Nakon punih desetak dana testiranja i korištenja Sony Xperie S vrijeme je za njenu temeljitu recenziju. U nastavku saznajte koje to karakteristike Xperiu S svrstavaju u sam vrh ponude pametnih telefona na lokalnom ali i globalnom tržištu. Sony Xperia S, svojim dizajnom, specifikacijama i inovacijama  bez srama stoji rame uz rame s najboljima.

Specifikacije

  • Dimenzije: 128 x 64 x 10.6 mm; 144 g
  • Zaslon: 4.3” LED-backlit LCD; 1280×720;  342 ppi; Sony Mobile BRAVIA Engine tehnologija
  • CPU: Dual-core 1.5 GHz; Qualcomm MSM8260 Snapdragon čipset; GPU: Adreno 220
  • RAM: 1GB
  • Podatkovni prostor: 32 GB;  microSD nema:-(
  • Kamera: 12MP s LED bljeskalicom i autofocusom; 1080p videozapisi; prednja kamera 1.3 MP
  • Povezivost: HSDPA, 14.4 Mbps; HSUPA, 5.8 Mbps, WiFi, Bluetooth 2.1, microUSB,  NFC, WiFi direct, DLNA,
  • Baterija: Li-Ion 1750 mAh ugrađena
  • OS: Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich; Timescape UI

Hardver, dizajn i ergonomija

Vanjskim izgledom dominira prepoznatljivi dizajn Sony NXT obitelji pametnih telefona, kojeg Xperia S dijeli s Xperiom P i Xperiom U, a karakterizira ga monolitski oblik oštrih linija te prozirnom osvijetljenom trakom ispod triju kapacitivnih Android tipki ispod zaslona. Dimenzijama Xperia S balansira na samoj granici da bude prevelika za jednoručno korištenje te nošenje u džepu traperica. Oštri kutevi i rubovi, doduše s zaobljenim leđima ne idu baš u korist ergonomiji Xperie S ali zato dizajn ne pati nimalo.

Prednjom stranom Xperie S dominira veliki 4.3” zaslon, koji se svojim crnilom potpuno prelijeva i teško je razaznati njegove granice dok nije osvijetljen. Iznad zaslona je veliki Sony logo s zvučnikom slušalice te desno od njega vidljiva prednja kamera. Lijevo iznad zaslona je i LED dioda koja svijetli ili blinka različitim bojama kad imate neki propušteni događaj. Tik ispod ruba zaslona nalaze se tri točkice koje označuju lokacije triju kapacitivnih tipki, dok su njihove ikone (strelica, kućica i meni) smještene ispod unutar prozirne trake. Ispod toga je Xperia logo. Htio bih napomenuti da smještaj kapacitivnih tipki i njihove oznake nisu baš najsretnije i najspretnije rješenje jer i nakon 10-tak dana korištenja ponekad prstom nabadam u potrazi za tipkama koje reagiraju kratkom vibracijom kad ih pogodite.

[photomosaic nggid=20 padding=”5″ columns=”5″]

Lijevi brid uređaja krije poklopcem skriveni microUSB ulaz za punjenje baterije i sinkronizaciju, a desni poklopcem skriveni micro HDMI ulaz, tipke za kontrolu glasnoće negdje po sredini uređaja te najniže dvostupanjsku tipku za pokretanje i upravljanje kamerom. Gornji brid nosi POWER tipku te 3.5mm ulaz za slušalice do njega. Oboje se nalaze pomalo naopako lijevo , a ne dseno kao kod većine ostalih uređaja na tržištu. Nije neki bed, naučite se brzo. Donji brid ima samo mjesto za kačenje vezice te mikrofon. Stražnja strana uređaja nosi redom: poveći senzor 12MP kamere, LED svijetlo ispod njega, okomitu rešetkicu zvučnika te noise cancelation mikrofon ispod njega. Pri dnu leđa je onaj stari zelenkasti Sony Ericsson logo. Stražnji poklopac se skida premda nemate pristup bateriji već samo micro SIM utoru gore na vrhu. Malo suvišno po mom mišljenu, jer da se SIM umeće izvana, te da je stražnji poklopac fiksiran Xperia S bi odavala još veći dojam kvalitete izrade.

