Novi iOS 18 stiže ove jeseni i donosi AI, drugačiji od svega što smo dosad vidjeli, a do kraja godine svi će misliti da je AI oduvijek i bila skraćenica za Apple Intelligence. Zar je moguće da će opet nadmudriti svu konkurenciju.

Sve otkako je Samsung u siječnju ove godine lansirao Galaxy S24 seriju i svoj Galaxy AI u suradnji s Googleom, svijet ne prestaje pričati o AI-u. AI ilitiga Artificial Intelligence, odnosno umjetna inteligencija, iskače iz paštete i dobiva neki poprima novi kontekst.

Ima ih koji u implementaciji AI-a u svakodnevni život vide alat, kojim ćemo lakše raditi i obavljati zadatke, a kao i uvijek ima i onih, koji na spomen AI-a vide samo scene iz Terminatora i prizivaju neminovnu propast čovječanstva.

Inovator, trendseter ili kopirant?

Koja od te tri riječi najbolje opisuje kompaniju Apple? Pitanje je staro koliko i kompanija, a od ove jeseni će ga biti još teže odgovoriti.

Sa zakašnjenjem, kao i obično, u igru ulazi Apple. Kažem, kao i obično jer realno, Apple je kasnio s implementacijom baš svega u odnosu na konkurenciju u Android taboru.

Uzmimo za primjer samo videopozive i prepoznavanje lica. U Android taboru postojalo je i jedno i drugo, puno prije no što se Apple odlučio isto ponuditi svojim korisnicima. Danas međutim, videopoziv prosječnom korisniku nije video poziv nego FaceTime, a FaceID je izraz, koji je u potpunosti zamijenio prepoznavanje lica. Bežično punjenje isto tako plagano postaje MagSafe.

Nije teško predvidjeti da će se ove jeseni isto dogoditi s AI-em.

Apple je opet mudro i proračunato čekao i promatrao da Google i ekipa ugrade AI u svoje telefone. Svaki nespretno na svoj način i u konačnici zbunjujuće, a sve bez prevelike brige za zaštitu privatnosti.

AI za “nas ostale”

iOS 18 ove jeseni donosi Apple Intelligence, a kao sasvim slučajno, skraćenica mu je isto tako AI.

Apple je razvio vlastiti LLM (Large Language Model), koji će većinu zadataka odraditi samostalno, a tek po potrebi će se poslužiti drugima poput ChatGPT-a.

Apple Intelligence će prije svega biti osnova Appleova Siri asistenta i duboko integriran u operativni sustav na svim razinama. I to ne samo u iOS već i u iPadOS i MacOS, odnosno sve Appleovo.

Apple je opet čekao i promatrao, kako bi sad zaigrao na najbolje karte. To su integracija, personalizacija i privatnost. Appleov AI će koristiti osobni kontekst korisnika, što nijedan drugi AI ne radi.

Što je Apple Intelligence i što sve može, najbolje sažima njihov petominutni video:

U končanici, Apple može ono što Google, a ni drugi ne mogu – nametati trendove.

Kad Apple, ove jeseni udari po AI-u, a kako stvari stoje hoće, svi će ga htjeti, a Artificial Intelligence će jednostavno postati Apple Intelligence.

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Vepar

Većini te gluposti ne znače ništa. Šta nam to konkretno donosi? Ništa.

Raky

Većini, koja mobitel koristi za slikanje i TikTok ne donosi (skoro) nista osim brzeg i boljeg uredjivanja slika…ali postoji mnogo primjera gdje ti AI može pomoći u radu