lumia 950 xl recenzija

lumia 950 xl recenzija

Microsoft Lumia 950 prošla je moj test prije par tjedana, a sada je isto učinila i njena velika sestra Lumia 950 XL. Stavimo veće gabarite i male razlike u dizajnu na stranu, neke velike razlike nema. Zaključak je da njih dvije dijele dobar dio aduta ali i mana. O svemu više pročitajte u recenziji u nastavku.

SPECIFIKACIJE

Microsoft Lumia 950 XL

dimenzije

masa

151.9 x 78.4 x 8.1 mm

165 g

zaslon

5.7” AMOLED 1440 x 2560 (~518  ppi); ClearBlack; Gorilla Glass 4

CPU/GPU

octa-core Snapdragon 810 2.0 GHz;

Adreno 430

RAM

3 GB

podatkovni prostor

32 GB + microSD do 200 GB

glavna kamera

selfie kamera

 20 MP; 4K; Triple RGB LED; OIS; PureView

 5 MP; 1080p

povezivost

4G; WiFi; Bluetooth 4.1; GPS; Wi-Fi hotspot; 

baterija

Li-ion 3340 mAh izmjenjiva; bežično punjenje; Quick Charge 2.0

OS

Windows 10 Mobile

DIZAJN I ERGONOMIJA

Baš kao i njenu sestru, Lumiu 950 XL Microsoft je opremio vrlo solidnim iznutricama, no nije to nažalost popratio dizajnom i kvalitetom izrade kakvu zaslužuje. Bezličan izgled te dojam kojeg 950 XL ostavlja u ruci je blago rečeno, ispod očekivanja.

Već viđen i običan četvrtast dizajn kućišta sa plastičnim i škripkavim  mat stražnjim poklopcem i ovdje dominira vanjštinom. U ponudi su stražnji poklopci drugih proizvođača, koji za oko 250 kuna navodno poboljšavaju dojam, no nisam ih imao prilike isprobati, a i sama činjenica da za flagship treba izdvojiti još da bi izgledao kao flagship, ljuti me.

Crna prednjica prekrivena je i ovdje Gorilla Glass 4 staklom ispod kojega je veliki 5.7-inčni AMOLED zaslon. Iznad njega je Microsoft logo sa zvučnikom slušalice, senzorima, okom prednje kamere i skenerom šarenice. LED lampice upozorenja nema. Ispod zaslona je u staklu dok nisam gledao, netko izbušio sitnu rupicu glavnog mikrofona.

[photomosaic nggid=783 padding=”5″ columns=”3″]

Lijevi bok je čist, a onaj desni nosi solidno izvedene, premda pod prstom oštre, tipke kontrole glasnoće, tipku Power i dvostupanjsku tipku kamere. Gornji brid nosi 3.5 mm izlaz za slušalice, a dolje imamo novi USB C utor za sinkronizaciju i punjenje.

Na leđima je centralno smješteno, blago izbočeno oko 20 MP kamere s trostrukom LED bljeskalicom. Malo ulijevo je rupičasti zvučnik, a poviše su četiri rupice jednog od pomoćnih mikrofona. Iste takve pronalazimo i dolje uz donji brid.  Microsoft logo je po sredini. Ispod krckavog poklopca su ovdje utori za nano SIM i microSD kartice te izmjenjiva baterija kapaciteta 3340 mAh.

Mislim da sam bio jasan o tome što mislim o dizajnu i kvaliteti izrade. Poveći gabariti Lumie 950 XL meni osobno nisu nesavladivi ali mi nisu naročito mili. Njena se masa osjeća, kako u ruci tako i u džepu.  U situacijama kada vam je vrh zaslona miljama daleko, poslužit će trik  smanjivanja prikaza duljim pritiskom na tipku Windows.

U prodajnom pakiranju ćete uz sam uređaj pronaći upute, bateriju, USB C kabel za sinkronizaciju i USB C punjač. Slušalice morate nabaviti zasebno. Opet nešto što ne priliči jednoj perjanici.

