HTC One S recenzija


HTC One S recenzija

Nakon nekoliko zabavnih dana korištenja i testiranja HTC One S-a donosimo vam veliku recenziju ovog izvrsnog Android pametnog telefona, koji ima sve karakteristike punokrvnog konkurenta za sam vrh ponude smartphone tržišta trenutno. Nekoliko detalja učinilo bi HTC One S još boljim no što je pa u nastavku saznajte sve njegove vrline ali i par mana.

Detaljne specifikacije:

  • Dimenzije: 130.9 x 65 x 7.8 mm; 119.5 g
  • Zaslon: 4.3” Super AMOLED; 540 x 960;  256ppi
  • CPU: Dual-core 1.5 GHz Krait; GPU Adreno 225
  • RAM: 1GB
  • Podatkovni prostor: 16 GB; nema microSD + 25GB na Dropboxu free
  • Kamera: 8MP s LED bljeskalicom i autofocusom te istovremenim snimanje videa i fotografija; 1080 videozapisi; prednja kamera VGA
  • Povezivost: HSDPA, 14.4 Mbps; HSUPA; WiFi, Bluetooth 4.0 microUSB, microHDMI; DLNA
  • Baterija: Li-Po 1650 mAh
  • OS: Android 4.0.3 Ice Cream Sandwich

Hardver

Prvi adut HTC One S-a, kao i kod većine HTC-ovih modela su hardver, dizajn i ergonomija. HTC One S je vrhunski dizajniran po najvišim standardima. Ergonomski je oblikovan i njegova zakrivljenost na pravim mjestima omogućuje savršeno ležanje u ruci. Izrada je promišljena do perfekcije. Kostur kućišta izrađen je od aluminija koji je posebnim procesom oksidacije kroz “mlaćenje” aluminija s 10000 volti struje obojen u crno i izglađen. To rezultira trajnošću i otpornošću na grebanje pa ako ogrebotine i nastanu neće biti toliko vidljive jer je metal crn do srži, a ne obojen izvana. HTC one S pod prstima ima lagano hrapavo metalni osjećaj, ostavlja dojam neuništivosti. To ne znači da ga nosite umjesto pancirke:-)

[photomosaic nggid=13 padding=”5″ columns=”3″]

S prednje strane uređaja dominira 4.3 inčni Super AMOLED zaslon s tri kapacitivne tipke ispod (back, home i multitasking tipka) i htc logom iznad. Iznad loga se nalazi sitna, također vrhunski izrađena, rešetka, koja skriva slušalicu i mikro LED svjetlo upozorenja o propuštenim pozivima, porukama, punjenju i slično te prednja kamera. na lijevom bridu je samo microUSB ulaz za sinkrinozaciju i punjenje baterije, a s desne tipke za kontrolu glasnoće. Na gornem bridu je fizička POWER tipka, 3.5mm ulaz za slušalice te noise cancellation mikrofon. Na donjem bridu nema ništa osim sitne rupice za glavni mikrofon.

Straga je velika leća 8MP kamere s crvenim obrubom te LED bljeskalica. Taj gornji dio stražnjeg poklopca se otvara i ispod njega se krije utor za micro SIM. Ostatak kućišta je apsolutno nepomičan, a cijelo kućište izgleda čvrsto i moćno. Rekao bih neuništivo, a nisam baš pokušavao zabijati čavle i ostale bedastoće koje drugi izvode.

Zaslon

Zaslon HTC One S-a je bez sumnje izvrstan ali nije HD. QHD razlučivost 540 x 960 je u principu i više nego dovoljna ali u doba 720p HD zaslona ipak nije sam vrh. Veličinom od 4.3 inča u potpunosti zadovoljava i ne treba biti veći. Dovoljno je velik za surfanje, gledanje filmova u landscape položaju, a tipkovnica je prostrana za tipkanje poruka i mailova. Boje su žive, prikaz je oku ugodan i pri osvjetljenju od 50%. Mi smo za vrijeme testiranja koristili automatsku kontrolu svjetline i ona radi kako treba. Na direktnom suncu čitljivost  je OK ali bi mogla biti i bolja. Čak i pod velikim kutem zaslon je poprilično čitljiv, ako vam to išta znači. Zaslon je vrhunski “reaktivan” da se tako izrazim i promptno reagira na dodir, gotovo bez ikakve zadrške. Piksele ćete ipak primjetiti jer razlučivost nije HD ali nisu toliko upadljivi osim ako ne buljite u kvadratni milimetar ekrana par sekundi. Pikselizacija je nešto vidljivija pri prikazu teksta na bijeloj podlozi ali opet ne toliko da ćete opsesirati time. Valjda.

