image

Baš na današnji dan prije točno 6 godina Steve Jobs je na Macworld konferenciji predstavio prvi iPhone. Iako iPhone tada nije bio prvi smartphone na svijetu ni prvi uređaj sa zaslonom osjetljivim na dodir, svakako je zauvijek promijenio svijet visoke tehnologije, a poglavito svijet pametnih telefona.

Jobsov iPhone bio je čaroban, izuzetno jednostavan za korištenje, imao je 3,5″ LCD zaslon osjetljiv na dodir i nije zahtjevao stylus. Bio je to najbolji multitouch zaslon, ikad viđen dotada. Svi u Moscone centru su buljili u novi gadget, koji je ujedinio telefon, mail, internet i glazbu u obliku kojeg su svi htjeli i morali imati. Pokretan je ARM11 procesorom i imao je akcelerometar, senzor blizine, 9 sati baterije i OS zasnovan na aplikacijama.

U 5 kvartala prodaje Apple je prodao više od 6 milijuna primjeraka originalnog iPhonea, a on je u proteklih 6 godina doživio 6 verzija i postao najboljim i najprofitabilnijim Appleovim proizvodom.

Od tog trenutka nadalje sve što je Jobs proglasio čarobnim i nosi zagriženu jabuku prodaje kao mrzla piva uz ćevape.

guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
andrej

To je bio takav zaokret u mobilnoj industriji kakav se valjda nikada više neće dogoditi..ma nevjerojatno nešto.. Baš me zanima kakve bi mobitele danas imali da iPhone nije nikada predstavljen.. 6 godina je vec proslo..uhh

Leo

Sve je to isplanirano. Da nije bilo iPhone-a, vjerojatno bi bili gdje i sada. Osim toga, da hoće već bi nabrijali mobitele puno jače nego što su sada, samo onda tu ne bi bilo ekonomske računice 😀 Kao mora baš ići npr. CPU 1 pa 1.2 pa 1.4GHz ili unutarnja memorija mrvicu po mrvicu… i kao Apple ne može utrpati SD utor. Sve bi oni to mogli no onda ljudi ne bi tako često mjenjali mobitele.

andrej

Ma kako bi bili gdje i sada? Pa Apple je popularizirao kapacitivni ekran, ekran preko cijelog uređaja, OS prilagođen touchu, takav način surfanja internetom, aplikacije na puno višoj razini..

Pogledaj mobitele prije iPhonea..na što je to ličilo.. kako ih se koristilo.. kvalitete ekrana.. veličine ekrana..

Mogli bi tako i o tablet industriji. Postojala je i puno prije iPada, ali je bila sranje kroz gusto granje.. zatim Apple predstavi iPad i danas imaš u ponudi ovakve zvijeri kao što je ovaj Acer W700..