LUMIA 950 RECENZIJA

LUMIA 950 RECENZIJA

Nakon skoro dvije godine čekanja, iz Microsofta mi na test stiže nova Windows perjanica.  Zahvaljujući mojim prijateljima iz splitskog HGspota, podružio sam se s Lumiom 950, ovjenčanom 5.2-inčnim AMOLED zaslonom u Quad HD rezoluciji, s 20 MP PureView kamerom na leđima i Windowsima 10 u duši. U nastavku pročitajte i pogledajte zasluženu recenziju.

SPECIFIKACIJE

Microsoft Lumia 950

dimenzije/masa

145 x 73.2 x 8.2 mm i 150 g

zaslon

5.2” AMOLED 1440 x 2560 (~564  ppi); ClearBlack; Gorilla Glass 3

CPU/GPU

hexa-core Snapdragon 808 1.82 GHz;

Adreno 418

RAM

3 GB

podatkovni prostor

32 GB + microSD do 200 GB

kamera

straga: 20 MP; 4K; Triple RGB LED; OIS; PureView

sprijeda: 5 MP; 1080p

povezivost

4G; WiFi; Bluetooth 4.1; GPS; Wi-Fi hotspot; dual SIM

baterija

Li-ion 3000 mAh izmjenjiva; bežično punjenje

OS

Windows 10 Mobile

DIZAJN I ERGONOMIJA

Stjecajem okolnosti otvaram s najmanjim adutom Lumie 950 – njenim dizajnom. Pa sunce mu poljubim, ako već nešto ideš uvaliti kao flagship, perjanicu iliti diku i ponos svojeg smartphone biznisa, očekujem od da dotični uređaj nema isti dizajn i dojam kvalitete izrade kao tvoj najjeftiniji proizvod. Naime, Lumia 950 unatoč cijeni od oko 5000 kuna, u ruci ostavlja dojam vrlo sličan onome, kojeg ostavlja Lumia 550 koja košta malo više od 1000. Ne smeta mi što nije krivudava, savijena, optočena dijamantima ili izlivena u bronci ali su se isto trebali malo više potruditi. Dizajn Lumie 930 s polikarbonatnim leđima i metalnim obrubom bi bio posve dovoljan. Ovo je jednostavno meh. K tome je izbor boja isto tako meh. Crna i bijela.

Baš kao i na Lumiji 550, imamo prilično običan četvrtast dizajn kućišta sa plastičnim mat stražnjim poklopcem, koji se savija preko bridova pa sve do prednjice uređaja. To je u ovom slučaju čak i prednost budući da ćete tako eventualna nastala oštećenja riješiti mijenjanjem stražnjeg poklopca, a u ponudi već ima ljepših primjeraka drugih proizvođača u raznim bojama i teksturama.

Crna prednjica prekrivena je Gorilla Glass 3 staklom ispod kojega je 5.2-inčni zaslon. Iznad njega je Microsoft logo sa zvučnikom slušalice, senzorima, okom prednje kamere i zamisli, skenerom šarenice. LED lampice upozorenja nema. Ispod zaslona nema ništa osim rupice glavnog mikrofona.

[photomosaic nggid=767 padding=”5″ columns=”3″]

Lijevi bok je čist, a onaj desni nosi solidno izvedene, no ipak šuškave fizičke tipke kontrole glasnoće, tipku Power i dvostupanjsku tipku kamere. Gornji brid nosi 3.5 mm izlaz za slušalice, a dolje imamo novi USB C utor za sinkronizaciju i punjenje. Na leđima je centralno smješteno, blago izbočeno oko 20 MP kamere s trostrukom LED bljeskalicom s jedne i rupičastim zvučnikom s druge strane. Malo poviše je rupica pomoćnog mikrofona.  Nešto niže su PureView, Zeiss i veći Microsoft logo. Dolje još niže je rupica još jednog mikrofona. Ispod poklopca su ovdje utori za nano SIM i microSD kartice te izmjenjiva baterija kapaciteta 3000 mAh.