Kamera

Kamera je po meni adut broj dva. Najbrža kamera na mobilnom uređaju, koju smo dosad imali priliku koristiti. Čim pomisliš na fotku, ona je već spremljena. Munjevito! Kvaliteta fotografija je zadovoljavajuća ako ne i izvrsna, naročito u uvjetima idealnog osvijetljenja premda to nije loše ni u slabo osvijetljenim prostorima. Treba biti realan, ipak se radi o kameri na mobilnom uređaju tankom manje od 8mm. Videozapisi su u 1080p  razlučivosti pri 30fps, a naravno možete podesiti i snimanje u nižoj razlučivosti radi uštede podatkovnog prostora te koristiti stabilizator slike da vaši uratci gledateljima ne izazivaju epileptične napadaje.

[photomosaic nggid=14 padding=”5″ columns=”4″]

Video test 1080p

Softver kamere nas je naročito oduševio jer je pregledan i sve relevantne kontrole imate na samom zaslonu bez da ulazite u kojekakve menije. Čim otvorite kamera aplikaciju, a otvara se također munjevito brzo, pred vama su stalno prisutne virtualne tipke za okidanje fotki, pokretanje video kamere te tpka za raznorazne filtre koje možete primijeniti već pri snimanju odnosno fotografiranju. Super je što vrlo jednostavno rafalno okidate fotografije držeći prst na gumbu bez ikakvih dodatnih podešavanja. Držite i mitraljirate po vašim subjektima, a kad otpustite svih 20 fotografija je tu spremno za odabir najbolje. to možete sami ili prepustiti telefonu da odabere za vas. Cool! Što je još više cool je mogućnost istovremena snimanja videa i fotografiranja te fotkanje dok pregledavate snimljene videozapise. Sučelje kamere je recimo dosta bolje od ong na Galaxy S3-ojci. Kamera – palac gore!

Softver

Softver je adut broj 3. Ice Cream Sandwich i novi HTC Sense 4.0 dobitna su kombinacija. Sve izgleda vrhunski optimizirano i radi glatko i bez trzanja ili zastajkivanja. Navigacija menijima po novom Sense-u je pravi užitak pa iako na sam početni zaslon, kojih ima sveukupno 7, možete postavljati prečace i widgete, jednostavno s guštom ulazite duboko u menije do aplikacije za kojom tragate. Novi dock se sastoji od centralne ikone za ladicu sa svim apliakacijama i dviju podesivih sa svake strane. Moguće kreirati mape na početnom zaslonu i u docku. Zavjesa s obavijestima koju spuštate prstom s vrha zaslona ima i kraticu za pristup postavkama telefona, što je vrlo praktično. Kad bi na vrhu bile i osnovne kontrole za WiFi, Bluetooth i  slično bilo bi još bolje.

Na početni zaslon, kao što smo rekli možete po volji postavljati prečace i widgete, koje je moguće modificirati po veličini i položaju. Na raspolaganju je sveukupno sedam zaslona, a pritiskom na tipku Home, vraćate se na onaj centralni s kojega možete nalijevo i nadesno. zasebna multitasking tipka, desno od Home tipke prikazuje nedavno korištene aplikacije, koje rade u pozadini, a jednostavno ih guranjem prema gore izbacujete iz pozadinskog rada. Skakanje iz jedne otvorene aplikacije u drugu možete obavljati putem te tipke ili jednostavno povlačeći prstom po zaslonu s krajnjeg lijevog ruba na desni i obrnuto. Jako praktično!

Lockscreen vam se ili sviđa ili ne. Iako sam isprva bio skeptičan prema njemu i Sense-u općenito, nakon par dana sam promijenio mišljenje. Na lockscreenu možete postaviti do četiri ikone za brzo pokretanje aplikacija tako što te prečace prstom odvučete u prsten za zaključavanje. Nažalost nije moguće staviti bilo koje prečace već se repliciraju ikone iz docka na početnom zaslonu.

[photomosaic nggid=15 padding=”5″ columns=”5″]

HTC Sense 4.0 naravno duboko integrira socijalne mreže pa ukoliko volite da vas u čelo pogađaju postovi vaših prijatelja ili pametne misli vaših miljenika s Twittera, na početni zaslon možete postaviti widgete koji sve to prate u realnom vremenu. Pritom obratite pažnju na potrošnju baterija jer te stvari vole struju.

Surfanje internetom je ugodno i brzo. Sense preglednik posao odrađuje kako treba, lijepo izgleda i praktično širi pogled na cijeli zaslon, skrivajući tipke i menije dok vam ne trebaju. Adobe Flash je podržan pa možete uživati u napornim Flash reklamama do mile volje ili igrati Flash igrice online. Kad vam dosadi nativni preglednik isprobajte i Chrome betu, koji je također super, naročito ako Chrome koristite na desktop računalu pa vam sinkronizira tabove i bookmarke.

