iOS 9 novosti

iOS 9 novosti

Apple je sinoć na WWDC-u predstavio novi iOS 9, WatchOS 2.0 i Mac OS X El Capitan. Hrpa je novosti, a što sve donosi taj novi iOS 9 i tko će ga dobiti, a tko neće, pročitajte u nastavku.

Ako ste se s frendovima kladili na to da će iOS 9 izgledati potpuno drugačije od iOS-a 8, nadam se da niste uložili bakin rustikalni servis za kavu. Vizualno iOS 9 ostaje manje više identičan aktualnoj verziji. Appleove nativne aplikacije doživjet će tek manje zamjetan kozmetički make-over, no to je ionako manje bitno od onoga što će se dogoditi ispod haube.

iOS 9 novosti

Jedno od većih iznenađenja je Split View – multitasking po uzoru na neke Androide, a za početak će funkcionirati samo na zaslonima iPada. Omogućit će rad u dvije aplikacije istovremeno na podijeljenom zaslonu. Opcija Slide Over omogućit će pokretanje nove aplikacije bez potrebe za izlaskom iz one trenutne, novi picture in picture, omogućuje reprodukciju videa preko neke od aplikacija.

iOS 9 novosti

Apple Karte dobit će podršku za prikaz informacija o javnom prijevozu pa će u podržanim zemljama osim prikaza ulica i satelitskog prikaza moći pregledavati i mreža autobusnih, željezničkih linija, podzemne željeznice i broskih linija. Nedostaju samo rikše.

Aplikacija Bilješke doživljava redizajn ali dobija i nove važne značajke poput lakšeg formatiranja teksta, kreiranja lista zadaća te mogućnost skiciranja. Jednako tako korisnik će moći u bilješke ubaciti i fotografije, karte i web sadržaje iz Safari preglednika.

iOS 9 (7)

Spotlight tražilica u iOS-u 9 osim novog vizualnog identiteta postaje još funkcionalnijim i prikazivat će ikonice najčešće korištenih aplikacija i kontakata. Olakšana i unaprijeđena je i pretraga za točkama od interesa s obzirom na korisnikovu lokaciju.

iOS 9 (3)

Apple News je posve nova aplikacija i donosi vijesti po uzoru na Flipboard i osim što će prikazivati sadržaje koji vas zanimaju, činit će to na oku ugodan način. Aplikacija će isprva biti dostupna samo u SAD.u, Velikoj Britaniji i Australiji.

iOS 9 (5)

Appleova Siri, u iOS-u 9 bit će pametnija no ikad. Dobit će ovi izgled te sposobnosti kreiranja kontekstualnih podsjetnika te pretrage fotografija i videa. Proactive assistance nudit će pomoć i prije no što je zatražite, nuditi aplikacije koje vam u datom trenutku trebaju, obavješćivati vas kako je vrijeme da krenete da biste stigli na sastanak i svašta nešto. Suđe iz perilice ipak neće slagati.

Ništa manje bitna novost su i poboljšanja po pitanju performansi te autonomije. Naime, Apple s iOS-om 9 uz poboljšane grafičke performanse koje će omogućiti još glađe animacije (ako je to uopće moguće) uvodi i novi štedljivi low power način rada. Taj će navodno uz neka ograničenja ponuditi dodatna tri sata života vašeg iUređaja onda kada vam je to najpotrebnije.

Eto, to bi bile vjerojatno najvažnije od hrpe novotarija koje u sklopu iOS-a 9 na jesen stižu na vaš ili bakin iPhone, iPad i iPod. Beta verzija iOS-a 9 za developere u opticaj kreće već danas, a javna beta za sve, dostupna će biti u srpnju. Je li i vaš iGadget kompatibilan s iOS-om 9 iščitajte iz slajda ispod.

iOS 9 (1)

Koja vas od novih značajki najviše veseli, pišite nam u komentarima.

guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
gudely

Bolja autonomija baterije, ako to uopče uspiju, i naravno poboljšane perfomanse

marko

opasno se približava androidu … ccccc