O dojmu i kvaliteti izrade sam već sve rekao u uvodu pa se neću ponavljati. Ergonomski je riječ o uređaju kojim meni osobno nije teško baratati ni jednom rukom, a ne predstavlja mi ni opterećenje u džepu. Onima kojima su statusna traka i vrh zaslona predaleko, poslužit će trikom spuštanjem prikaza duljim pritiskom na tipku Windows. Ipak će većina njome baratati s dvije ruke.

U prodajnom pakiranju ćete uz sam uređaj pronaći upute, bateriju, USB C kabel za sinkronizaciju i USB C punjač. Slušalice morate nabaviti zasebno, što isto nije na diku i ponos s obzirom na cijenu i status perjanice.

ZASLON

lumia-950-recenzija-zaslon

Hajmo sad s adutima. Prvi od njih je zaslon. riječ je o izvrsnu 5.2-inčnom AMOLED zaslonu u rezoluciji 1440 2560 što osigurava 564 ppi i vrhunsku oštrinu prikaza, što ćete zamijetiti već na samom boot logu, a kasnije i na svemu ostalom. ClearBlack tehnologija osigurava i izvrstan kontrast, duboke crne boje, a čitljivost pod kutom je također na visini zadatka. Jačina osvjetljenja je također više no solidna unutra i vani. Kao da je izostao onaj oleofobni premaz pa ćete imati potrebu stalno ga glancati.

Cool je i štedljivi prikaz točnog vremena i propuštenih obavijesti na tamnom zaslonu, no ne znam zašto su izbacili mogućnost uključivanja zaslona dvostrukim kucanjem po njemu. Riječ je o vrlo impresivnu zaslonu, dostojnu jedne perjanice.

KAMERA

lumia-950-kamera

Adut broj dva (ili jedan) je kamera. Windows Phone fanovi, već jako dugo čekaju perjanicu s PureView kamerom na leđima. Stigla je. Lumia 950 na leđima ima 20 MP senzor, s optički stabiliziranom Carl Zeiss lećom iz 6 elemenata i otvorom blende F/1.9 kao na Galaxyu S6. Prati je trostruka RGB LED bljeskalica, a pri snimanju koristi 4 mikrofona. Uz 1080p snima i 4K videozapise. Plus joj je i dvostupanjska tipka kamere na boku. Sprijeda je 5 MP kamera s podrškom za 1080p video.

Kamera aplikacija mi je poznata. Moguće ju je pokrenuti duljim pritiskom na tipku kamere.  Uz automatski način rada s automatskim obogaćenim snimanjem (pandan auto HDR) nudi i dosta opcija te autofokus i ručni fokus dodirom zaslona u fotoaparatu i videokameri. Na osnovnom zaslonu nudi tipke fotoaparata, i video kamere na desnoj strani.

lumia 550 recenzija

Povlačenjem tipke okidača prema sredini zaslona uskačete u Pro režim pa se prikazuju oni cirkularni klizači za podešavanje ISO osjetljivosti, balansa bijele, ekspozicije, kontrole fokusa i slično. Gore u vrhu su tipke za odabir prednje/stražnje kamere te kontrola blica.

Na lijevoj strani je prečac za Galeriju, a na desnoj još i tipka Postavki. U Postavkama možete birati i omjer stranica fotografija 4:3 ili 16:9 pa tako i veličinu fotografija 19 odnosno 16 MP. Snimati možete i istovremeno 8 MP + 19/16 MP u DNG formatu. Tu su još i razni Lumia Fotoalati koje ćete preuzimati po želji.

Kamera je vrhunska i nema se tu što prigovoriti. U uvjetima idealnog osvjetljenja, fotografije i video su izvrsni, a pretjerano puno mana neće se naći ni pri noćnom snimanju. Zanimljivo je to što fotografije snimljene s bljeskalicom možete naknadno posvijetliti i potamniti. Ima li pak ova kamera neku naročitu nadmoć nad kamerama današnjih konkurentskih perjanica, kao što je imala Lumia 1020, ne bih baš rekao. Usporedio sam je s kamerom LG G4 pa zaključite i sami.

