Na zasićenom tržištu smartphonea najbolje prolaze najskuplji

Tržište smartphonea je generalno zasićeno, a prodaja je u padu, no ne u svim segmentima. Premda to ne biste očekivali, rast prodaje bilježe samo oni najskuplji u ponudi, čija cijena seže preko granice od $400 u SAD-u, odnosno 400 eura u Europi.

Rezultati istraživanja smartphone tržišta tvrtke Counterpoint za posljednji mjesec 2018. potvrđuju blagi pad isporuka od -2% ali i zanimljiv rast isporuka od čak 18% u top segmentu. Tako su krajem prošle godine najveći rast isporuka zabilježili uređaji cijene više od $400 što možemo prevesti u 400 eura na europskim tržištima.

Poseban segment unutar tog top segmenta predstavljaju smartphonei cijene preko $800, a tu Apple suvereno vodi glavnu riječ pa je čak 80% uređaja u tim cjenovnim visinama njihov iPhone.

Apple i u tom ukupnom segmentu uređaja cijene preko $400 ima debelu prednost nad ostalima pa na njihove uređaje otpada 51% tog dijela tržišta. Slijedi Samsung s 22%, a na trećem mjestu smjestio se krajem 2018. Huawei s 10% tržišnog udjela. 

Premda Apple ima top poziciju u segmentu uređaja preko $400, OnePlus je taj koji u tom dijelu tržišta bilježi najveći rast prodaje, što vjerojatno može zahvaliti njihovoj brzo-rastućoj popularnosti na indijskom tržištu. 

Iznenađeni?

Izvor

3
Imaš nešto za reći?

avatar
3 Broj komentara
0 Broj odgovora na komentar
1 Broj pratitelja
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Samo uocavamBranko54@Gizda Recent comment authors

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

najnoviji starosti najviše glasova
Gizda
Gost
Gizda

Sudeći po sebi, ima mi nekako smisla. Kupim skuplji uređaj koji nakon nekog vremena mogu prodati i nadodati te opet kupiti skuplji. Sa jeftinijim uređajima, koji danas opet i nisu tako jeftini, kupiš ga i nakon nekog vremena moraš baciti u smeće jer ga ne možeš ni pokloniti.

Branko54@
Gost
Branko54@

Dakako! Ima smisla! Kupit skuplji pa ga poslje prodat pa kupit drugi! Ali to si ne moze svatko priustiti!

Samo uocavam
Gost
Samo uocavam

Glupost. Ovo je smiješno. “istraživanje” koje je obuhvatilo samo prosinac prošle godine i to samo u Europi… Baš me zanima zašto je u prosincu kupljeno više skupih uređaja… Da nije Merry Christmass u pitanju?

Kada se pogleda stanje smartphone industrije u zadnjih više od pola godine, dobije se upravo suprotna slika. Najskuplji modeli se sve manje prodaju, a cvijeta segment srednje i niske klase. Pa samo Indija ima preko milijardu stanovnika koje treba namiriti pretežno jeftinim mobitelima. A tko je kupio Ajfon, sigurno nema potrebe svake godine novi kupovati.