Inače uređaj pod prstima i u ruci ostavlja dojam robusnog, čvrstog uređaja, a nikako jeftine plastike kakvu imaju i neki jači modeli na tržištu. Njegova nešto veća masa također dopridonosi usjećaju izdržljivosti i kvalitete Sony Xperie S.

Zaslon

Zaslon Xperie S je definitivno jedan od njenih aduta. Veliki 4.3” LED backlit LCD zaslon visoke razlučivosti 720 x 1280 iznimno velike gustoće piksela izvrsno prikazuje sve sadržaje od surfanja webom preko fotki do videozapisa i igrica. Boje su žive, tekst nije nimalo pikseliziran, a prikaz je vidljiv iz svih kuteva i pri 50% osvjetljenju. Na direktnoj sunčevoj svjetlosti prikaz je također zadovoljavajući.

Iako isprva nisam bio naročito zadovoljan odzivom zaslona i vremenski odmak od vaše akcije do reakcije zaslona je bio i više no primjetan, nakon nadogradnje na ICS svi ti problemi su poprilični izglađeni. Sada se Xperia S ponaša onako kako to jedan uređaj ovakva kalibra i zaslužuje. Navigacija menijima je sada puno glađa, a odziv zaslona trenutan.

Kamera

Pričamo li o adutima Xperie S onda je njena kamera zasigurno jedan od njih ako ne i glavni. 12MP senzor i ono što se događa nakon samog okidanja zatvarača, zaslužni su za fotografije i video vrhunske kvalitete. Opet pritom molim sve one koji ovo čitaju da uzmu u obzir da se radi o kameri na mobilnom telefonu. On ne može zamijeniti one topove i haubice od po par kilograma ali će producirati vrhunske fotke i video klipove i što je najbolje uvijek je s vama.

Brzina okidanja je OK. Vidljivo brže okidaju konkurenti kao što su HTC One X i S te Samsung Galaxy S III ali recimo malo brže no Galaxy S2. Kameru možete pokrenuti na nekoliko načina ali najzgodnije je dok posežete za Xperiom odmah pritisnuti i zadržati fizičku tipku za kontrolu kamere na desnom bridu uređaja pa će dok ju podignete do razine očiju sve več biti spremno za okidanje. Moguće je podesiti i da kamera automatski okine prvu fotku čim se pokrene, što još skraćuje vrijeme do prvog okidanja. Fizička tipka kamerje je dvostupanjska i vrhunski odrađuje svoj posao. Kad koristite tipku za okidanje fotografija zaboravite da radi samo o mobitelu i ufurate se u misao da rukujete nekom vrhunskom DSLR kamerom.

[photomosaic nggid=21 padding=”5″ columns=”5″]

Ovdje pogledajte album fotki napravljenih Xperiom S u punoj razlučivosti

Opcija u meniju kamere je mali milijun. Možete birati između totalne automatike, gdje Xperia S detektira situaciju, sama prepoznaje radi li se o pejzažu, portretu, makro fotografiji. Zna jeli noć, dan, suton, zora morate li na WC i jele vrijeme da popijete gin tonic te prilagođava postavke. Ako ste pak nekakav malo veći znalac fotografskog zanata puno toga možete i ručno podesiti po vlastitu nahođenju. Xperia S radi dosta dobre panoramske fotke prigodne za putopisne fotografije ili obiteljske fotke ako ste Kinez ili bolje Indijac pa vas ima. Moguće je praviti i 3D panoramske fotke ali ako nemate 3D zaslon, nećete imati velike koristi od njih. Fotografirati možete u razlučivosti po želji. 12MP fotke će vam biti u 4.3 formatu,  ako želite 16:9 format onda odaberite 9MP i na konju ste.