Evo par primjera fotografija i videa, snimljenih u automatskom načinu rada:

[photomosaic nggid=768 padding=”5″ columns=”3″]

Fotke u punoj rezoluciji

SOFTVER

lumia 950 recenzija

Windows 10 Mobile sam prvi puta susreo kroz test Lumije 550 pa sam sad imao manje iznenađenja.  Zaključani zaslon izgleda manje više kao i prije pa uz pozadinsku sliku po vašem izboru, prikazuje propuštene pozive, poruke, mailove i događaje iz kalendara. Uz standardnu zaštitu PIN brojem, ovdje možete koristiti i Windows Hello značajku, koja koristi integrirani skener šarenice.

windows-hello

U tom slučaju pritiskom na tipku Power u gornjem desnom kutu prednjice uključuje se crveno svjetlo, koje traži vaše oči kako bi skenirao šarenicu. Priča je još u beta stanju, no radi u 90 slučajeva i eventualno traži da njušku približite zaslonu i podignete rolete s očiju. Telefon mora biti na jedno 40-tak cm ili bliže vašem licu. Ovisi dosta o svjetlosnim uvjetima pa ću prednost ipak dati senzoru otiska prstiju.

Ako pak ne koristite ni PIN ni šarenicu za zaštitu, guranjem zaključanog zaslona prema gore otključavate i slijećete na Početni zaslon s pločicama iza kojih je wallpaper po vašem izboru. Pločice mogu biti male, srednje i velike, žive i mrtve, a podržano je sveukupno šest stupaca najmanjih pločica.

Guranjem Početnog zaslona ulijevo otvarate popis svih instaliranih aplikacija, s tražilicom na vrhu za brže snalaženje. Duljim pritiskom na naziv aplikacije, možete bilo koju od njih prikačiti na Početni zaslon. U dnu zaslona je navigacijska traka s tipkama Windows, Traži i Natrag, a gestom klizanja prsta s dna zaslona prema gore može se privremeno skriti pa opet kasnije pozvati.

Duljim pritiskom na tipku Natrag otvara se Multitasking prikaz za skakanje iz aplikacije u aplikaciju, što funkcionira dosta dobro. Duljim pritiskom na tipku Windows cijeli prikaz se spušta pa je lakše dohvatiti ono što je na vrhu zaslona.

Kroz postavke na izgled korisničkog sučelja, možete utjecati primjenom tema, boja i vlastitih pozadinskih slika.

lumia-950-recenzija-screenshot2

Povlačenjem statusne trake s vrha zaslona otvara se Akcijski Centar, koji opet dolazi u dva segmenta – u gornjem prikazuje do četiri sistemske sklopke za Wi-Fi, GPS, Svjetlinu ili što već postavite. Možete ga i proširiti pa dobiti sveukupno 16 brzih postavki. Tu je i prikaz postotka kapaciteta baterije, informacije o mreži te prečac za skok u glavne Postavke. Ispod u drugom segmentu Akcijskog Centra, nižu se propuštene obavijesti na koje možete kliknuti pa će vas to odvesti u dotičnu aplikaciju ili ih možete odbaciti guranjem udesno.

Glavne Postavke su raspodijeljene u segmente poput Sustav, Uređaji, Mreža i slično, a na vrhu je i tražilica za brže pronalaženje onoga što vam treba. U odjeljku Pohrana dobiju se informacije o raspoloživom prostoru, a moguće je i odrediti na koju će se memoriju pohranjivati aplikacije, preuzimanja i slično. Odjeljak posvećen bateriji pruža dosta detaljne informacije o potrošnji po vremenu, aplikacijama i hardverskim stavkama.

Ovdje je očito predinstalirana posljednja verzija Windows 10 Mobile OS-a i radi prilično glatko i bez muke za razliku od onoga što sam iskusio na Lumiji 550, koja je istini za volju i znatno slabiji uređaj.

Internetom se surfa novim Microsoft Edge preglednkom, koji zamjenjuje Internet Explorer. On web sadržaje otvara i prikazuje solidnom brzinom. Pinch-to-zoom je gladak.

lumia-950-recenzija-screenshot3

Virtualna tipkovnica i dalje prikazuje hrvatske znakove u osnovnom prikazu no s obzirom na ipak veći zaslon, ne bi vam trebala biti pretijesna. Odlučite se ipak na englesku tipkovnicu bit će još prostranija, a podržan je i unos teksta svajpanjem od slova do slova. Od koristi je i točkica, koja je zapravo način kako prebacivati kursor s jednog mjesta na drugi.

