Huaweieva alternativa Androidu, navodno spremna do jeseni

Huawei hongmeng OS

Još je u ožujku ove godine Huaweiev direktor Richard Yu za njemački Die Welt izjavio da tvrtka ima vlastiti OS, kojim će ako to bude potrebno zamijeniti Android. Čini se da bi Huawei na taj vlastiti operativni sustav mogao preći već ove jeseni.

Kad je to izjavio Yu vjerojatno nije baš računao na to da će te njegove riječi tako brzo dobiti novi značaj. Budući da tvrtka ovih dana nakon Trumpove zabrane suradnje američkih kompanija s Huaweiem, priča s Planom B je itekako aktualna.

Neslužbeno se doznaje da je Huaweieva alternativa Androidu u razvoju protekle tri godine te da će sve aktualne Android aplikacije biti kompatibilne s novim OS-om. 

Zasad nije poznato hoće li taj Huaweiev OS biti nekakav modificirani AOSP Android jer na to imaju pravu budući da je open source za sve ili će sklepati neku izvedenicu Unixa kakav je recimo BlackBerry OS 10.

U kuloarima se spominje izvjesni HongMeng OS koji bi od jeseni mogao zamijeniti Android već ove jeseni.

U svakom slučaju Huawei je dobio poček od tri mjeseca na primjenu najavljene blokade Googleovim servisima pa ćemo vidjeti kako će se situacija razvijati.

Činjenica je da i kad bi sve ovo bilo kako Trump voli reći fejk njuz, ili tresla se brda, rodio se miš, Huawei će svakako morati revidirati svoje hrabre prognoze o penjanju na tron najjačeg smartphone brenda na svijetu.

8
Imaš nešto za reći?

avatar
3 Comment threads
5 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Tomislav NešićNikolaZg Z6Chopavi slimVuki Recent comment authors

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

newest oldest most voted
Bozo
Guest
Bozo

Eh, kad se veliki mlate teškim naoružanjem, pospremimo praćke i čekajmo razvoj situacije – ionako nas nitko ništa neće pitati, čak ni na razini EU!

Vuki
Guest
Vuki

Odgovorno tvrdim da dugoročno gledano JEDINI koji će izgubiti u ovom idiotizmu je – Google. Nikakva tajna nije da iza Huawei-a stoji država Kina. Onog trenutka kada Huawei bude morao da pređe na alternativni pretraživač, moraće i svi ostali kineski brendovi – Xiaomi, Oppo, Vivo, OnePlus, Nokia… A ako pogledamo trenutku poziciju tih brendova, jasno je da će Google dobiti više nego ravnopravnu konkurenciju, a to za tu kompaniju koja trenutno drži monopol znači milijarde i milijarde gubitaka. Vlada i država SAD nikada neće stati iza jedne privatne koorporacije. U obostranom interesu je da se u ova 3 meseca napravi… Read more »

Chopavi slim
Guest
Chopavi slim

Ovo što ste napisali nije istina” Vlada i država SAD nikada neće stati iza jedne privatne koorporacije” SAD stoje iza svih svojih proizvođača oružja, pa tako i iza Googla, je Google je postao jako oružje u špijuniranju svega i svakoga tako da ako stoje iza Boinga, Martin-Lockheda, Browinga ili Smith i Wessona, stoje i iza Googla. A stojati će i iza Citi grupa ili Bank of America ili TI jer je to sve oružje za njih u različitim oblicima.

Zg Z6
Guest
Zg Z6

Lijepo receno.

Vuki
Guest
Vuki

Ne, vlada SAD-a ne stoji iza proizvođača oružja, već oni lobiraju kod Trumpa da bi izvukli korist. Kod njih sistem drugačije funkcioniše. Imaju recimo Lokid Martin i Boing. Oni ponude nešto državi, i država prihvata ono što misli da joj treba. Međutim, ukoliko država nema novca za to nešto, Lokid Martin neće isporučiti to što je proizveo. Naveo sam glup primer, ali je tako. Ne kažem da Trump ne želi da pomogne svojoj privredi, želi naravno. Ali Google je zbog monopola prošle godine morao platiti u EU kaznu od 5 milijardi dolara. Misliš li da je država dala njima bar… Read more »

Tomislav Nešić
Guest
Tomislav Nešić

Sve se slazem po pitanju Huawei, samo mislim da je Xiaomi privatna kompanija i da nije imala podrsku Kineske vlade, kazem samo mislim, ne mogu niti mozemo biti sigurni ni u sta.

Nikola
Guest
Nikola

Zamisli ovo npr: kupim honor view 20 kosta u srbiji u prodavnicama 90k dinara i desise se ovaj problem sto ima huawei,telefon ne bi prodao kad sam mogao i wp da koristim jos uvek dok nisu prekinuli potpuno,koristio bi i huawei dok se ne batali skroz,moze posluzi odlicno za muziku i za slikanje jel to nema veze sa guglom…

Vuki
Guest
Vuki

Honor 20 pro u ni u čemu ne zaostaje za modelom view 20, čak ga u mnogo čemu nadmašuje. Kuriozitet je da će noviji, jači i bolji model koštati jeftinije.