Huawei u 2. kvartalu preskočio Apple i postao 2. najjači proizvođač smartphonea

Kako pristiži financijski i poslovni rezultati za 2. kvartal ove godine, analitičari slažu i prekrajaju top liste. IDC je tako objavio novu listu najjačih smartphone brandova iz koje vidimo kako je Huawei u Q2 nadmašio Apple i zauzeo 2. poziciju. Sljedeća meta im je Samsung.

Apple je u protekla tri mjeseca isporučio 41.3 milijuna iPhonea i ostvario prihod od 53.3 milijarde dolara, no to im ipak nije bilo dovoljno da u Q2 zadrže svoju 2. poziciju na top listi najjačih proizvođača smartphonea.

Povijest se ponavlja pa je rako i lani u lipnju i srpnju Hauwei makar na neko vrijeme Apple izgurao s 2. mjesta na ovoj prestižnoj top ljestvici, koju već dugo predvodi Samsung. Pitanje je koliko će još i oni moći odlijevati jer Huawei grabi snažno, a njihovi ovogodišnji top modeli pa i modeli iz najvažnijeg segmenta srednjeg ranga ostvaruju im jako dobru prođu. 

U drugom kvartalu ove godine Huawei je prema IDC-u isporučio 54,2 milijuna pametnih telefona ili čak 40,9% više u odnosu na isto razdoblje lani. Dok su lani u Q2 držali 11% tržišta, ove godine su prigrabili 15% svjetskog tržišta. 

Samsung je s 71.5 milijuna isporučenih smartphonea u Q2 unatoč 10.4% slabijoj prodaji no u isto vrijeme lani zadržao svoje mjesto na vrhu s 20.9% tržišnog udjela. 

Ostatak top liste proizvođača smartphonea po IDC-u navodi Xiaomi na visiokom 4. mjestu s 9.3% tržišnog udjela, a na 5. mjestu sjedi Oppo s 8.6% tržišnog udjela.

Ostalih 33.2% isporučenih smartphonea u svijetu dijele svi ostali proizvođači, među kojima su i neka nekadašnja velika imena smartphone industrije poput HTC-a, LG-a, Sonya i ekipe. 

Ako bih se upuštao u gatanja, rekao bih da će sljedeća godina ipak biti obilježena boomom Xiaomia, koji kreće u ofenzivu nas stari kontinent. 

Imaš nešto za reći?

avatar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.