ZASLON

lumia 950 xl recenzija

Izvrsnu i prostranu  5.7-inčnom AMOLED zaslonu nemam što zamjeriti, osim možda izostanka mogućnosti uključivanja zaslona kucanjem. 1440 x 2560 piksela osigurava 518 ppi i vrhunsku oštrinu prikaza. ClearBlack tehnologija poslovično osigurava i izvrstan kontrast, duboke crne boje i vrlo dobru čitljivost pod kutom. Jačina osvjetljenja je također više no solidna unutra i vani.

Glance Screen prikaz točnog vremena i propuštenih obavijesti na tamnom zaslonu je također praktičan i hvalevrijedan.

KAMERA

lumia 950 xl recenzija

Lumia 950 XL, kao i obična 950 nudi impresivne kamere. Na leđima ima 20 MP senzor, s optički stabiliziranom Carl Zeiss lećom iz 6 elemenata i otvorom blende F/1.9. Prati je trostruka RGB LED bljeskalica, a pri snimanju koristi 4 mikrofona. Uz 1080p snima i 4K videozapise. I ovdje je plus dvostupanjska tipka kamere na boku. Sprijeda je 5 MP kamera s podrškom za 1080p video.

Aplikacija kamere je već viđena. Moguće ju je pokrenuti duljim pritiskom na tipku kamere. Uz automatski način rada s automatskim obogaćenim snimanjem (pandan auto HDR) kamera nudi pregršt manualnih kontrola i opcija te autofokus i ručni fokus dodirom zaslona u fotoaparatu i videokameri. Na osnovnom zaslonu nudi tipke fotoaparata, i video kamere na desnoj strani.

lumia 950 xl recenzija

Povlačenjem tipke okidača prema sredini zaslona pokreće se Pro režim pa se prikazuju oni cirkularni klizači za podešavanje ISO osjetljivosti, balansa bijele, ekspozicije, kontrole fokusa i slično. Gore u vrhu su tipke za odabir prednje/stražnje kamere te kontrola blica.

Na lijevoj strani je prečac za Galeriju, a na desnoj još i tipka Postavki. I ovdje u Postavkama možete birati i omjer stranica fotografija 4:3 ili 16:9 pa tako i veličinu fotografija 19 odnosno 16 MP. Snimati možete i istovremeno 8 MP + 19/16 MP u DNG formatu. Tu su još i razni Lumia Fotoalati koje ćete preuzimati po želji.

Kvaliteti snimljenih fotografija i videa imat će što prigovoriti  oni najzahtjevniji. U uvjetima idealnog osvjetljenja, fotografije i video su izvrsni, a više no solidni rezultati se postižu i u uvjetima slabijeg osvjetljenja. I ovdje fotografije snimljene s bljeskalicom možete naknadno posvijetliti i potamniti, što je stvarno cool i praktično.

Kao i obično serviram vam plotun fotografija i videa, snimljenih u automatskom načinu rada. U Pro režimu će oni koji dobro vladaju foto trikovima, izgledno snimiti još bolje fotografije i video.

[photomosaic nggid=782 padding=”5″ columns=”3″]

Fotke u punoj rezoluciji

SOFTVER

lumia 950 xl recenzija

Windows 10 Mobile mi više nije neka novost. Ako niša drugo nadao sam se kako će dosad dodatno ispeglati bugove i dječje bolesti, definitivno prisutne za druženja s Lumiom 550, a donekle i na 950. Zaključani zaslon uz pozadinsku sliku po vašem izboru, prikazuje propuštene pozive, poruke, mailove i događaje iz kalendara. Uz otprije prisutnu zaštitu PIN brojem, ovdje možete koristiti i Windows Hello značajku, koja koristi integrirani skener šarenice.

lumia-950-xl-recenzija-windows-hello

Ako ćete koristiti Windows Hello, pritiskom na tipku Power u gornjem desnom kutu prednjice uključuje se crveno svjetlo, koje traži vaše oči kako bi skenirao šarenicu. Uglavnom radi dobro premda će povremeno tražiti da se približite zaslonu i otvorite oči, a uspješnost prepoznavanja ovisi dosta o svjetlosnim uvjetima.

