Tijekom predstavljanja novih iPhone 11 modela, Apple je najavio nešto što nazvaše Deep Fusion, a obećava neku novu razinu smartphone fotografije. iPhonei 11 su na tržištu, no na implementaciju Deep Fusion čarolija još čekamo. Čini se da bi mogla iOS 13.2 ažuriranjem. Evo o čemu je uopće riječ.

iphone 11 Deep Fusion
iphone 11 Deep Fusion

Ako nas je Google išta naučio svojim Pixelima, onda je to da je za vrhunsku kameru najmanje bitan hardver. Godinama su jednim objektivom i senzorom na leđima prkosili konkurenciji načičkanoj kamerama. Doduše i oni će ove godine Pixele 4 napokon opremiti s više objektiva, no to sad ovdje nije bitno.

Bitno je da je i Apple odlučio svoje čarolije računalne fotografije podići na još višu razinu. iOS 13.2 beta za razvojne programere donosi implementaciju Deep Fusion tehnologije.

Je li Deep Fusion neka crna magija?

Da ne bi mislili da se zaista radi o nekoj crnoj magiji, evo što će se zapravo događati pri okidanju fotografija iPhoneom 11 i braćom mu.

Naime, čim pokrenete kameru, Deep Fusion počne u pozadini automatski okidati fotke. Nakon tri brza snimka s vrlo kratkom ekspozicijom, okine jedan kad korisnik klikne na tipku okidača. Jedan s duljom ekspozicijom i još tri dodatna.

Četiri zadnja snimka iPhone 11, 11 Pro i 11 Pro Max onda kombinira u jedan zaseban snimak.

Ni tada nije gotovo jer Deep Fusion potom odabere najbolji od tri automatska snimka kratke ekspozicije i kombinira ga s onim kojeg je upravo kreirao od ona prijašnja četiri. Potom sve još dodatno obrađuje u pogledu uklanjanja šuma i dodatno pegla parametre ovisno o tome što je uopće snimano.

Sve u konačnici završi jednom “vrhunaravnom” fotografijom koju pohranjuje u aplikaciju Foto.

Ono što je u cijeloj priči najfascinantnije je brzina kojom se sve to događa, a to može zahvaliti Appleovu A13 Bionic čipu, sposobnom za sve to.

Apple se tijekom predstavljanja iPhonea 11 i njihovih kamera pohvalio fotkama osoba u džemperima. Učinili su to ciljano kako bi istaknuli i najsitnije detalje koje su sposobni uhvatiti i reproducirati.

Uz sve to, tu je i njihova inačica noćnog režima, koji se uključuje po potrebi, a duljinu ekspozicije regulira na osnovi mirnoće uređaja. Teoretski, kad zaključi da je iPhone 11 na stativu, ekspozicija će u tom slučaju biti najdulja. Skratiti ju uvijek možete ručno.

Kad će Deep Fusion biti dostupan svima?

Deep Fusion trenutno još nije implementiran na iPhone 11, 11 Pro i 11 Pro Max. Budući da se pojavio u iOS 13.2 beti za developere, izgledno je da nećete čekati dugo.

Uskoro ću na testu imati i iPhone 11 Pro Max pa se nadam da će dotad već krenuti u optjecaj. iPhone 11 kojeg sam testirao nedavno, dokazao se već zaista impresivnim kamerama.

Via

guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Amel Ljutic

DeepFu$ion, haj da i to vidimo cudo. Djeluje obecavajuce

Chopavi slim

Pa ja sam mislio kad su imali predstavljanje, kako će deep fusion biti već na redovnom iOS 13, a ne na nadogradnjama. Ali ok, nek rade što hoće ja sam se iPhona davno ostavio, svijet je više otišao naprijed sa Androidom tj. Linux bazom.

Ivica

Logično i očekivano, jer puno će više polučiti napretka u radu nekoliko desetaka milijuna programera na androidu od nekoliko tisuća njih na IOS-u. Još se Apple dobro i drži…