lg-g5-ili-htc-10-ili-galaxy-s7-edge---zasloni

Seriju usporednih testova nastavljam sučeljavanjem zaslona triju aktualnih perjanica LG G5, HTC 10 i Galaxy S7 edge junaka. Tri super smartphonea, tri super zaslona. Koji je najbolji?

Najprije da riješimo ono što im je zajedničko. Sva tri uređaja imaju Quad HD zaslone s 1440 x 2560 piksela s različitom gustoćom piksela ovisno o dijagonali. Pretpostavljam da kužite da što je zaslon manji, gustoća piksela je veća, a time je i prikaz oštriji. Barem na papiru, a u zbilji razliku u oštrini nećete primijetiti pa da ste i sokol.

LG G5 vs. HTC 10 vs. Galaxy S7 edge - troboj zaslona (3)

U ovom slučaju najmanji zaslon je onaj na HTC-u 10 i fura po mnogima idealnu 5.2-inčnu dijagonalu. Nešto veći je 5.3-inčni zaslon LG G5-ice, a ovdje najveći je 5.5-inčni zaslon Galaxya S7 edge. Sva tri su u biti lijepo prostrana zaslona i gušt je na njima uživati u multimediji, web sadržajima i igricama.

Sve to međutim nisu nikakve ključne i uočljive razlike među zaslonima ovih triju junačina. Bitne su razlike u tehnologiji zaslona, odnosno korištenim panelima. Dok G5 i HTC 10 koriste LCD zaslone, Galaxy S7 edge koristi Super AMOLED zaslon, ovdje čak dvostrano zakrivljen, što mu osigurava one edge značajke, o kojima sve još jednom ponovite iz moje recenzije.

LG-G5-vs.-HTC-10-vs.-Galaxy-S7-edge---troboj-zaslona

Ni dva LCD-a ovdje nisu ista. G5 ima IPS LCD, a HTC 10 Super LCD5 zaslon. Generalno, ljudi preferiraju AMOLED zaslone naspram LCD-a zbog živih, često prenaglašenih, ali oku ugodnih boja, dubljih crnih nijansi. LCD zasloni u teoriji pružaju bolju čitljivost pod kutom te bolju čitljivost na direktnom suncu, no ovdje Samsungov Super AMOLED ni po tom pitanju ne zaostaje za suparnicima. Dapače.

LG G5 vs. HTC 10 vs. Galaxy S7 edge - troboj zaslona (1)

S obzirom na svoju prirodu, AMOLED zasloni mogu štedljivo prikazivati sadržaje na tamnoj podlozi uključivanjem samo određenih LED-ica. To se primjenjuje na tzv. always on prikazu obavijesti, kojeg fura S7 edge. LG G5 također ima always on zaslon, no s obzirom na LCD panel ne može svijetliti onako jako kao Samsungov, a da ne troši previše baterije pa je na otvorenom praktički neupotrebljiv. Zato G5 na tom always on zaslonu prikazuje sve pristigle obavijesti, a S7 edge samo nekolicinu. HTC 10 uopće nema always on zaslon, no s obzirom da me ni jedna ni druga suparnička verzija nisu oduševile, ne nedostaje mi.

LG G5 vs. HTC 10 vs. Galaxy S7 edge - troboj zaslona (4)

Galaxy S7 edge ima nešto što nemaju ni G5 ni HTC 10 – edge zaslon. Ovisno o tome koliko se na to palite i koliko to smatrate praktičnim, koristit ćete njegove edge funkcionalnosti, kroz koje ćete prizivati omiljene kontakte, aplikacije i prečace. Meni osobno je edge zaslon samo još jedan korak bliže pucanju i ne smatram ga nikakvom naročitom prednošću naspram suparničkih zaslona.

Zaslon LG G5-ice je moguće uključiti i isključiti dvostrukim tapkanjem po njemu, što je vrlo praktično. Zaslon HTC 10-tke je tako moguće uključiti ali ne i isključiti, a po zaslonu Galaxya S7 edge možete kucati koliko vas volja. Taj ne reagira na kucanje.

LG G5 vs. HTC 10 vs. Galaxy S7 edge - troboj zaslona (6)

U konačnici je riječ o tri fantastična zaslona i tek je stvar osobnih afiniteta, koji će vam biti najbolji. Ako se furate na žive boje i volite takvo živopisno iskustvo buljenja u ikonice koje iskaču iz zaslona vaš bi izbor trebao biti Galaxy S7 (edge), HTC 10 bi za te i takve mogao biti izbor broj 2, a G5 je svejedno ništa manje impresivni broj 3. Ako pak preferirate vjerniji prikaz boja, prvi izbor bi vam mogao biti HTC 10.

LG G5 vs. HTC 10 vs. Galaxy S7 edge - troboj zaslona (2)

Pod cijenom da vam budem dosadan, ponovit ću se: i LG G5 i HTC 10 i Galaxy S7 (edge) imaju fantastične zaslone i nećete pogriješiti ni s jednim od njih. Kojeg ćete odabrati je čisto stvar osobnih preferenci.

guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
i

Članak je za čistu 1. Nema prave usporedbe kako na direktnom suncu tako i ostalo u foto ili video recenciji. Očekujem popravni 👍🤔

i

Hm, vjerojatno si u pravu. Pošto nisi napravio usporedbu nego više osobno mišljenje onda te mogu pitati, koji zaslon najviše preferiraš od ova tri

i

Sjedni, 1. A mogla biti petica da si izabro bilo koji od ova tri 😂

marko

Ako su sva tri odlična onda biram amo led 😊