Ako pak ne koristite ni PIN ni šarenicu za zaštitu, guranjem zaključanog zaslona prema gore otključavate i slijećete na Početni zaslon s pločicama iza kojih je opet wallpaper po vašem izboru. Pločice mogu biti male, srednje i velike, žive i statičnea podržano je sveukupno šest stupaca najmanjih pločica.

Guranjem Početnog zaslona ulijevo dobije se abecedni popis svih instaliranih aplikacija, s tražilicom na vrhu za brže snalaženje. Duljim pritiskom na naziv aplikacije, možete bilo koju od njih prikačiti na Početni zaslon. U dnu zaslona je navigacijska traka s tipkama Windows, Traži i Natrag, a gestom klizanja prsta s dna zaslona prema gore može se privremeno skriti pa opet kasnije pozvati.

lumia-950-xl-recenzija-screenshot-2

Duljim pritiskom na tipku Natrag otvara se ovdje rešetkasti Multitasking prikaz za skakanje iz aplikacije u aplikaciju, što funkcionira dosta dobro. Duljim pritiskom na tipku Windows cijeli prikaz se spušta pa je lakše dohvatiti ono što je na vrhu zaslona.

Kroz postavke na izgled korisničkog sučelja, možete utjecati primjenom tema, boja i vlastitih pozadinskih slika.

Povlačenjem statusne trake s vrha zaslona otvara se Akcijski Centar, koji opet dolazi u dva segmenta – u gornjem prikazuje do četiri sistemske sklopke za Wi-Fi, GPS, Svjetlinu ili što već postavite. Možete ga i proširiti pa dobiti sveukupno 16 brzih postavki. Tu je i prikaz postotka kapaciteta baterije, informacije o mreži te prečac za skok u glavne Postavke. Niže u drugom segmentu Akcijskog Centra, nižu se propuštene obavijesti na koje možete kliknuti pa će vas to odvesti u dotičnu aplikaciju ili ih možete odbaciti guranjem udesno.

Glavne Postavke su raspodijeljene u segmente poput Sustav, Uređaji, Mreža i slično, a zgodna je i tražilica za brže pronalaženje onoga što vam treba. U odjeljku Pohrana dobiju se informacije o raspoloživom prostoru, a moguće je i odrediti na koju će se memoriju pohranjivati aplikacije, preuzimanja i slično. U odjeljku posvećenom bateriji dobiju se detaljne informacije o potrošnji po vremenu, aplikacijama i hardverskim stavkama.

Internetom se surfa Microsoft Edge preglednikom, koji web sadržaje otvara i prikazuje solidnom brzinom, premda ja tu još uvijek očekujem brže. Pinch-to-zoom je gladak.

lumia 950 xl recenzija

Virtualna tipkovnica i dalje prikazuje hrvatske znakove u osnovnom prikazu no s obzirom na prostrani zaslon nije  pretijesna. Odlučite se ipak na englesku tipkovnicu bit će još prostranija, a podržan je i unos teksta svajpanjem od slova do slova. Od koristi je i mini , koja je zapravo način kako prebacivati kursor s jednog mjesta na drugi.

Multimedijalno Lumia 950 XL raspolaže s tri osnovne aplikacije: Fotografije na jednom mjestu prikupljaju sve fotke snimljene kamerom uređaja, one na lokalnoj memoriji ali povlači i one s društvenih mreža ako se ulogirate. Groove Glazba isto radi po pogledu glazbenih datoteka, a Filmovi i TV su tu za reprodukciju onih najstandardnijih video formata. Zvuk iz glavnog zvučnika na leđima je dovoljno glasan no pri višim jačinama zvuči poprilično metalno. Kroz slušalice, koje ćete morati zasebno nabaviti je još bolji, a podržan je i FM RAdio.

