Naslovnica Recenzije Acer recenzije Recenzija: Acer Iconia W510

Recenzija: Acer Iconia W510

10
2
Iconia-W510-recenzija

 

Iconia-W510-recenzija

 

Acer Iconia W510 je pravi predstavnik onoga što ekipa u Appleu i Microsoftu vole nazivati post PC erom i dosta dobro igra ulogu dvoličnjaka u obliku hibrida tableta i netbooka. Kombinacija izvrsnog zaslona osjetljivog na dodir i prave fizičke tipkovnice s trackpadom mnoge će oduševiti. Kad k tome dodate i unatoč svim novostima, poznato softversko okruženje Windows 8 platforme, dobijete vrlo zanimljiv uređaj. Ako sam vas ovim uvodom zainteresirao svakako nastavite čitati i saznajte sve o Iconiji W510, a na samom kraju vas naravno čeka i detaljna video recenzija. Hvala našim prijateljima iz HGspota, koji su nam i ovu Iconiu ustupili na testiranje.

SPECIFIKACIJE

  • Dimenzije: 259 x 168 x 9 mm mm i 576 g (masa s dock tipkovnicom 1.2 Kg)
  • Zaslon: 10.1” IPS TFT 1366 x 768 ; CineCrystal
  • CPU: Intel Atom Z2760 1.8GHz (dual core); GPU: Intel Intel GMA 3650
  • RAM: 2GB DDR2
  • Podatkovni prostor: 32/64GB flash
  • Kamera: 8MP auto fokus; 1080p videozapisi i 2.0 MP kamera sprijeda, 1080p
  • Povezivost: WiFi b/g/n; Bluetooth; NFC;  Priključci: 1x HDMI, 1x micro USB;
  • Baterija: Li-Po 3650 mAh (u docku je još jedna takva)
  • OS: Windows 8 32-bit

DIZAJN

O dizajnu ću opet u dva dijela. Najprije o samom tabletu. Iconia W510 je punokrvni 10-inčni Windows 8 tablet sa IPS LCD zaslonom i hrpom priključaka. Prednjicom dominira baš taj zaslon ispod kojega je kapacitivna Windows tipka, kojom lako prizivate početni zaslon ili jednostavno skačete između desktop verzije sučelja i početnog zaslona s živim pločicama Modern sučelja. Iznad zaslona je prednja kamera za videopozive.

Lijevi brid nosi samo rešetkicu lijevog zvučnika, a ista takva se nalazi i na desnom boku, gdje ćete još naći rupicu mikrofona, tipke kontrole glasnoće, micro HDMI izlaz, microUSB ulaz te utor za microSD kartice. Sve je micro i to s razlogom jer je W510 zavidno tanak tablet, a k tome i lagan. Gornji brid nosi 3.5 mm kombo ulaz za slušalice i mikrofon, tipku za zaključavanje rotacije zaslona te klasičnu Power tipku. Donji brid je zadužen za glavni konektor za punjenje, sinkronizaciju i spajanje s dock tipkovnicom. Leđa Iconie nose 8 MP kameru s LED bljeskalicom, Acer logo te naljepnicu ispod koje se nalazi NFC HotSpot. Iako sve izgleda kao da je izrađeno od aluminija, nije već od plastike ali one dobre pa nema ugibanja, škripanja, šuškanja i slično. Sa kvalitetom izrade ćete biti zadovoljni. Ipod poklopca je 3650 mAh baterija koja daje zavidnu autonomiju od nekih 9 sati rada.

[photomosaic nggid=125 padding=”3″ columns=”4″]

Dock s tipkovnicom i trackpadom je dosta dobro izveden i Iconiu W510 pretvara u pravi pravcati netbook. On je također vrlo solidno izrađen, sadrži dosta dobru fizičku tipkovnicu s hrvatskim znakovima i solidnim odzivom pod prstima. Trackpad je nakon inicijalnog oduševljenja ispao blago razočaranje, budući da iz nekog meni neobjašnjivog razloga ne podržava multitouch geste poput scrollanja s dva prsta ili zumiranja štipanjem. Po svjetskim forumima sam našao hrpe nezadovoljnih korisnika, koji od Acera traže da firmware nadogradnjom omoguće multitouch geste. Podržavam ih svim srcem.

