Budući da znam da obožavate ovakve podatke i bez njih ne možete svariti 3 punjene paprike koje ćete pojesti za ručak, evo par zanimljivih statističkih podataka o stanju na smartphone tržištu. Ovi se nešto više tiču nas jer se odnose na tržište Europe, u koju ćemo eto i mi za par dana uskočiti i dublje. Android i Samsung su dva pojma koji vladaju statistikom, dok Apple i iOS lagano blijede.

Prema istraživanjima tržišta tvrtke International Data Corporation (IDC), rast broja isporuka pametnih telefona se usporava, što je rezultat neimaštine i štednji od strane mobilnih operatera koje sve manje sudjeluju u smanjenu cijena uređaja. U to ime se sjetim kad sam prije par godina uz ugovor na 24 mjeseca u tarifi koja mi odgovara, iPhone 3GS pa kasnije iPhone 4 kupovao za 100 kuna. Dok klasični mobiteli sve većom brzinom odlaze u zaborav, nastupa drugi val kupovine pametnih telefona.

Na prva dva mjesta su Android i Apple, odnosno njihov iOS dok su ostali zauzeli marginalna mjesta premda je Windows Phone od početka godine ipak zakoračio sa 4% na ipak viših 6% europskog tržišta pametnih telefona. Prvo mjesto uvjerljivo drži Android sa 69% tržišta pametnih telefona u 1. kvartalu kamo se popeo s lanjskih 55%. Apple pak s iOS-om drži 20% tržišta, dok je lani u istom periodu imao 25%.

Gledamo li to iz perspektive proizvođača onda glavnu riječ jasno vodi Samsung, koji je u Europi u 1. kvartalu isporučio 19.9 milijuna uređaja, što zauzima 46% tržišta. U istom se periodu isporučilo 6.2 milijuna iPhonea ili 14% tržišta. Zanimljivo je da je na trećem mjestu ipak Nokia  s 6.1 milijuna isporučenih smartphonea.

Ako Apple ove godine stvarno izbaci jeftiniju varijantu iPhonea, eto vam glavnog razloga.

Izvor

guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
guma

Koje modele to prodaje nokia da se drzi na 3 mjestu? Rijetko kad cujem da netko ima nokiu a i onda su to obicni telefoni a ne smartphonei. Valjda ljudi vani vise kupuju nokie nego mi u hr