Multimedija je također jača strana HTC One S-a, uostalom kao i ostatka nve HTC One serije. Integracija Beats Audio sustava poboljšanog zvuka me je ugodno iznenadila jer stvarno funkcionira. Priključite li slušalice i pustite glazbu primijetit ćete razliku u reprodukciji zvuka, koji zvuči punije i moćnije. U usporedbi s iPhonom 4 recimo, se osjeti razlika i HTC One S zvuči bolje s istim slušalicama. Reprodukcija HD videa s YouTube servisa je bez greške i zastajkivanja, a isto tako i lokalno pohranjenih filmova u raznim formatima.

Od ostalih predinstaliranih aplikacija, možemo izdvojiti Polari Office paket, Soundhound i recimo Movie editor, kojim jednostavno u letu editirate video clipove prije no što ih pošaljete baki u Kanadu.

Performanse

Čisto specifikacijski gledano HTC One S ne bi trebao biti nešto spektakularan. Iako QHD zaslon i dvojezgreni procesor  nisu neke ultimativne specifikacije za 2012. godinu HTC One S iz toga što ima izvlači 110% kako bi rekli popularni sportaši i naši omraženi ekonomisti. Apsolutno sve radi glatko i bez ikakava zastajkivanja. Ganjajte menije lijevo, desno, palite kameru, snimajte, fotografirajte, sinkronizirajte istovremeno, a One S se ne da. Tek kad uključite animirane pozadine i i ugnjavite jadnika neprestanim pritiskanjem po svemu i svačemu dogodit će se da trzne tu i tamo li u najgorem slučaju da se Sense sruši i ponovno pokrene, a to nam se dogodilo jedamput za vrijeme testiranja.  Jako lijep doživljaj Androida, a mnogi kažu i bolji ne na jačem bratu One X-u.

Najveća realna mana ovog uređaja je ograničen podatkovni prostor. Morat ćete se zadovoljiti s 16Gb i to nepunih, a podrške za microSD nema. Dropbox vam doduše daje još 25GB prostora u oblaku besplatno kad ga instalirate s One S-a. Može se čovjek navići i na 16GB samo treba imati na umu da ako puno fotografirate i snimate u visokoj razlučivosti, iscuri to brzo. Morate misliti na gigabajte s interneta “posuđene” glazbe te crtića za dijete.

Baterija je pristojna kapaciteta ali je integrirana i neizmjenjiva. Barem ne u kućnoj radinosti. Ovisno naravno o vašem korištenju, na jednom punjenju ćete izdržati cijeli dan i puniti ga noću. Ako ste štedljivi pa svaki put gasite WiFi, GPS ili podatkovni promet dok ga ne koristite možete naravno izvući i više.  Cijeli dan ćete moći izvući na jednom punjenju.

Test baterije:

Uvjeti: uključeni mobilni internet (3G), WiFi, automatska svjetlina zaslona, GPS, sinkronizacija gmail, facebook, twitter, GTalk, vremenska prognoza, pozadinski podaci

7:00 – baterija 100% uređaj uključen

10 minuta surfanja WiFi

50tak fotografija 8MP

2 videozapisa 1080p svaki po 2 minute

2 maila

par SMS-ova

75 minuta slušanje glazbe

10:15 baterija 70%

1 poziv

50tak fotografija

11:40 baterija 56%

2 poziva 8 minuta

Airdroid wireless sinkromizacija 1GB podataka

13:10 baterija 46%

par gTalk poruka

YouTube video 10 minuta

17:00 baterija 42%

par emailova

par gTalk poruka

surfanje 10 minuta

23:59 baterija 28%

—- spavanjac

07:00 baterija 18%

surfanje 15%

07:45 baterija 8%

test baterije gotov, najveći potrošač je ispao zaslon, koji je bio uključen 2 sata i 5 minuta.

Neki će kao nedostatak i manu istaknuti micro SIM, meni to iskreno nimalo ne smeta. Kad jednom napraviš microSIM i uz njega imaš adapter u novčaniku nema zime;-)

Zaključak

Jako, jako ugodno iznenađenje. Isprva skeptičan zbog HTC Sense-a, s vremenom sam shvatio da je HTC uložio mnogo truda u optimizaciju svoga korisničkog sučelja. Sense 4.0 nije onako težak i trom kakav je znao biti u svojim ranijim verzijama, time manje opterećuje hardver i omogućuje gladak i brz rad. Generalno gledano, HTC je po mom, ne baš tako skromnom, mišljenju napravio izvrstan posao s HTC One S modelom. Idealan po dimenzijama i ergonomiji šteta što nisu bili šire ruke s podrškom za memorijske kartice jer to bi ovaj uređaj učinilo višestruko poželjnijim.