Videozapisi se mogu snimati u full HD razlučivosti pri 30fps i prilično se dobro odrađuju. Opcija je opet puno, a između ostalog LED bljeskalicu možete koristiti kao svijetlo pri snimanju. Prednja kamera snima 720p videozapise. Video stabilizacija slike radi pristojno pa ako baš niste Parkinson ili u deliriju filmovi će biti beztrzni i mirni. Pogledajte i sami ovaj snimak iz Gardalanda:

Softver

Našu testnu Sony Xperiu S dobili smo prije nekih 10-tak dana s Android 2.3.7 Gingerbread verzijom Androida. Najprije malo o Gingerbreadu. Moram priznati da tih prvih par dana nisam bio zadovoljan kako se Xperia S ponašala u svakodnevnim zadaćama jer je trzanje i zastajkivanje bilo poprilično očito. Navigiranje home screenom je također bilo drhtavo, a kamoli neke zahtijevnije zadaće tipa učitavanje fotografija iz galerije kada sam pregledavajući fotke ponekad morao čekati i sekundu i više dok se fotke izoštre. Otvaranje aplikacija je također ponekad trajalo dulje no što bi trebalo, a ni povremeno rušenje Timescape UI sučelja. Podešavanje sučelja po vlastitim željama, a naročito kreiranje mapa na početnom zaslonu bilo je u najbolju ruku traljavo.

Nadogradnjom na Android 4.04 Ice Cream Sandwich, Xperia S je doživjela totalni preporod. Svi gore navedeni problemi nadogradnjom nestali su u vidu magle i počeo sam istinski uživati u Xperiji S. Ispričavam se ako vas davim s fluidnošću i glatkoćom ali nesreća je bila u tome što sam istovremeno imao priliku testirati HTC One S i Samsung Galaxy S III na kojima je sve glatko i podmazano pa su ta možda standardna androidna trzanja bila još upadljivija. Ponavljam međutim, od nadogradnje na ICS Xperia S stoji rame uz rame s navedenom konkurencijom.

Lockscreen diskretno prikazuje propuštene događaje, kojima je moguće pristupiti jednostavnim “slajdanjem” obavijesti nadesno. Uređaj otključavate guranjem lokot virtualnog gumba nadesno ili pokrećete kameru guranjem kamera virtualnog gumba nalijevo. Android zavjesu s obavijestima moguće je potegnuti prema dolje i na lockscreenu te odatle ući u Postavke.

Početnih zaslona imate maksimalno pet i na svima se prikazuje dock sa 5 ikona od kojih je centralna fiksna i otvara ladicu s aplikacijama u kojoj se krećete horizontalno. Ostale četiri modificirate po želji, a možete staviti i mapu u dock. Po početnim zaslonima možete postavljati prečace za aplikacije, widgete i što vam god padne napamet, a widgetima možete mijenjati veličinu po želji. To također nije bilo moguće prije nadogradnje na ICS. Mape kreirate jednostavnim povlačenjem ikona jedne preko druge.

Android zavjesa s obavijestima, kojoj pristupate povlačeći prstom s vrha zaslona je s ICS-om redizajnirana i odiše stock Androidom. Plavičasti detalji podsjećaju na Galaxy Nexus. Odsad sve obavijesti možete otkazati guranjem obavijesti ulijevo ili udesno, a tu je i praktični prečac za ulazak u Postavke gdje imate svašta toga novoga, od izgleda, poretka stavki do statistike o potrošnji podatkovnog prometa. Ono što po meni fali jesu sklopke za WiFi, Bluetooth i slično na vrhu zavjese ali može se i bez toga.