Dock je super iz još nekoliko razloga. Najprije zato što sadrži veliku bateriju, koja udvostručuje autonomiju pa sveukupno dobijete 16-18 sati neprekidna rada. Šarka, koja drži tablet na mjestu je robusna i omogućuje zakretanje zaslona (tableta) i dalje od 180 stupnjeva unatrag pa ujedno služi i kao stalak za tablet, što je jako zgodno i praktično ako W510 koristite za gledanje filmova. Tu je još i full size USB ulaz pa je spajanje eksterne memorije ili čega god, prava lakoća postojanja. Mana ovog cijelog sklopa je što kad ga držite u krilu kao što biste inače držali netbook, zaslon svojom težinom cijeli sklop naginje unatrag i lako se prevrne. Usto je šarka dosta kruta pa za naginjanje tableta treba uložiti pravi trud i pritom naravno drugom rukom držati dock.

ZASLON

IPS LCD Iconie W510 ima razlučivost od 1366 x 768, što po meni predstavlja optimum budući da se full HD razlučivost, koju smo imali priliku vidjeti na većoj Iconiji W700, pokazala neadekvatnom jer su stvari na zaslonu bile presitne. Prikaz boja je realan, čitljivost pod najširim kutevima gledanja je na zavidnom nivou, a ni vidljivost na otvorenom nije loša. Odziv zaslona na dodir  je normalan, premda se da primijetiti da ponekad nije lako prstom nabosti ono što želite. To je međutim, je više stvar softvera i Microsoftove optimizacije desktop dijela sučelja na interakciju prstima.

KAMERE

Iconia W510 ima dvije kamere. Na leđima je 8 MP kamera s LED bljeskalicom, auto-fokus funkcijom, i podrškom za full HD videozapise. Bezveze je raspravljati o kvaliteti fotografija i videa s kamere jednog tableta ali čisto onako generalno gledano, ni fotke ni video nisu tako loši. Sve ovisi o uvjetima u kojima snimate. Ono što malo ide na nerve dok se ne naviknete je turbo sporo okidanje fotografija. Možete birati između stock Windows 8 sučelja kamere i onoga, koje je instalirao Acer. Ni jedno ni drugo nije idealno i iziskuje period navikavanje. U kvalitetu fotki i full HD videa se uvjerite iz priloženog. Sprijeda je 2MP kamera, koja također podržava 1080p.

[photomosaic nggid=124 padding=”3″ columns=”4″]

 

SOFTVER

Iconia W510 vrti punu verziju Windowsa 8 doduše onih 32 bitnih, a glavni razlog tome je Intel Atom procesor, koji ne može adresirati više od 2 GB RAM-a. Plus tih pravih windoza  je činjenica da su podržane sve one klasične aplikacije, koje imate na svojim desktop i laptop računalima. Jedini limit su hardverska ograničenja pa neke složenije i zahtjevnije aplikacije neće raditi kako treba ili uopće. Pritom mislim ponajprije na 3D igrice, dok Office, Photoshop i slične aplikacije rade bez greške. Aplikacije možete instalirati klasično ili ih preuzimati iz Windows Store trgovine baš kako biste to radili iz Apple Storea ili Android Play Trgovine. Mana instalacije aplikacija direktno iz Windows Storea je što ih možete instalirati samo na internu memoriju, koja je ionako poprilično ograničena.