Multimedijalno Lumia 950 kao uostalom i druge Windows 10 Lumie barata s tri osnovne aplikacije: Fotografije na jednom mjestu prikupljaju sve fotke snimljene kamerom uređaja, one na lokalnoj memoriji ali povlači i one s društvenih mreža ako se ulogirate. Groove Glazba isto radi po pogledu glazbenih datoteka, a Filmovi i TV su tu za reprodukciju onih najstandardnijih video formata. Zvuk iz glavnog zvučnika na leđima je mogao biti i glasniji, a kvaliteta zvuka je solidna. Kroz slušalice, koje ćete morati zasebno nabaviti je još bolji.

Microsoft Office vam po običaju omogućuje kreiranje, pregledavanje i dijeljenje Excel tablica, Word dokumenata i Powerpoint prezentacija. Povezuje se s vašim OneDrive računom.

LUMIA 950 RECENZIJA

Gaming performanse Lumie 950 testirao sam zaigravši Asphalt 8 Airborne jer kao što znate Real Racinga 3 za Windows još nema. Asphalt 8 mi je odvratna igrica ali hardverski zahtjevna i poslužila je za test. Vrti se glatko i bez zapinjanja, a grafika izgleda lijepo.

lumia-950-continuum

Isprobao sam i Continuum značajku povezivanja Lumie 950 s velikim zaslonom i pretvaranjem telefona u Windows PC. S obzirom da na test nisam dobio i Display Dock s telkom sam Lumiu 950 upario bežično i došao do zaključka da se aplikacije lijepo prilagođavaju desktop zaslonu, no vjerojatno zbog bežične veze, sve je blago usporeno, uključujući i pomicanje kursora po zaslonu. Zaslon Lumie tada postaje svojevrsnim touchpadom, a za unos teksta koristite tipkovnicu na zaslonu telefona također. Onoliko koliko sam uspio vidjeti iz iskustava bjelosvjetskih recenzenata, od Continuuma ne treba očekivati previše pa je sve skupa (makar u ovoj fazi) više marketinški trik, o nešto što biste realno koristili.

lumia-950-recenzija-screenshot5

Znam da zvučim kao pokvarena ploča, no nije do mene. Do Microsofta je. Windows 10 Mobile eko sustav aplikacija je i dalje na vrlo niskim granama u odnosu na konkurenciju. Iako ćete većinu najpopularnijih aplikacija pronaći, potvrdit će vam mnogi, nisu na istom nivou na kojemu su njihove Android i iOS varijante. Google i dalje mudro ignorira Windows pa nema Gmaila, Google Karata ni YouTubea. One dostupne alternativne YouTube aplikacije u biti tek otvaraju web stranicu, što je bolje no ništa, no nije to to. HERE Drive navigacija je sada integrirana u aplikaciju Karte, kroz koju je moguće preuzeti karte koje vam trebaju i navigirati se offline i to je super.

Oni koji jako ovise o Googleovim servisima i baš vole širok izbor aplikacija, ma kako Lumia 950 bila dobar telefon, ni s Windows 10 Mobile OS-om neće biti zadovoljni.

PERFORMANSE I BATERIJA

lumia-950-recenzija-screenshot-benchmark-baterija

Lumia 950 iznutra dosta podsjeća na LG G4. Pokreće je  hexa-core Snapdragon 808 s dvije jezgre Cortex-A57 takta 1.82 GHz i četiri jezgre Cortex-A53 takta 1.44 GHz. Asistira mu i Adreno 418 grafika te izdašna 3 GB RAM-a s 32 GB proširivog podatkovnog prostora.

Antutu benchmark je još jedna od zanemarenih aplikacija na Windowsima pa rezultat ne bih smatrao naročito važnim. Moje iskustvo korištenja Lumie 950 ovih nekoliko dana je ugodno, glatko, fluidno i brzo. Malčice me zezala Windows Trgovina, koja je prekidala i zaustavljala preuzimanja, a bilo je i rijetkih rušenja sistemskih aplikacija, no svo zlo u tome. Ne čeznem za sterilnim iSavršenstvom.