[photomosaic nggid=22 padding=”5″ columns=”4″]

Surfanje internetom je odlično, brzo i zahvaljujući izvrsnom zaslonu visoke razlučivosti, čitko i precizno. Nativni stock web preglednik odrađuje posao solidno premda je iskustvo surfanja još bolje s Google Chrome preglednikom ili čak novim Firefoxom. Podržan je Adobe Flash pa možete uživati u videu i Flash igricama. Zumirati možete dvostrukim tapom po zaslonu ili pinch to zoom gestom. Text reflow podešava prikaz teksta da bude čitljiviji i odgovara razini zuma ali bi to moga i bolje raditi te dosta ovisi o web pregledniku kojeg koristite.

Kalendar je klasičan i ni po čemu poseban, odrađuje posao koji mu zadate. Prikazuje dnevni, tjedni i mjesečni raspored te se naravno sinkronizira s vašim Google kalendarom.

S uređajem dolazi Office Suite za pregledavanje i editiranje office dokumenata i nudi osnovne stvari.

Sony Xperia S i Timescape UI integrira društvene mreže pa će vas već pri prvom postavljanju uređaja tražiti login podatke za Facebook pa će na početnom zaslonu u widgetu pod nazivom Prijatelji prikazivati novine iz bespuća FB-a. Tko voli nek izvoli.

Album aplikacija koja sadržava sve vaše fotografije također je redizajnirana i znatno poboljšanja u ICS-u pa sve brže radi, možete editirati fotografije i lako i bez muke dijeliti ih s drugima. Sama aplikacija vrti MP4 i 3gp videozapise u full HD kvaliteti.

Multimedijalno Xperia S nudi odličan uređaj za reprodukciju i slušanje glazbe te gledanje filmova u pokretu. Njen hardver je dovoljno moćan da sve radi kako treba, a prekrasan zaslon dopridonosi ugođaju. Kvaliteta zvuka je na visokom nivou. Već na lockcreenu možete pristupiti kontrolama glazbenog reproduktora gurnuvši sat ulijevo.Novi glazbeni reproduktor se zove Walkman. To je također novina, koju donosi ICS. Kao što rekoh s ICS-om Xperia S je sasvim drugi telefon!

GPS nas je uspješno provezao kroz Sloveniju i sjever Italije. Precizan je i brzo hvata satelite. Nemam primjedbi. Dosta toga naravno ovisi o aplikaciji koju koristite.

Tipkovnica je također osjetila nadogradnju i postaje još boljom. Dovoljno je velika za tipkanje i u portret položaju, a nudi i alternativni tip unosa vlastitom inačicom swipe tipkanja, koja funkcionira dosta dobro i razumije hrvatski.

Performanse i baterija

Specifkacijski gledano, Xperia S može praktički sve pa ipak se pokazalo da softver ima veliku ulogu. Unatoč dvojezgrenom procesoru i gigi RAM-a Xperia S je bila spora. Nadogradnja na ICS učinila je Xperiu S puno, puno, puno boljim uređajem. Bilo da pričamo o brzini izvršavanja zadataka, pokretanja aplikacija, fluidnosti ali i ljepšem dizajnu sučelja, Xperia S je uistinu trebala ovu nadogradnju i drago mi je da je napokon tu pa makar i u posljednjem trenutku.

Baterija je solidna i uz srednje do jače korištenje izgurat će do odlaska po zasluženi san bez problema. Poigrate li se postavkama i isključite neke od jačih potrošača dok ih ne koristite možda izgurate i dva dana. Znate i sami da je nezahvalno govoriti o trajanju baterije jer je to uitinu različito od korisnika do korisnika.

Zaključak

Da ste me pitali prije deset dana što mislim o Xperiji S i preporučam li kupovinu iste, rekao bih vam da ima ju zaobiđete. Danas, međutim nakon svakodnevnog testiranja i nadogradnje na Ice Cream Sandwich, moj stav prema ovom pametnom telefonu se totalno promijenio. Tražite li lijepo dizajniran pametni telefon, kvalitetne izrade s vrhunskim performansama i izvrsnom kamerom Sony Xperia S definitivno je uređaj, kojeg trebate uvrstiti u najuži izbor.