O samom sučelju neću puno jer smo ga već obradili u našoj recenziji Iconie W700 pa ako ne znate kako funkcioniraju Windowsi 8 bacite oko i saznajte najvažnije činjenice. Ukratko skakutat ćete između Modern (donedavno Metro) sučelja sa živim pločicama i onog klasičnog desktop sučelja na koje ste sigurno navikli. Ono što i nije baš najsjajnije u cijeloj priči je neadekvatna optimizacija desktop aplikacija za interakciju prstima po zaslonu pa ćete ponekad prokleti što prstom ne možete pogoditi ono što želite. Jedan primjer je kad recimo unutar web preglednika pokrenete YouTube klip pa biste prstom povukli po onoj liniji dolje da bite “premotali” naprijed ili natrag, jednostavno nema šanse da to uspijete učiniti.

[photomosaic nggid=126 padding=”3″ columns=”4″]

Acer kao proizvođač na Iconiu instalira i nešto svojih aplikacija, kojima pokušava iskustvo korištenja tableta dići na viši nivo. Tako ćete naići na Acer Crystal Eye aplikaciju za upravljanje kamerama i u ovom slučaju se ispostavila boljom od one standardne koja je integrirana u Windowse 8. Tu su još Acer Cloud za Acerov cloud servis ili recimo Acer Explorer, koji je svojevrstan Acerov repozitorij aplikacija. Acerov praktičan dodatak je i Acer Ring Gestures, koje smo vidjeli na Iconiji W700 – sučelje optimizirano za interakciju prstima, a prizivate ga dodirom zaslona s 5 prsta odjednom. U meniju koji se pojavi imate brz pregled sistemskih kontrola te brz pristup dokumentima, omiljenim aplikacijama  fotkama i videozapisima. Ova galerija fotografija je recimo isto tako bolja od one standardne integrirane u Windowse.

Surfanje internetom je dosta dobro iskustvo ali ne i savršeno. Ovdje opet dolazi do izražaja činjenica da aplikacije nisu baš dobro optimizirane za touch zaslon i interakciju prstima. Tako ćete koji put morati više puta pritiskati po zaslonu da pogodite link. Isto tako me nerviralo što kad prstom pogodite traku s web adresom tablet ne otvara tipkovnicu automatski, već ju morate ručno pozvati klikom na prečac u statusnoj traci i jednako tako potjerati kad utipkate što želite. Dok radite s dockom tipkanje i klikanje linkova je lakše ali onda će vam zasmetati što ne možete scrollati gore dolje koristeći trackpad.

Virtualna tipkovnica je inače prostrana i ugodna za rad (kad se otvori). Podržana je u obje orijentacije zaslona, a moguće je i dosta dobro prilagođavati njen izgled pa ju tako možete podijeliti u dva dijela za tipkanje palčevima obiju ruku pa čak i veličinu tipki u tom podijeljenom načinu rada. Samo da još automatski otvara i zatvara tipkovnicu kako je to riješeno na iOS-u i Androidu i bit ću njome potpuno zadovoljan.

Multimedijalno je Iconia W510 kompetentan svirač glazbe i reproduktor video zapisa u full HD kvaliteti. Hardver je dovoljno moćan da vrti sve, a kad vam nedostaje neki codec, tipa onaj za .mkv datoteke jednostavno ga instalirate, a što se tiče izbora playera, široko vam polje. Sve što radi na desktopu radi i ovdje.

PERFORMANSE I BATERIJA

Performanse Iconie W510 vidno su slabije od onih na testiranoj W700. Rezultat je to dosta skromnijih procesorskih moći koje proizlaze iz Intel Atom procesora, 2 GB RAM-a i 32-bitnih Windowsa 8. Taj skromniji procesorski sklop pozitivno se zato odražava na kompaktnost tableta, koji kudikamo lakši, tanji i prenosiviji od jače Iconie W700.

Unatoč skromnijim iznutricama, nećete biti nezadovoljni performansama. Sve se uglavnom odvija poprilično glatko, naročito navigacija Modern sučeljem, koje fluidno klizi lijevo – desno. Tu i tamo ćete primijetiti lagani štuc prilikom skakanja iz jedne nešto zahtjevnije aplikacije u drugu. Office, Photoshop, mail i web su aktivnosti, kojima sam se ovih dana uglavnom bavio i to sve na Iconiji šljaka bez problema, kao da radite na solidnom netbooku.

