Trend kojeg je Apple pokrenuo u listopadu prošle godine malo po malo uzima maha pa i druge kompanije sa svojim telefonima prestaju isporučivati i punjač. Ipak nije posvuda isto. U Brazilu će Apple platiti kaznu od skoro 2 milijuna dolara.

Navodno motivirani očuvanjem prirode i gomilanjem plastike, u ovom slučaju plastičnih punjača, Apple je iPhone 12 seriju na tržišta plasirao bez punjača u paketu. Ubrzo su i iz ostalih prodajnih paketa, starijih modela isto tako izvukli punjače pa će oni koji sad kupuju iPhone 11 ili iPhone SE 2020 isto tako punjač morati kupiti zasebno.

Tom se trendu odmah prdružio i svjetski broj 1 – Samsung koji je svoju Galaxy S21 seriju u svijet poslao u tanjem prodajnom pakiranju s telefonom, uputama i USB C kabelom.

Xiaomi je onjušio atmosferu pa u Kini Mi 11 ponudio u tanjem pakiranju ali i besplatan brzi punjač zasebno ako ga kupac zatraži. Kod nas ga pak prodaju u standardnom pakiranju s 55W punjačem pa čak i maskicom unutra.

U nekim zemljama ta priča bez punjača ne može baš tek tako proći. Tako recimo u Brazilu, gdje je zaštita potrošača na očito višoj razini, Apple sad mora platiti skoro 2 milijuna dolara kazne za isporuke iPhonea bez punjača.

Tamošnja Agenzija za zaštitu potrošača Procon-SP Apple je još u prosincu prošle godine izvijestila da je prodaja telefona bez punjača tamo protuzakonita. Apple je uzvratio svojim ekološkim pobudama, a ovi su im na to odrapili kaznu.

Kazna se dijelom odnosi i na “lažno oglašavanje vodootpornosti” njihovih iPhonea. Naime, u promo materijalima se ističe da iPhone 12 serija može preživjeti uranjanje pod vodu do dubine od 6m na period od 30 minuta. Unatoč tome Apple je odbio nekima pod jamstvom popraviti uređaje oštećene prodorom tekućine u kućište.

To nikako nije popularan potez mada bi isto vjerojatno učinili i drugi jer negdje tamo sitnim slovima piše da jamstvo ne pokriva štetu nastalu prodorom tekućine u kućište.

Koliko vas realno smeta ta priča bez punjača u paketu?

guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mustafa

E, baš mi je merak! Treba i Samsung da kazne!

Ghost

EU bi trebala odrapiti kaznu Appleu zbog lightning konektora – jer je davnih dana uredbom određeno da se prelazi na single-cable standard (a usb-c je po svemu taj standard). Ne postoji razlog da MacBook ili iPad dolaze godinama s usb-c-om, a glumataju samo na iPhoneu.

Ghost

Nisam znao da ne servisiraju mob ako je ostecen od vode. Pa koji onda vrag znaci otporan na vodu… Ocito da se samo cijena uredjaja nabije.

Last edited 2 months ago by Ghost
du6mi

zabraniti prodaju smartphona bez punjača, kada ga proizvođač stavi u pakiranje tada je to kompletan proizvod a do tada to je – poluproizvod

Trad

Svaka cast za brazilce,bravo!