Huawei marljivo radi na trećem mobilnom OS-u kojim će opremiti svoje nadolazeće telefone ali ažurirati i mnoge postojeće. Premda će većina tako reći, Huawei opovrgava da je HarmonyOS kopija Androida ili iOS-a.

Huaweieve nevolje s Googleom materijalizirale su se u svibnju 2019. kada su Trump i njegova administracija kinesku tvrtku stavili na listu zabranjenih kompanija, koje prijete njihovoj nacionalnoj sigurnosti.

Huawei kako kaže tvrtkin Wang Chenglu, na vlastitoj platformi Huawei je počeo raditi debelo prije 2016. Njihov HarmonyOS, poznat i kao HongmengOS u Kini na objavljenim screenshotovima doista jako nalikuje na ono što smo dosad vidjeli od Huaweia na Android platformi.

Njihov budući EMUI će po svemu sudeći i biti praktički identičan EMUI 11 sučelju, kakvo sada s Androidom u temelju vrte telefoni kao Huaweo P40 Pro i Mate 40 Pro.

Chenglu poručuje kako njihov HaemonyOS nije niti će biti kopija Android pa ni iOS platformi. Bit će to platforma za znatno širu primjenu kroz IoT sferu.

Time on neće biti Huaweieva platforma isključivo za pametne telefone, već i druge smart uređaje, a još otprije su poručili da će biti dostupna svim kineskim proizvođačima ako je požele.

Ostaje nam za vidjeti, može li Huawei doista opstati potpuno neovisan o Googleu i Androidu.

Huawei će ove godine biti ili ne biti. Za sve nas potrošače, raznolikost i širi izbor je uvijek plus pa nema razloga ne željeti im uspjeh.

guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Sir Oliver

“Time on neće biti Huaweieva platforma isključivo za pametne telefone, već i druge smart uređaje” – ali će platforma za pametne telefone ličiti Android platformi kao jaje jajetu. Poznavajući prošlost Huaweia, možda će nalikovati i iOS-u.

Vuki

Toliko je EMUI bio i ostao sličan iOS – u, da na Huawei /Honor uređajima mogu da uradim sve, a na IPhone 6 nisam uspeo da uključim prenos podataka, a dobrih pola sata sam tražio back dugme…

Emin Gaši

 Citat :
Za sve nas potrošače, raznolikost i širi izbor je uvijek plus pa nema razloga željeti im uspjeh.

???

wili77

Nema razloga ne zeljeti im uspijeh!

Vuki

Naravno taj citat je univerzalan. Zamisli da postoji samo jedan proizvođač i jedan model, ma kakav on bio. Je l’ bi jednako odgovarao svima? Koliko bi koštao i šta bi se dogodilo ako neki ne bi imali novca za taj neki model? Konkurencija potrošačima uvek dobro dođe, a čini da proizvođače drži pod kontrolu.