Da ne bi ispalo kako je sve baš savršeno, moram prijaviti i nekoliko rušenja kada bi se Iconia bacila u neko zombi stanje ne reagirajući na podražaje, dodire i maženje. To se najčešće događalo kad bih ga nakon perioda nekorištenja pokušao probuditi iz standby načina rada. Tada je jedino pomagalo pritisnuti Power tipku na dulje vrijeme dok se Windowsi ne bi ponovno pokrenuli, a na zaslonu bi se kasnije prikazala poruka da se dogodila greška i nudi da o tome obavijestite Microsoft. Klasika za Windowse, zar ne?

Zasmetat će vas i relativno ograničen podatkovni prostor, pogotovo na ovom 32 GB modelu. Čini se da je to ipak premalo jer po instalaciji Officea 2010 i Photoshopa mi je ostalo samo oko 6 GB WTF? Stvar donekle popravlja microSD kartica, koju možete stalno imati unutra, a dobro dođe i full size USB na docku.

Neke će smetati to što putem USB-a ne možete tablet spojiti s drugim računalom. Jednostavno se ne vide na takav način iako biste očekivali da će tablet biti prikazan kao eksterna memorija pa ćete tako prebacivati datoteke. Jok. Ono što možete jest elegantno umrežiti računala na istoj kućnoj mreži pa između njih dijelite podatke bez problema. Jednako tako možete spajati i eksternu memoriju direktno na tablet putem priloženog microUSB na standard USB adaptera.

Baterija ili bolje reći baterije su veliki plus. Unutar tableta je 3650 mAh baterija, koja nudi oko 9 sati neprekidna rada, a u docku je još jedna takva i udvostručuje autonomiju tako da komotno možete računati na 15-tak i više sati čačkanja do besvijesti. Dok su spojeni sustav troši najprije bateriju iz docka, a potom onu iz tableta. To je dosta dobro izvedeno.

ZAKLJUČAK

Znam, pitanje je opet isto. Može li ovako nešto zamijeniti netbook ili čak laptop? Odgovor je da ali kako kome. Ovisi što na njemu namjeravate raditi. Ako su vaše glavne zanimacije, surfanje internetom, mailanje, Office, društvene mreže i pokoja lakša igrica, hibrid poput Iconie W510 je makina za vas. Nudi izuzetnu portabilnost, vrlo solidne performanse, izvrsnu autonomiju i praktičnost dvaju uređaja u jednome. Sve to dolazi i u relativno poznatom softverskom okruženju Windowsa 8. Treba li vam jača mašina za 3D varošarije ili igranje, bolje kupite pravi laptop.

PLUS: dizajn, praktičnost, zaslon, baterija, puna verzija Windowsa 8

MINUS: trackpad ne podržava multitouch geste, slaba optimizacija aplikacija za touchscreen, nestabilnost sustava, visoka cijena

Iconiu W510 nabavite u najbližoj poslovnici HGspota ili ju jednostavno naručite putem njihova HGSHOP-a, a ona će sretno stići na vašu adresu.

najbolji izbor mobitela mobis.hr

Usporedi cijene mobitela Nabava.net

Svi mobiteli na jednom mjestu.

Nabava.net ti omogućava pretragu i usporedbu cjelokupne ponude mobitela na hrvatskom tržištu.

VIDEO RECENZIJA

guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Leo

Odlična recenzija 😉

Brankok54@

Znači ipak uzet njegovog jačeg brata W700!? Ili neki drugi ? Šta bi ti preporučio od tableta?! Ja bi si sad uzeo Tablet ! Smartpone Samsung Galaxy A3 2016 , mi radi ko zmaj , a tablet planiram koristit za internet , glazbu i gledanje filmova itd ….Molim tvoje mišljenje! LP.😉😎🤳👈👨‍💻