U kolovozu prošle godine Huawei je otkrio da razvijaju vlastiti operativni sustav naziva HarmonyOS, kojim bi ako do toga dođe mogli zamijeniti Googleov Android. Više od godinu dana od uvođenja sankcija je prošlo, a Huawei je spreman predstaviti prvi Harmony OS telefon.

Period od svibnja prošle godine na ovamo Huawei bi najradije zaboravio. Premda se to po broju isporučenih Huawei telefona ne bi baš ni reklo, njihovom telekomunikacijskom biznisu nije nikad bilo teže. Kina je ogromna zemlja kao i tržište no za daljnji rast, Huawei mora svoje proizvode moći ponuditi na globalnom tržištu.

Trumpova administracija se pobrinula da njihov rast uspori maksimalno. Osim što su im osporeni Google servisi, uskoro će ostati i bez svojeg najvećeg isporučitelja čipova. TSMC navodno 24 sata dnevno do 14. rujna štanca Kirin čipove za Huawei, kako bi ih tvrtka imala dovoljno za Mate 40 seriju koja stiže s 5nm Kirin 9000 čipom.

Richard Yu je u nedavnom intervjuu to i potvrdio, otkrivši da će 5nm Kirin 9000 donijeti još moderniji 5G modem, procesor i grafiku.

MyFixGuide piše i da je Yu potvrdio izlazak prvog Harmony OS telefona iduće godine. Huawei navodno već ima telefon s HarmonyOS-om no s njim čekaju zbog sporazuma s Googleom.

Navodno će druga generacija HarmonyOS-a službeno biti predstavljena tijekom 2020 HDC Konferencije za developere 10.9.

prvi Harmony OS telefon iduće godine

Predstavit će nekoliko novih uređaja pokretanih Harmony OS-om, a svi njihovi budući pametni satovi bit će temeljeni na Harmony OS-u, umjesto dosadašnjem Lite OS-u.

Ako su Harmony OS-om doista riješili pitanje softvera, ostaje im još, možda i važnije pitanje hardvera. TSMC dakle, ispada iz igre. Kineski SMIC ne može svojim pogonima zadovoljiti potrebe koje ima Huawei pa ni oni nisu rješenje. MediaTek je navodno zatražio dozvolu od Amerike za posao s Huaweiem, no nije baš izgledno da će je dobiiti.

guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Sir Oliver

Sorry, nisam shvatio koja je prva generacija Harmony OS-a ako je ovo druga?

Zg Z6

U ljeto prtosle godine je izasla prva generacija Harmony OS-a a namjenjena je bila iskljucivo za tzv. ˝pametne ekrane˝. To su sustavi koji se uglavnom koriste kao infotaintment u automobilima ili cak za panele u industrijskim pogonima. Ova druga verzija je namijenjena za ostale pametne proizvode kao smartphone, tablet itd.

Sir Oliver

Hvala na odgovoru