Kvaliteta poziva je na zavidnoj razini. Zvuk u slušalici je solidne glasnoće i kvalitete, a podržane 4G brzine omogućuju brzo surfanje u pokretu.

GPS radi brzo i precizno.

Izmjenjiva baterija kapaciteta 3000 mAh pružit će standardnu zadovoljavajuću autonomiju i korištenje danju s punjenjem noću. Podržano je QuickCharge 2.0 brzo punjenje kao i bežično punjenje baterije. Za dodatnu autonomiju uključite štedljivi način rada.

ZAKLJUČAK

U HGspotu Lumia 950 košta 4999 kuna, što je prilično visoka cijena, na kojoj inzistira ekipa iz Microsofta. Istini za volju, Lumia 950 je vrhunski smartphone, no da se može bosti s Androidom i iOS-om, sumnjam. Vrhunskom hardveru nedostaje vrhunski eko sustav aplikacija, koji bi popratio oku ugodnu i sve uglađeniju posljednju verziju Microsoftove mobilne platforme.

Aduti su joj, izvrstan zaslon i kamera pa i odlične performanse. Pozdravljam izmjenjivu bateriju i utor za memorijske kartice te podršku za brzo i bežično punjenje baterije. Zamjerit ću relativno običan dizajn i dojam kvalitete izrade, oskudno pakiranje, nerazvijen eko sustav aplikacija te visoku cijenu. USB C je još uvije i plus i minus.

Lumia 950 tako ostaje vrhunskim smartphoneom za die-hard Windows fanove.

Potražite je u splitskom HGspotu ili u njihovu webshopu.

najbolji izbor mobitela mobis.hr

 • vrhunski zaslon
 • performanse i gladak rad
 • odlična kamera
 • skener šarenice
 • microSD do 200 GB
 • besplatna offline cestovna navigacija
 • bežično punjenje
 • Windows 10 Mobile*
 • USB C*
 • dizajn i dojam ispod razine perjanice
 • oskudno prodajno pakiranje (nema slušalica)
 • i dalje manji izbor aplikacija no na Androidu i iOS-u
 • USB C*
 • visoka cijena

Usporedi cijene mobitela Nabava.net

Svi mobiteli na jednom mjestu.

Nabava.net ti omogućava pretragu i usporedbu cjelokupne ponude mobitela na hrvatskom tržištu.

Microsoft Lumia 950 VIDEO RECENZIJA

guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

43 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zvonimir

“dostupne alternativne YouTube aplikacije u biti tek otvaraju web stranicu”
Sorry, ali jednostavno nije istina. Ima više izvrsnih 3rd party YT aplikacija za WP.

de bugar

myTube aplikacija je sami vrh daleko brza nego orginalna youtube na androidu

Zvonimir

Metrotube, prefect tube, mytube, tubecast…
I ne plaćaju, tj. s isprobavanjem(try) dobiješ kompletnu aplikaciju, kupnja je samo pojednostavljena donacija autor aplikacije…

asd

Toni, trebao bi malo nadograditi znanje o Windows telefonima i W10M OS-u. Citajuci recenziju imam osjecaj da si ga testirao na 8.1, a ne na W10.

de bugar

Tony recenzija ti je dobra, ali fali malo znanja o windows eko sustavu; naime w10m je novi sistem pisan je ispocetka i nema veze sa wp8.1. W10m nije jos gotov jos ce primati nadogradnje jos fali toga dosta i MS JE TO OBJAVIO, npr. povezivost mobitela i laptopa da se mogu primati pozivi i slati poruke sa laptopa jos bolja integracija continuma, i ono dosta bitno UNIVERZALNE APLIKACIJE koje sada pomalo krecu znaci jedna ap za sve uredjaje w10 platforme MS s tim nacinom planira privuc programere na svoj sustav. Ima tu jos posla i dosta nadogradnja ce stici ove… Read more »

de bugar

Lumia 950 je cool telefon ali će je kupiti samo najljući windows (phone) fanovi – Tu se nebi slozio ipak sada sa desetkom je kupuju i ostali ne samo wp fanovi a i najljuci.