PLUS: Zaslon, kamera, dizajn

MINUS: nema microSD, kapacitivne tipke su čudne

najbolji izbor mobitela mobis.hr

Usporedi cijene mobitela Nabava.net

Svi mobiteli na jednom mjestu.

Nabava.net ti omogućava pretragu i usporedbu cjelokupne ponude mobitela na hrvatskom tržištu.

Video recenzija

guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

19 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marin

Meni je najveći nedostatak što nema paljenje ekrana sa bilo kojom tipkom, kao u Samsunga, inače sve 5 o ovome mobitelu.

Leo

Slikao sam neke slike, doduše u malo tamnijiem okruženju, pa kada sam ih poslao na iphon 4s, bijela majica je bila dosta bijelija na iphonu nego na sonyu, a lice je bilo na Sonya malo žučkastije, dok na iphon je bilo skoro, pa normalno. Zašto to, da li je do ekrana ili je to normalno ?

bruno

toni, za igranje koji je mobitel bolji mislim brzi i sve ostalo….xperia s/p, xperia play, xperia arc s ili galaxy s2 ?

Bobi

Bolje kupiti xperiu s ili htc one s?
Pozz.

Jeky11

I ja sama imam istu dilemu..Po ovom mi izgleda da je sony s bolji od htc one s, al nekako mi je djeluje glomaznija, valjda zbog tog kockastog dizajna, a s druge strane htc je malo skuplji (neznam zbog cega) tezak izbor definitivno

Damir

Toni,
dvoumim između xperie s i galaxy s2,prioritet je na surfanju,koja dobra slika i filmić,mail te baterija koja može duže podnijeti sve to od ove dvojke…
Koji bi po tebi sve to bolje odradio?
Hvala i pozdrav,

bubi

Pozdrav Toni!
Treba mi savjet kod odabira mobitela. To će biti moj prvi smartphone 🙂
Uglavnom, ne mogu se odlučiti između Sony Xperie S i Samsung Galaxy Nexusa. Ovog drugog-Nexusa, sam imala priliku vidjeti uživo i malo prosurfati, uslikati koju fotku itd., a Sonya nisam, nego samo preko slika i videa na internetu. S obzirom na to da si oba vidio i testirao uživo-opipao, koji je po tebi bolji. Cijena im je skoro ista, razlika 20kn, a Sony dolazi s ICS-om, naravno.

Šefkija

Pozdrav, prije par dana sam kupio Xperiu-S sve na telefonu radi odlično izuzev što se svaki pokušaj konekcije na G3 (WCDMA) mrežu završi neuspješno (mada su sve internet postavke od strane operatera BHMOBILE potpuno iste kao kod mog kolege koji ima isti telefon, a on nema taj problem). Telefon sam kupio u radnji a taj kolega ga je nabavio kod navedenog mobilnog operatera. Molim vas da mi kažete da li je neko imao sličan problem i kako ga je riješio. Ja mislim da se radi o lošem dekodiranju telefona od strane prodavca (ne vjerujem da je greška u hardware-u jer… Read more »

bubi

Pozdrav. evo nakon dugog traženja i čitanja svih mogućih recenzija, odluka je pala na xperiu s-u bijeloj boji i mobitel je fantastičan po svakom pitanju estetski i funkcionalno. Međutim, pošto sam ja početnica i ovo mi je prvi android, sad sam u fazi učenja… Pitanje 1. Kod kuće mi se mob bez problema spojio na wi-fi: uključim wi-fi na mobu ukucam lozinku inernet adrese i to je to. Kad sam vani ne mogu se spojiti na wi-fi bez obzira što ponovim taj proces-dakle, ukucam odgovarajuću lozinku u kafiću i ne može, probala sam na nekoliko različitih mjesta, uvijek isto. Primjetila… Read more »

Ivan

Koji je bolji Sony Xperia s vs Samsung galaxy S II

Damir

Toni,
se zna kad bu se jelly b.pojavil na xperiji s?
Pozdrav