Naslovnica Android Google ne savjetuje instalaciju Google servisa i aplikacija na nove Huawei uređaje

Google ne savjetuje instalaciju Google servisa i aplikacija na nove Huawei uređaje

155
7

Google je sad na službenim stranicama podrške odgovorio na upite korisnika o instalaciji Google servisa na nove Huawei uređaje. Sažetak cijelog posta je da ne preporučuju instalaciju i korištenje Google aplikacija na Huawei uređajima bez valjana certifikata.

Google je bez dvojbe jedan od Huaweievih partnera kojemu ova priča od svibnja prošle godine, nikako ne ide na ruku. Računica je jednostavna, više prodanih Android telefona pa i onih s Huawei logom, znači i više love za Google.

Trumpova crna lista Huaweiu ove godine nije donijela gubitke ali je bez ikakve dvojbe zaustavila njihov uzlet. Huawei je bio na putanji koja ih je vodila prema vrhu.

Svoje nove telefone poput Mate 30 serije Huawei je primoran isporučivati bez predinstaliranih Google servisa i aplikacija. To međutim one koji su to poželjeli nije sprječilo da Google servise instaliraju ručno.

Google to dosad nije komentirao da bi danas na službenim stranicama podrške podužom objavom savjetovali da se to ne radi.

Kao glavne razloge navode sigurnost. Istina je da instalacija svakojakih apk paketa može biti potencijalno opasna, no to smo znali i dosad.

Između redaka se valjda treba iščitati da se ovoj situaciji ne nazire kraja. Barem ne u nekoj bliskoj budućnosti.

Ono što svima treba biti jasno je da su svi Huawei uređaji, javno dostupni od prije 16. svibnja prošle godine u potpunosti sigurni i redovito dobivaju Googleove sigurnosne zakrpe.

Dodao bih da isto vrijedi i za one Huawei uređaje koji su službeno izišli u međuvremenu, a stižu s Google servisima budući da koriste starije tehnologije.

Ako imate iskustva s korištenjem nekog od tih “zabranjenih Huawei uređaja” podijelite svoja iskustva u komentarima ispod.

guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

7 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Milan

Toni, pa mislim da pise da ce google tim uredjajima dostupnim pre 16. svibnja isporucivati sigurosne zakrpe i aziriranja aplikacija sve dok je to zakonom dozvoljeno?!Sto znaci ako pritisnu Huawei nekim novim zakonom ode podrska.

Milan

Nadajmo se.Dobili su 45 dana produzetka saradnje sa americkim kompanijama ako dodje do zabrane sa americkim kompanijama onda odose bezbedonosna azuriranja, android nadogradne, google, facebook i njegove ostale aplikacije( insta, whatsapp, itd.) sto nikako ne bi bilo dobro mada i sam pristup google prodavnici ako zabrane dovoljno je.Nadajmo se da nece preovladati onaj 1%.

Igor Vavetic

Huawei p30pro je zadnji koji ima pravo na zakrpe i rebrandirani staro novi mobiteli

Ghost

Huawei savjetuje neinstaliranje aplikacija, a ne “Huawei ne savjetuje instalaciju”.

Alexxx

Misliš Google…

Milan

https://www.huaweiupdate.com/google-replied-on-significant-security-risks-in-huawei-devices/

Jasno navedeno “zasad”, sto znaci da Huawei uredjaji i pre 16.svibnja mogu ostati bez podrske Googla.