Plus: dizajn, ergonomija, Sense 4.0, kamera, brzina

Minus: ograničen podatkovni prostor, nema microSD, ugrađena baterija

Ako vam se sviđa podržite nas jednim lajkom gore desno:-)

najbolji izbor mobitela mobis.hr

Usporedi cijene mobitela Nabava.net

Svi mobiteli na jednom mjestu.

Nabava.net ti omogućava pretragu i usporedbu cjelokupne ponude mobitela na hrvatskom tržištu.

Video recenzija

guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

26 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Gazda Pera

Biti će kupljen kao takav. Jedva čekam da mi njegovo kučište posluži kao obrana od svakojakih agresivnih nasrtljivaca. Bok!

kokolo

Da,za danasnje standarde je malo 16 GB bez SD kartice..ne znam bih li to mogao progutat..da je 32 GB kao na One X modelu to bi vec bilo OK..
Moram reći da me baš iritira to điberenje proizvođača oko memorije ( više verzija recimo )..ajde od Applea još nekako to prihvatiš jer su oni prirodno mucki provokatori..
Ali sad recimo od Samsunga da izbaci model od 16 GB i još 2 veca..baš me to živcira..

kokolo

Koliko je ovdje upotrebljivo? Možda piše u recenziji, ali nisam uspio naci 🙂

Gazda Pera

Pa i nije neki minus 16 Gb, na Sensationu imam samo 8 gb pa se snadjem a i njega punim svaki dan, nekad i dva puta dnevno. Ja sam od onih koji se lože na jak i kvalitetan hardver. Jel znaš kad dolazi u prodaju, btw jebeno ne mogu vjerovat da ga još nema.

kokolo

Pa gledaj razlika je kad imaš tih 12 GB i kad imaš nekih 55 + SD podršku kao na SGS3..
Pogotvo jer nove aplikacije i igrice zauzimaju sve više i više mjesta, HD ili full HD filmići koje snimiš ili pukneš na njega također..lijepo je kad možeš snimat, slikat i stavljat koliko želiš i ne mislit na memoriju uopce..

Gazda Pera

Slažem se, fora je kad ne moraš razmišljat hoće ti stati snimak ili slike ali ja imam tu naviku da odmah prebacujem na komp stvari, ovo za igre stoji, sve su veće i veće.. bilo koja mreža Toni, hvala 🙂

Moke

Dvojim između One S-a i GS3 i također bih volio znati kad dolazi kod VIP-a s obzirom na akciju GS3… Hvala na odličnim te(k)stovima Toni!

Moke

One S došao u Vipnet, sad valja otići i odlučiti… 😉

Vori

Baš mi ga je prijatelj nabavio iz Njemačke prije 5 dana. Mobitel je stvarno dobar, ali je ipak malo bolja moja xperia S. Od ekrana do kamere.

Dagstaff

Pozdrav Toni
Zanima me tvoje osobno misljenje sto se tice One S ili Sony S ?koji je po tebi bolji mob i kome bi prednost dao za bateriju mislim duze trajanje i fluidnost surfanja? 🙂

Dagstaff

Da kontao sam na Sony Xperia S.Ma vrtim se kao macka oko misa :)oko ta dva moba a i samsung je tu uvijek prisutan i pomalo neizbijezan pa bar sto se tice mobitela cijenim ih pravo!Sony S mi je malo cudan sto se tice ohih tockica na ekranu i njihovog odziva!A za bateriju sam te pitao jer u svakom slucaju ne moze se ni u Sony xperia S zamijeniti mada neki kazu da moze u servisu?Ne znam da li je to slucaj i sa One S?U biti nemam uopce iskustva sa HTC mobitelima a sony i samsunga relativno imama.Mada vidim… Read more »

starmo

Toni prije svega pozdrav,i imam par pitanja za tebe za ovaj model Htc one S i nadam se tvom skorom odgovoru sto se unaprijed zahvaljujem. Vidio sam da ovaj model ima Crni i Plavi ali imao sam ih priliku držati u ruci obadva ali i ne upaljena 🙁 . I tada sam primijetio da nisu u biti istog završnog materijala, točnije plavi je glatka obrada a dok crni ima kao neki premaz koji mu ne daje tu glatkoću materijala. Pa sam po forumima pročita da boja sa uređaja nije baš kvalitetna jer se guli!Pa me zanima tvoje mišljenje o tome… Read more »

starmo

Ok puno ti hvala Toni .

starmo

I zanima me tvoje osobno mišljenje u vezi kupnje ovoga mobitela Htc one S da naglasim da mi se na njemu sviđaju dimenzije i super amoled ekran, isplatili se dati više 350 KN za Htc one X da li vrijedi za tu razliku? Što se tiče ekrana , performansa i kompaktnosti uređaja. I da naglasim da ne spadam u osobe što imaju manju ruku. 🙂 lp

starmo

Mislim razlika je oko 350-400 Kn u cijeni.