Microsoft Office vam po običaju omogućuje kreiranje, pregledavanje i dijeljenje Excel tablica, Word dokumenata i Powerpoint prezentacija. Povezuje se s vašim OneDrive računom.

lumia 950 xl recenzija

Gaming performanse Lumie 950 XL testirao sam Asphaltom 8 Airborne. Ne volim tu igricu ali poslužila je svrsi. Vrti se glatko i bez zapinjanja, a grafika izgleda lijepo.

lumia 950 xl recenzija

Isprobao sam i Continuum značajku povezivanja uređaja s velikim zaslonom i pretvaranjem telefona u Windows PC. S obzirom da na test nisam dobio i Display Dock sa smart tv-om sam Lumiu 950 XL upario bežično i dobio isto iskustvo kao pri testu Lumie 950. Aplikacije se lijepo prilagođavaju desktop zaslonu, no vjerojatno zbog bežične veze, sve je blago usporeno, uključujući i pomicanje kursora po zaslonu. Zaslon Lumie tada postaje svojevrsnim touchpadom, a za unos teksta koristite tipkovnicu na zaslonu telefona također. Iskustvo korištenja ove značajke bi s tim Display Dockom trebalo biti bolje, no opet ne može u potpunosti zamijeniti PC.

Po pitanju eko sustava aplikacija, nije se još uvijek ništa značajno promijenilo pa je aplikacija i dalje manje no u konkurentskim eko sustavima. Najpopularnije aplikacije su tu, no dugo čekaju na ažuriranja i nisu na razini inačica za iOS i Android. Google i dalje ignorira Windows pa nema Gmaila, Google Karata ni YouTubea. Dostupne su neke alternativne YouTube aplikacije, no pitate li mene, nije to to. HERE Drive navigacija je sada integrirana u aplikaciju Karte, kroz koju je moguće preuzeti karte koje vam trebaju i navigirati se offline i to je super.

Oni koji jako ovise o Googleovim servisima i vole velik izbor aplikacija s Windows 10 Mobile OS-om još uvijek neće biti posve zadovoljni.

PERFORMANSE I BATERIJA

lumia 950 xl recenzija

Lumia 950 XL u utrobi ima osmojezgreni Snapdragon 810 maksimalnog takta 2.0 GHz s 3 GB RAM-a, Adreno 430 grafikom i 32 GB interne memorije, proširive microSD karticama za još dodatnih 200 GB. Sve to skupa osigurava vrhunske performanse, a pokazalo se i bez nekog pretjeranog zagrijavanja, koje bi uzrokovalo vidljiv pad performansi.

Antutu benchmark je, vidi čuda, doživo svoju novu inačicu,  Lumia 950 XL postiže solidnih 87 000 bodova, što i nije naročito relevantno. Ono što jest relevantno je da je ovih tjedan dana korištenja Lumie 950 XL za mene bilo jedno mješovito iskustvo. Konjskih snaga joj definitivno ne nedostaje no svejedno ima frustrirajućih trenutaka gdje se na otvaranje maila čeka i čeka, a aplikacije iz Trgovine se preuzimaju satima ili satima stoje na čekanju bez ikakva razloga. Bilo je i mrskih mi rušenja aplikacija te povremenih bezrazložnih pražnjenja baterije. Sve je to, siguran sam, rješivo peglanjem Windowsa.

Kvaliteta poziva je na razumnoj razini. Zvuk u slušalici je solidne glasnoće i kvalitete, a podržane 4G brzine omogućuju brzo surfanje u pokretu. GPS radi brzo i precizno.

Izmjenjiva baterija kapaciteta 3340 mAh pružit će standardnu zadovoljavajuću autonomiju i korištenje danju s punjenjem noću. One što me je u par navrata izneredilo je iznenadno bezrazložno pražnjenje baterije u stanju mirovanja. Događa se na Androidima kudikamo češće. Podržano je QuickCharge 2.0 brzo punjenje kao i bežično punjenje baterije. Za dodatnu autonomiju uključite štedljivi način rada.

ZAKLJUČAK

U trenutnu nastanka ove recenzije Lumia 950 XL košta oko 6200 kuna, što je cijena za odlikaše i po meni je definitivno uteg oko vrata prodaji ovog uređaja. Ovdje ta cijena ovdje nije opravdana kvalitetom izrade, bezličnim dizajnom i još uvijek bugovitim Windows 10 Mobile OS-om. O manjkavom eko-sustavu aplikacija da ni ne govorim. Gledamo li svaki komponentu za sebe, Lumia 950 XL ima izvrstan zaslon, odličnu kameru te moćne iznutrice. Baterija se po volji puni i bežično, a USB C je nekakav ulog u budućnost.

Kad to sve zbrojim i oduzmem, opet dođem do zaključka da je Lumia 950 XL trenutno najbolji za Windows 10 Mobile uređaj namijenjen fanovima Microsoftove platforme u razvoju.

 

najbolji izbor mobitela mobis.hr

 • vrhunski zaslon
 • moćne iznutrice 
 • odlična kamera
 • skener šarenice
 • microSD do 200 GB
 • besplatna offline cestovna navigacija
 • bežično punjenje
 • Windows 10 Mobile
 • USB C*
 • dizajn i kvaliteta izrade debelo ispod očekivanja
 • poveći gabariti i masa
 • oskudno prodajno pakiranje (nema slušalica)
 • i dalje manji izbor aplikacija no na Androidu i iOS-u
 • USB C*
 • visoka cijena

Usporedi cijene mobitela Nabava.net

Svi mobiteli na jednom mjestu.

Nabava.net ti omogućava pretragu i usporedbu cjelokupne ponude mobitela na hrvatskom tržištu.

Microsoft Lumia 950 XL VIDEO RECENZIJA

guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Bill

Malo procackaj po postavkama i naci ces opciju ukljucivanja ekrana double tapom. Znam da ima jer ja je imam. Isto tako mozes ugasiti ekran, ali double tapom na navigacijsku traku

cico

ima za iskljucit zaslon, ne i za ukljuciti 🙂

Andro

Cijela recenzija je na prvoj tj ‘pocetno’j stranici

nikola

Zakon telefon sa windows 10 mobile

hrvoje

Imam ovaj uredaj nazalost od samog pocetka. Zbog prici o lumiji 1520 i super stamia bat. Bio sam sprem istrpiti sve.. Al meni koji telefon intezivno koristim, baterija u xl ne izdrzi do 16:00. Uz taj ogroman nedostatak do izrazaja dodu svi bugovi. Kojih ima milijun. Od presporog pristupa sd karticibsa slikama. Rusenju edga. Otvaranju vibera il watsappa po 2-3 minute kao i neuspjećih pokusaja kad se samp ugase…. Telelwfon je blago receno sranje. Ne vrijedi ni 100kn. Sav hardver koji na papiru ima. WP je uspio unistit. Vaaljda zato i odustaju te idu na surface phonove. Jedini plus je… Read more »

nikola

Ja imam problem w8.1 rusi se internet pretrazivac na ovom sajtu i ostalim sajtovima izgleda da taj bug nije jos uklonjen i na egde

Gizda

Debelo preskup uredaj za ono sto nudi. Ove Lumije sve gore i gore, umjesto obrnuto.

nikola

Ja bi kupio ovaj telefon iako bi cak imao simbijan sistem,jer ostalo je na visokom nivou

rogi

Imam trenutno staru 920 lumiu i bas si razmisljam dal da idem na ovu al sve sam nekako skeptičan,šta ima u toj klasi a da nije gayphone ili samsung?

damirZ81

Evo da dignem malo temu iz mrtvih.
Jeli se isplati preci sa LG G2 na ovaj mob?
Jesu li Whatsapp poboljsan, tj jeli kasne poruke?
Jer su mi dvoje prijatelja reklo da im poruke stignu tek da se udje u Whatsapp a do tada nema niti jedne poruke.
Zanima me pa zato pitam.
Hvala na odgovoru.

Mario Mohenski

isplati se uzeti XL aparat ovih dana, Win 10 je ispeglan, aparat leti ..nema nekih trzavica i radi doslovno onako kako su u Microsoftu to i zamislili, napokon. Nadalje vlasnik sam i Lumir 930 kao primarni mobitel i smijem zaključiti da sam dojma kako su i dan danas sa istim OSom Win 10, Lumia 930 kao i 1520 ..malo kompetitivniji i resposivniji uređaji sa starijim hardwareom dok 1520 i dan danas ubija stamaniom ili izdrzljivoscu baterije ispred bas svih konkurentskih aparata na tržištu, nema premca niti konkurencije bas kao i Rimac Concept One..sto me čudi, no L950XL je zaista odlicna… Read more »