Windows 10

Windows 10

Microsoft je danas predstavio novi Windows 10, koji za cilj imaju ponuditi jedinstvenu platformu za sve uređaje. Hrpa je novosti kojima se valjda trebamo veseliti na smartphoneima i tabletima, a u nastavku saznajte o onim najzanimljivijim novitetima. 

Joe Belfiore je na pozornici demonstrirao kako će to Windowsi 10 izgledati na zaslonu pametnog telefona, a plan je bio pokazati kako će izgledati praktički identično kao što će izgledati na zaslonu desktop računala ili tableta. Iza dobro poznatih živih pločica kao widgeta odnosno prečaca aplikacija, vlasitita pozadinska slika sada izgleda dosta bolje no što je implementirana na aktualnom Windows Phone 8.1 OS-u. Ladica s aplikacijama odsad na vrhu abecednog popisa prikazuje nekolicinu svježe instaliranih aplikacija, koje će kasnije naći svoje mjesto niže.

Postavke su također prilično drastično redizajnirane i funkcionirat će na identičan način na svim zaslonima. Akcijski Centar (Centar za obavijesti) odsad prikazuje akumulirane obavijesti sa svih vaših Windows 10 uređaja, neovisno o veličini zaslona. Omogućen je i brzi odgovor na pristigle tekstualne poruke poput SMS-a, a unutar SMS konverzacije bit  će uključena i konverzacije s drugih chat servisa poput Skypea.

Microsoft razvija obitelj tzv. univerzalnih aplikacija koje će biti identične i jednako će funkcionirati na svim Windows 10 uređajima. Galerija će osim lokalno pohranjenih fotki i videozapisa prikazivati i sve ostale multimedijalne datoteke s vaših drugih Windows 10 uređaja, koji će svoje multimedijalne datoteke sinkronizirati s One Drive oblakom.

Windows 10

 

 

U portfelj tih tzv. univerzalnih aplikacija bit će uključen i Microsoft Office, koji će biti identičan na svim uređajima ali će prilagođavati prikaz ovisno o dijagonali zaslona. Isto će naravno vrijediti i za Outlook pa ćete još lakše vaše mailove pratiti na isti način na zaslonu računala, laptopa, tableta ili pametnog telefona, a slično će funkcionirati i novi Kalendar. Razvija se i novi univerzalni Projekt Spartan web preglednik, koji će nuditi identično iskustvo na svim uređajima.

Zvuči obećavajuće, a kakvo iskustvo će predstavljati i u zbilji tek ćemo doznati.  Još čekamo informaciju kada će u opticaj.

guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Leo

Zvuči zanimljivo 🙂

robee

Kao sto to obicno bude kod Microsofta…svaka druga verzija os-a valja 🙂
Zadnji dobar je bio win7, pa gubljenje kroz win8 i sada bi win10 trebao biti ok…
Nadam se da cu rijesili problem visoke latencije koju je imao win8 (prilicno vecu u odnosu na win7 sto utjece na kvalitetu audio signala).
Kada bi win10 mogao kupiti po pristojnoj cijeni (cca max 500kn pro ver.) vrlo rado bi imao original soft 🙂
Bilo bi lijepo da izadje i koji cool fon sa win…mislim da bi im trebalo dati sansu.