Ovih se dana puno teoretizira o tome kako bi Apple mogao pripremiti i jeftiniju varijantu svojega mega popularnog iPhonea. Na tu temu se donekle osvrnuo i Appleov Phill Schiller u svom intervjuu za kineski večernjak Shanghai Evening News.

Puno je teorija u zadnje vrijeme o tome što će i što bi Apple trebao učiniti da bi nastavio odolijevati žestokoj konkurenciji na smartphone tržištu. Neki smatraju da bi Apple mogao u svoju ponudu ubaciti jeftiniju verziju svojega iPhonea, koji bi zadovoljio mase željne Appleove tehnologije ali po povoljnijim cijenama. Teoretizira se o iPhoneu u jeftinijem polikarbonatnom kućištu s recikliranim iznutricama od prethodnih verzija uređaja. U spomenutom intervjuu Schiller posredno odgovara na te teorije tvrdeći kako “unatoč popularnosti jeftinih smatphonea, oni nikad neće biti Appleova budućnost”. Potkrijepio je to i zanimljivim statističkim podatkom, koji kaže kako Apple drži samo 20% tržišta smartphonea ali i 70% profita.

Do prije godinu dana i sam bih odlučno rekao da Apple nikad neće napraviti nešto jeftino jer to jednostavno nije u njihovu stilu. Na ovaj način zarađuju predobro, a uostalom jeftiniju verziju iPhonea predstavljaju njegovi raniji modeli pa se recimo u SAD-u još uvijek aktualni iPhone 4 dobije za 1 cent uz potpisivanje ugovora. Proizvodnja jeftinog iPhonea samo bi ugrozila njegov status vrhunaravne mašine,neprikosnovene kvalitete. Međutim, kao što rekoh to je sve bilo tako za vrijeme iPhone Nazija Jobsa, koji je sve držao pod kontrolom dok sada vidljivo mekši Tim Cook ima svoje ideje, među kojima će se možda naći i takva.

Što vi mislite, jeli Apple dovoljnom zabrinut za svoju poziciju na tržištu da se odluči na jeftiniji smartphone za mase? Pišite nam u komentarima.

guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

13 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
CR7

I treba da budu zabrinuti, imaju jako puno Android i Samsung razloga da budu zabrinuti!

andrej

Ne želim ni pomisliti na nešto ovakvo i nadam se da ce iz Applea u roku 2 godine opet izbaciti nešto revolucionarno čime će iPhone opet postati mit, legenda, nešto najbolje, nešto što drugi proizvođači neće moći dostići u sljedecih nekoliko godina. Ciljam na neko bijesno trajanje baterije od recimo tjedan dana, ako ne to, onda jedva čekam da vidim što su mogli drugo smislit.. uvjeren sam da ce opet nešto novo izmislit.. makar i bez Jobsa Atile.

Leo

Pretpostavljam da je ovo sve ironično jer ako nije onda nema smisla. Puno puta je Apple volio stvari koje su odavno izmišljene ušminkati i reklamirati kao revolucionarne, kao što sada pokušava i svježi zrak patentirati. To što glupi Ameri puše takve spike ne moraju i ostali. Da se razumijemo, imao sam iPhone 4 i bio sam zadovoljan no, nakon nekog vremena sam htio nešto više, a ne da već duže vrijeme ostaje sve uglavnom isto. Jer iskreno iPhone 5 je trebao (nakon što 2011. nije izašao) ponuditi tzv. revoluciju i predstaviti zvijer. Ako se kod nekoga kupuje ime, onda je… Read more »

CR7

Ma, Samsung je uvijek bio i uvijek će biti korak ispred jabučara! Što god ovi naprave, Samsung to može bolje. Više oni trebaju Samsung, nego Samsung njih, to svak’ zna.

andrej

Možeš li obrazložiti u čemu je Samsung uvijek korak ispred *jabučara* ?

CR7

Nema se tu što obrazložiti, sve je jasno kao dan. Kao što rekoh, što god jabukovci napravili, Samsung to može bolje. Malo se informiraj, isprobaj razne gadgete jednih i drugih, provjeri statistiku proizvodnje, ekonomske programe jednih i drugih, ulaganja u proizvode, marketing… To je kao da usporedjuješ BMW i MERCEDES. BMW je i brand i kvaliteta i tradicija i sve super, sve 5. Ali, ipak je ‘mećava-mećava’ i uvijek je nekako iznad. Shvatio? Nadam se da jesi!

andrej

Naravno da nisam shvatio.. jer nisi ništa konkretno rekao.. samo mileniš po tome da je Samsung bolji u svemu.. e pa ja te pitam u ćemu to? jel ima bolji ekran, kućište? na što ciljaš?

Mene zanima konkretni proizvod a za ekonomski program mi puca karalina..

CR7

Lijepo sam ti objasnio u zadnjem komentaru, a ti tjeraš mak na konac. Sad da ja tebi tu pišem i tipkam u čemu je sve Samsung bolji od njih?! Pa, toliko još nisam pobenavio. Lijepo si malo pretraži, pogledaj, usporedi uredjaje i dijelove uredjaja koji te zanimaju, pa ćeš vidjeti da je Samsung ‘mit, legenda, nešto najbolje, bla, bla, bla…’

andrej

Sve sam usporedio i ne uspijevam pronaci nista.. gle napisao si glupost i sad se vadiš.. kao da bi jako teško bilo navesti par stvari koje je samsung bolje napravio i u kojima je samsung ima bolje tehnologije nego apple.. zapravo i je teško.. jer tog nema..

tomy

Hahah, sama cinjenica da je samsung vodeći proizvođac aplovih proizvoda je dovoljna i govori sve xD usto samsungov skin na andridu je daleko ispred sve konkurencije, aple je napravio iphone, pokrenuo evoluciju, i stao, zapeo, ostao isti softwer, samo par novih aplikacija…

CR7

Ne uspijevaš??? To mi je stvarno čudno, zato što cijeli svijet to priznaje, osim retardiranih amera. A, sada im se i ti pridružuješ, jer si klasični ajfonoljubac, telefona koji Galaxyu nije ni do home tipke. U ostalom, Galaxy uredno svake godine ponese titulu naj smartphonea na svijetu. Jedini si ti taj koji piše gluposti! Iphone je mit, legenda… daj molim te! Pa, taj ima toliko mana da ih je stvarno teško pobrojati. Lagano ga se i oni najzagriženiji odriču. Ali, zato je svaki Galaxy S sami vrh, i apsolutni vladar. Samsung je najbolji, i uvijek korak ispred. Na kraju krajeva,… Read more »

CR7

Sorry Toni od mene, dobro zboriš.