DxOMark svojom ocjenom nije naročito počastio najbolji Xiaomi telefon dosad pa se tako Xiaomi 14 Ultra nije našao u Top 10 smartphone kamera. Većina se renomiranih recenzenata ne bi složila. Laže li netko?

DxOMark je opisan kao “neovisna benchmark tvrtka, koji znanstvenim metodama testira, procjenjuje i ocjenjuje pametne telefone, objektive i kamere”. Nekad dio francuske kompanije DxO Labs, od 2018. DxOMark posluje kao zasebna tvrtka u privatnom vlasništvu.

DxOMark ocjene kamera pametnih telefona postale su popularne unatrag nekoliko godina. Proizvođači pametnih vole se pohvaliti ocjenama svojih flagship telefona.

Poznato je da na DxO testovima najtraženiji telefoni u pravilu ne prolaze najbolje pa nijedan Samsung Galaxy ni Apple iPhone dosad nisu uspjeli zasjesti na prvo mjesto DxOMark ljestvice.

Xiaomi 14 Ultra nije u Top 10

Xiaomi 14 Ultra je unatoč mahom pozitivnim recenzijama renomiranih tech recenzenata na DxOMark testu prošao relativno slabo i sa 149 bodova zauzeo tek 13. mjesto.

Bolje su tako prošli telefoni iPhone 15 Pro i Pro Max, Google Pixel 8 Pro, OPPO Find X7 UltraHuawei Pura 70 Ultra, Vivo X100 Pro i drugi.

Na prvo mjesto DxOMark ljestvice upravo se popeo novi Huawei Pura 70 Ultra sa 163 boda. Slijedi ga Honor Magic6 Pro sa 157 DxO bodova.

Kamerama Xiaomi 14 Ultra telefona zamjerili su “često sporo okidanje fotografija” što kao posljedicu nerijetko ima mutne subjekte u pokretu.

Spominju i ograničenu dubinu polja, vjerojatno zbog tako velikog senzora, što za posljedicu zna imati mutne subjekte u grupnim portretnim fotkama.

U minus stupcu navode mu i “nedovoljno oštar izgled tekstura” kao i “lokalni šum na fotografijama interijera i u slabije osvijetljenim uvjetima”.

Ima i pluseva

DxOMark je dosta toga na Xiaomi 14 Ultra kamerama i pohvalio. Naročito su pohvalili kvalitetu fotografija, koje snima telefoto kamerama. Hvale općenito nisku razinu šuma na fotografijama i videu u raznim svjetlosnim uvjetima.

Na plus listi su mu i “dobra ekspozicija i precizan balans bijele, reprodukcija boja i siguran autofokus”.

Međutim, ništa od tih aduta, očito nije bilo dovoljno da Xiaomi 14 Ultra završi niti u prvih 10 telefona s DxOMark liste.

Meni osobno se Xiaomi 14 Ultra u mnogočemu svidio, a naročito kamerama, lijepim zaslonom, top performansama i kvalitetom izrade. Super mi je i Photography Kit dodatak, koji fotkanje i snimanje, čini još zabavnijim.

Osnovni razlog zašto Xiaomi 14 Ultra ne biram kao svoj primarni telefon je nezgrapnost i ne baš najbolje izbalansirana masa uređaja, opet ponajviše zbog tog gigantskog modula kamere.

Što vi mislite? Je li Xiaomi 14 Ultra zaslužio bolje ocjene od DxOMarka?

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Uzarko

Samo Sony nikakvu umjetne tvorevine tipa šaomi. 🙂