Sasa

zanima me kako smanjiti slike da li postoji aplikacija za smanjenje kad ih atacujem na mejl

Ivan

Je li što se tiče kamere bolja od Xperie Z5
Znam da je trenutno nemaš pri sebi ali neki tvoj opceniti dojam

Demius

Narvno da je bolja kamera na Lumia 950 od Xperie Z5. I to ne malo, nego skoro duplo bolja.

d

Imam ju i prezadovoljan, ispočetka nije bilo tako Prešao sa androida i nisam se razočarao, čak sam odusevljen Koristim viber-radi kao sat, mailovi rade normalno, imam gmail i još dva mail računa i sve radi bez problema preko win aplikacije, mytube odrađuje posao sasvim solidno, jedina zamjerka ide na edge, ali to je i microsoft rekao da će tek počet ove godine usavršavat Nakon 2 updatea i 1 firmware i naravno hard reseta mobitela radi kao sat, nema pregrijavanja, nema štekanja čak i baterija dura sasvim solidno, a mislim da će kroz mjesec, dva postat još puno bolje, jer navodno… Read more »

Emil H.

Dobar dan. Koristiš li Skype? Kasne li poruke? Kako funkcionira FB aplikacija? Da li ti kasne poruke na Viber, kad si na wifi, ili mobilnoj mreži? Kada ti je wifi uključen, i uđeš u domet na uređaju prijavljene wifi mreže, spaja li se automatski i brzo? Ili treba ulaziti u postavke wifi spajanja na uređaju? Indikacijske led nema? Inače koristim Lg g4, i Lumiu 920, ali treba mi nov uređaj, umjesto L920. Gore sam naveo stare wp probleme, pa me interesira dal je to riješeno u WM os-u… Sa g4 sam zadovoljan, osim sa radim kamere, kada fotografiram. Zato sam… Read more »

Emil H.

Hvala Toni.

Sigurno mi možeš odgovoriti i na pitanje vezano za konekciju na wi-fi, kada se uđe u domet. Prebaci li sa mobilnog interneta kako bi trebao, ili…?

max

Toni, jeli ovaj video po danu sa 60 sličica u sekundi???

andelko

koja je bolja opcija dual sim ili singl sim?

de bugar

Ama bas sve ti je isto uzmi dual sim nikad se ne zna, od viska glava ne boli.

hrvoje

Iako moram na početku naglasiti kako nikad nisam imao prilike se susreti s windows mobitelom.
ali nakon što sam poglledao video recenziju moram reči kako me je mobitel oduševio s ekranom i kamerom koja mi se čini prebrutalna sa mnoštvo mogučnosti, još bi bilo odlično kada bi microsoft izbacio te neke programe kao što je gmail itd. Ali definittivno ono što mene odbija od ovog uređaja najviše je cijena koja je cca 5k kuna.

Gizda

Jos jedan promasaj MS-a. Preskup uredaj za ono sto nudi. Kamera ne cini uredaj i istina je da ce ovaj uredaj kupiti sam fanovi.

d

Nisam wp fan, ovo mi je prvi, išao sam malo na promjenu, i uopće mi nije žao, a mene je mob izašao 700 kn jeftinije nego s6 ili g4, u biti sam mob me izašao 2200 na pretplatu, mjesecno 90 kn + 18 odmah, a tarifa 150 kn mj. sve flat, tako da I nije precijenjen, bar za mene koji sam se ugodno iznenadio win sustavom

bubimir13

Toni odlična recenzija, kao i uvijek, samo ne obraćaj pažnju na ove fanboyčine koji sebi moraju opravdat nekako utrošen novac. Da je to tak dobro sve kao u njihovim glavama imalo bi više od 4% globalnog udjela, ovako, pošto nema znači da nije ni tako dobro kao ostale dve konkurentske platforme. A ni prodaja nove perjanice ne ide očekivano…

Emil H.

