Naslovnica Android Huawei navodno u pregovorima s Rusima o korištenju Sailfish OS-a za buduće...

Huawei navodno u pregovorima s Rusima o korištenju Sailfish OS-a za buduće uređaje

5
4
Huawei navodno u pregovorima s Rusima o korištenju Sailfish OS-a za buduće uređaje

Huawei navodno u pregovorima s Rusima o korištenju Sailfish OS-a za buduće uređaje

Proteklih smo tjedana imali prilike doznati da se Huawei možda već ove jeseni sprema lansirati vlastiti OS kao alternativu, za njih zabranjenu Androidu. Danas pak izlazi vijest da navodno pregovaraju i s Rusima o mogućem korištenju Sailfish OS-a na svojim budućim uređajima. Ima smisla.

Kako prenosi Forbes, Huaweiev direktor Guo Ping navodno je razgovarao s ruskim ministrom komunikacija Konstantinom Noskovim o možebitnom korištenju ruskog Aurora OS-a na svojim budućim uređajima. Taj je pak temeljen na Sailfish OS forku Androida. Navodno je bilo riječi i o djelomičnoj selidbi proizvodnje iz Kine u Rusiju. 

Za one koji su to zaboravili ili pak nikad nisu ni znali, Sailfish OS je open source OS za mobilne uređaje temeljen na Linuxu. Razvila ga je finska kompanija Jolla, a čiji su razvojni programeri prije no što su se mnogi među vama rodili, stajali iza Nokia MeeGo OS-a. 

U svakom slučaju, Rusi su razvili vlastitu inačicu Sailfish OS-a i nazvali ga Aurora OS, a Huawei navodno već testira uređaje temeljene na njemu. 

Čemu to pored vlastite platforme?

Vjerojatno se pitate zašto bi se time uopće bavili ako su doista i sami razvili vlastitu platformu nazvanu Ark OS ili pod zadnje Oak OS. Razloga za takav potez je više. Osnovni bi bio taj, što Sailfish osigurava kompatibilnost Android aplikacija.  S njihovim Ark OS-om zasad navodno nisu u potpunosti kompatibilne. Takav bi Ark OS ili kako će se već zvati, bio posve OK za kinesko tržište, gdje Google ionako ne znači ništa.

Za nastavak ofenzive na međunarodna tržišta, definitivno bi morali imati OS kompatibilan s Googleovim servisima i Android aplikacijama. Makar pritom bili prisiljeni koristiti alternativnu trgovinu za instalaciju aplikacija. Aurora OS bi im možda mogla ponuditi bolju kompatibilnost.

Još jedan adut Sailfish OS-a je fokus na zaštiti privatnosti. Naime, taj OS ne prikuplja baš nikakve podatke o korisniku bez njegova pristanka. Ruska Vlada navodno do 2021. namjerava sve svoje dužnosnike upravo iz tog razloga preseliti na Aurora OS uređaje. 

Potencijalne negativne konotacije?

Huawei bez sumnje razmatra i negativne efekte ovakva poteza. Privoliti trenutne i potencijalne korisnike da se privikavaju na nešto drukčije od onog što su koristili dosad, neće biti lako. Ulaganje u marketinške aktivnosti u tom smjeru, koštat će ih masno

S druge strane, sumnjam i da bi narušenu ugledu brenda u jeku aktualnih zbivanja, pomoglo povezivanje s Rusima. 

Što vi mislite?

guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Truljo

Do sad nisam razmišljao o huaweiu, sa Aurorom mogli bi me kupiti

samac

Pa naravno da su zainteresovani za Sailfish, jer Rusko tržište nije zanemarivo. Kao da je Huawei-u vazno dal njihovi uredjaji koriste Ark ili neki drugi (mimo Kine), kad je u pitanju veliko trziste, jer sve se svodi na profit i zastupljenost. Naravno sad dolazimo i do rizika takvog postupka, nista odavno nije u tehnologiji (npr 80-tih rat VHS i S-VHS video kaseta) ovako riskantno kao smartphone biznis (mislim da Huawei moze da se nosi sa gubitcima mobilnog odjela ruskog trzista), jer navike se tesko mijenjaju, a meni ovo vise lici na pokusaj Huawei-a da se uvuce na rusko trziste s… Read more »

glasnogovornik

zapravo je “rat” bio između vhs i beta sistema, ili se varam ?

samac

@glasnogovornik, u pravu si i meni treba ovakva iskra da se prisjetim bolje. 🙂