bluetooth 5

bluetooth 5

Najavljen je Bluetooth 5, koji će ponuditi dvostruke veće brzine prijenosa podataka i čak četverostruko veći domet u odnosu na aktualni Bluetooth 4.2 standard. Sljedećom generacijom Bluetootha veza između vaše pametne čuke i telefona ne bi smjela pucati svaki puta kad odlučite posjetiti WC.

Bluetooth osobno nikad nisam cijenio kao način prijenosa podataka, no koristimo ga još od sredine 90-tih. Nekad je to bio jedini način kako frendu s mobitela na mobitel poslati zvuk zvona iz Zvjezdanih staza ili fotku gadljive kvalitete. U međuvremenu se uz Bluetooth Classic razvio i Bluetooth LE (Low Energy) upravo namijenjenoga gadgetima. Danas ga pak koristimo za uparivanje pametnih nosivih gadgeta, bežični prijenos zvuka i slične zanimacije.

U svakom slučaju, sljedeća generacija nosi oznaku Bluetooth 5 i osigurat će dvostruko brži prijenos podataka na i do 4 puta većem dometu. Što to u biti znači?

S obzirom da je aktualni BLE 4.2 podržavao brzine do 1 Mbps, novi BLE 5 će podatke prenositi brzinom od 2 Mbps pa će se nosivi gadgeti u teoriji sinkronizirati dvostruko brže. 

Četverostruko veći domet znači da ćete sada Bleutoothom raspolagati na udaljenostima do 200 metara na otvorenom i do 40 metara u interijerima.

Sve to upućuje na veću potrošnju energije, no zahvaljujući nekim mudrim promjenama u modulaciji signala i frekvencijskom spektru (pravimo se da znam što to znači 🙂 ), BLE 5 će trošiti i do 2.5 puta manje energije. 

Prvi Bluetooth 5 kompatibilni smartphonei i gadgeti na tržištu se očekuju početkom iduće godine. 

guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
kastel

Toni jel te streslo. Nadam se da sljedeći post nije neki drop test

BadMad Cow

Bila bi fora da je bas u tom trenutku testirao neku kameru, kao: “opticka stabilizacija ne radi bas kako treba…” 🙂

zli stric

dali to znaci da zvuk nece kasniti u slusalicama…

Nikola

ja blutut ne koristim vise,jednostavno povezem preko racunara i mnogo je brze,probao sam i nfc mnogo sporiji od blututa i niko ga ne koristi…