Čovjek samo odgovara na pitanja…

ali_g

Nije ms u poziciji da pusta kao testne modele. Udio na trzistu je jako mali pa i nije za ocekivati da se masovno kupuje 950/950XL i da se gata da li ce sljedece godine izaci super uredjaj. Sa nekim stvarima se u recenziji slazem, sa nekim ne. Fino je objasnjen famozni continuum, koji je nista drugo nego marketing. Da su ostavili besplatan office preko continuuma to bi vec bilo nesto. Tada bi Lumia mogla solidno da zamijeni racunar kod obicnih korisnika. Ovako kad se placa pretplata svakako dobijas koristenje i na racunaru pa ne vidim svrhu da kuci pored racunara… Read more »

du6mi

čovječe, vidi se da uređaj nisi imao u rukama i ne baljezgaj. pogledaj malo okolo preko svoje android ograde i vidjet ćeš instaliran word, exel i PowerPoint. ima tu još hrpa stvari koje se ne ruše same od sebe kao na androidu.

du6mi

Toni, hvala ti na trudu što si napravio test Lumie 950 ali zaista se vidi da dolaziš iz android svijeta. “Igrajući” se po postavkama mogao si uključiti neke pogodnosti koje ti smatraš nedostacima (dostruko tapkanje za on/off ekrana, led lampici zamjenjuje info koji ti pokazuje poziv, poruku ili mail, ….)

Emil H.

Kak misliš “info”?
Misliš li na ekran u štedljivom režimu? Kao na Nokiama u vrijeme Symbiana

Nermin

Hahahahahahahakako lud kometar….hahahahahaha svaka cast.Hahahahahaha ne mogu se prestati smijati ko da Vam je Ms caca…ahahahahaha.

Dino

Zasto nekome trebaju glupe aplikacije tipa “make me fat, old and baby”? Dugo koristim wp i nakon andeoida takva je milina ne imat hrpu bespotrebnih predinstaliranih aplikacija i jos cijelu cetu istih ili slicnih koje cekaju u redu za jos jedan glupi androidov update kojim ce ti polako krcat mobitel smecem, usporavat ga do ludila, tjerat te da kopas po netu kako ga ubrzat..rootanje, koik? Ma daj mi uređaj koji me opusta, koji ima dobar web preglednik i ne trebaju mi apps za otvorit fb, instagram, youtube vec ih otvaram u njihovom webu? Ko ima aplikaciju za fb na pc-u?… Read more »

Gala

Double tap to wake stiže na 950/XL u jednom od idućih updatea. Inače, strašno podcijenjen uređaj, a sad ga se može dobiti i po gotovo duplo manjoj cijeni. Inače, stigli su appovi – novi Viber, novi (beta) FB od facebooka i novi Messenger (isto od FB-a a ne od MS-a). Sa svakim novim updateom, a stižu redovito jednom mjesečno, Lumie 950 rade sve bolje. Toliko o mrtvom OS-u od fana die hard.

Davor

Evo ovako, pošto koristim Lumije već podosta, kroz tri verzije OS-a, morat ću te demantirati. Naime, navigacija i karte koje su ukinuli na WP10, a bile su na ranijim verzijama, su brate mili dvije klase iznad Google mapsa i onoga što nudi Apple. Na WP10 je sada Maps, koji u srzi i dalje je Here maps, i dalje radi puno bolje nego Google maps. Imao sam test 3 flagship mobitela tijekom 8 mjeseca na Visu, pa mogu reći dvije ili tri o tome kako su se Apple 6S i Samsung Galaxy S6 Edge gubili, odvodili nas na drugi kraj otoka… Read more »

Daniel

Izvrstan odgovor! Činjenice: 950 nije lijep mobitel i WP10 imaju mana (ruše se i nemaju toliko aplikacija kao Android) ali zato je ovaj mobitel ispod haube zvjerka s moćnim fotoaparatom i prekrasnim OLED zaslonom QHD rezolucije, brzim punjenjem, spajanjem kao računalo, itd. Sada kad mu osjetno pada cijena mislim da valja iskoristiti priliku, jer mi je više muka od ovih kineskih androida.

Romeo Parisi

Imam WP več preko 2 godine al mi se razbil i odlučio sam uzet Lumiu 950. Može li
mi neko objasniti razliku u cijeni za isti aparat od 2500 do preko 5000 kn na nabava.net-u?
Zahvaljujem.

ines zg

Zanimljivo je kako se nigdje ne spominje rekordni benchmark,a ima Snapdragon 808,a ne 810,a tuce ih sve i S6 i M9 i Z5…