer se ja baš ne snalazim dobro u toj silnoj ponudi.
Prema tvom odgovoru vidim da moram u nove pohode na trgovine glede kupnje telefona, a tek sam zvaršio pohode zbog kupnje tableta.
Imam telefon Samsung GT-C6712 ali on nema funkciju wifi hotspot-a.
Pozdrav.

svjetlana

Poćetkom ove godine kupila sam navefeni assus-ov tablet. S istim sam prezadovoljna ali trenutno imam problem oko tipkovnice. U ono vrijeme kada sam kupovala tablet u HG spotu trgovac mi je ljubazno rekao da mogu naknadno kupiti tipkovnicu,što se je pokazalo netoćnim navodom jer ja sada ne mogu nigdje nači tipkovnicu. Molim Vas za pomoč,gdje da kupim tipkovnicu.