Nikoga više ne iznenađuju vijesti poput te da je iPad 3, iPad HD ili po zadnjemu Novi iPad, rasprodan unaprijed putem online predbilježbi. To se dogodilo sa svim modelima dosad pa što bi ovaj bio drugačiji. Bolje rečeno sve što Apple najavi i proglasi magičnim ili revolucionarnim Ameri  i ostatak svijeta unaprijed pokupuje. Zašto je to tako, pitamo se u ovom subotnjem članku.

Kažu Apple vrijedi više od Poljske. Kako Jedna tvrtka može vrijediti od jedne europske države? Valjda može kad im je vrijednost dionica premašila 500 000 000 dolara iliti 500 milijardi dolara. To je više od onoga koliko vrijede Google i Microsoft zajedno! Zašto? I druge tvrtke proizvode i prodaju zanimljive i korisne proizvode, zar ne?

Teoretizirajmo malo. Zamislite kako je to proizvesti nešto. Neki uređaj recimo, gadget kako ih volimo zvati, i izići pred ljude s njim znajući da će do kraja tog istog dana biti unaprijed rasprodano sve što ste dotad uspjeli proizvesti. Pritom se proizvodnja odvija u nekoj zemlji s jeftinom radnom snagom. Sve što zapravo trebate učiniti jest prezentirati vaš novi uradak, nazvati ga magičnim, reći svima da je to najbolji kojeg ste ikada napravili i da svatko tko drži do sebe mora imati barem jednoga. I to je to! Za par dana dobijete ovo:

ili ovo…

Mi pametni Hrvati volimo kazati da su to Amerikanci, ovakvi i onakvi, ne baš puno pametni. Mi smo bolji od svih, ne padamo na štoseve. Mi ne kampiramou redovima zato što nam je to rekao neki tip televiziji. Uostalom preskupo je to za nas Balkance. Nakon toga dobijemo ovo u Zagrebu na minus pet stupnjeva celzijevaca:

Nazovite to masovnom histerijom na svjetskoj razini ili nečim drugim, činjenica ostaje da je prije 30tak godina Apple bio ideja dvaju prijatelja u garaži, a danas je to što je. Mnogi pripisuju sav taj uspjeh jednom čovjeku. Znači li to da sad kad je Steve Jobs u “večnim lovištima” Apple kreće nizbrdo jer relativno nezanimljivi i ni približno karizmatični Tim Cook vodi tvrtku i k tome ne koristi toliko riječ “čarobno” dok predstavlja nove proizvode?

Odgovor na to pitanje uvelike leži u naslovu ovog članka, a vi sami prosudite.

Pišite nam u komentarima, koja je po vašem mišljenju tajna Apple-ova uspjeha te kako vidite budućnost tvrtke i njihovih proizvoda.

guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments